Cei mai mulţi probabil că îl cunosc ca șarmantul prezentator al emisiunii Vrei să fii miliardar/milionar?, ca jurat în cadrul Megastar, ori ca simpaticul partener de dialog al celor mici în Copiii spun lucruri trăznite.
A absolvit Academia Națională de Muzică în 1995, la secția Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, iar imediat după terminarea facultații a intrat în Corul Național de Cameră Madrigal, alături de care a cântat în toată lumea.
În anul 2000 a intrat în televiziune făcând istorie cu primul sezon Vrei să fii miliardar? (Prima TV), care a devenit atât de popular încât a fost reînnoit apoi după mulți ani. Iar de atunci a construit în paralel o carieră în divertisment și muzică: Megastar, Copiii spun lucruri trăznite, Te crezi mai deștept?, Big Brother, Mobilul sunt doar câteva dintre emisiunile a căror gazdă a fost de-a lungul anilor.
Cele mai cunoscute proiecte muzicale sunt alături de cei de la The Fifties, în trupa lui Ștefan Bănică Jr., și, cel mai recent, ca lider al trupei Bucharest Jazz Orchestra.
Pentru cei care urmăreau Copiii spun lucruri trăznite nu va fi de mirare că în ultimii ani Virgil a dezvoltat o pasiune pentru psihologia copiilor, lucru care s-a concretizat în proiectul de educație Copiii spun – un curs ca o joacă și în seria online Copiii spun...
A readus la TVR 1, începând din 19 septembrie 2022, de luni până joi, de la ora 21.00, primul concurs de cultura generală despre țara noastră – Câștigă România!.
Luându-i la întrebări pe concurenţi în platoul emisiunii, are un aer de profesor serios - e adevărat, mai prietenos - care scoate elevii la tablă. Şi da, i-ar plăcea să fie profesor, admite Virgil Ianţu, pentru că „acest lucru m-ar motiva să lupt cu cei care amână acea reformă reală a învăţământului pe care o aşteptăm cu toţii!”. Dar, până să opteze pentru această profesie, continuă să pledeze pentru educaţie şi cultură generală solidă, la „Câştigă România!”.
„Cultura generală rămâne o valoare constantă, dar şi metodele de predare trebuie adaptate perioadei în care trăim. Copiii de astăzi sunt aproape altă specie, în comparaţie cu noi şi atunci noi trebuie să găsim metode moderne de învăţare care să îi şi atragă pe elevi şi să le aprindă curiozitatea. Apariţia Internetului este unul dintre factorii care ne obligă şi pe noi să ne adaptăm, dacă vrem să fim ascultaţi şi înţeleşi”, adaugă prezentatorul concursului „Câştigă România!”.
„Cu credinţa că doar educaţia este răspunsul la întrebările pe care şi le pune ţara asta de atâta amar de vreme, începem sezonul 11 Câştigă România! Din 19 septembrie, la TVR 1!” (Virgil Ianţu).