Ruxandra Gheorghe-Negrea
Ruxandra Gheorghe-Negrea a absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine. Curioasă şi dedicată studiului, Ruxandra a ales să-şi îmbogăţească cunoştinţele, urmând un master în Comunicare de Afaceri şi Limbi Străine, în cadrul Academiei de Studii Economice.

În 2001 a început colaborarea cu TVR, prezentând emisiunea Corect. Pastila zilnică de limbă română a evoluat în timp, primind titlul de ”Vorbeşte corect!”.

În Telejurnalul de la ora 20:00, de la TVR 1, într-un dialog neconvenţional, purtat în Biblioteca Naţională cu un fost judecător militar, Ruxandra ne-a ajutat să înţelegem mai bine termeni legaţi de domeniul justiţiei, în rubrica "Pe muchie de cuvânt".

Ruxandra a lucrat ca redactor, realizator, comentator sportiv şi prezentator. A prezentat în 2003 şi 2008 Festivalul Cerbul de Aur, iar alături de Berti Barbera, a adus în casele telespectatorilor celebrele „Nopţi Albe" de la Braşov. Dragostea pentru patinajul artistic, sport pe care l-a practicat timp de 10 ani, a făcut-o să accepte să fie în 2005 comentator sportiv al Campionatului Mondial de Patinaj Artistic-Moscova. Fiindcă experienţa a fost una plăcută, în 2006, Ruxandra comenta din nou, de data aceasta Olimpiada de Iarnă de la Torino. În 2006 a fost corespondent TVR la Bruxelles. De asemenea, a lucrat şi ca jurnalist acreditat la Parlamentul României.

În viaţă trebuie să îţi propui obiective, să nu laşi lucrurile la voia întâmplării şi, mai ales, să te iei în serios. Dacă faci totul cu sufletul deschis, reuşita e sigură! Sunt câteva dintre învăţămintele dobândite în profesia mea. Îmi place competiţia, deoarece creează perfomanţă. Îmi plac provocările, pentru că te fac să dai tot ce ai mai bun, declară Ruxandra Gheorghe-Negrea.

Din luna mai 2023, Ruxandra stă la catedra singurului concurs dedicat exclusiv limbii române, "Care pe care", la TVR 1.

Arhiva articole
Ruxandra vs. Ruxandra, la „Care pe care” | VIDEO
miercuri, 15 mai 2024
Suntem mereu în căutare de concurenți care au cuvintele corecte la ei. În fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 16.00, Ruxandra Gheorghe-Negrea îi aduce în faţa telespectatorilor pentru a completa misiunea cuvintelor corecte. Noi ediţii „Care pe care”- la TVR 1, pe 18 şi 19 mai.
Ştii ce înseamnă „De departe trandafir, de aproape borș cu… știr”? Expresii şi proverbe care fac referiri la flori, în ediţia specială „Care pe care” de Florii, la TVR 1
duminică, 28 aprilie 2024
Chiar e „floare la ureche” să vorbim corect limba română? Dar cu „corola de minuni a lumii” cum e? „A pune cuiva ghiocei la… ureche”, „a privi la cineva ca la un cireș copt”, „a umbla pe după... salcie/vișin”... Voi ştiţi sensul construcţiilor enumerate? Acestea şi alte expresii şi proverbe care se referă la flori au fost explicate în ediţia „Care pe care” de duminică, 28 aprilie, la TVR 1. | VIDEO
Dorin zidaru´, prins în „Vânătoarea de greşeli”! Noul sezon „Care pe care”, din 30 martie, la TVR 1 | VIDEO
luni, 25 martie 2024
Un personaj spumos, simpaticul Dorin zidaru´, interpretat de actorul Marius Florea Vizante, e invitatul special al Ruxandrei Gheorghe-Negrea la „Care pe care”. Sezonul 3 al emisiunii a început pe 30 martie şi se difuzează sâmbăta şi duminica, de la ora 16.00.
Ultima ediție „Care pe care” a sezonului și a anului 2023!
miercuri, 13 decembrie 2023
Ruxandra Gheorghe-Negrea ne aşteaptă în arena cuvintelor corecte alături de patru curajoşi exploratori ai limbii române, sâmbătă, 16 decembrie, ora 16.00. După ultima ediţie a sezonului, telespectatorii pot revedea „Care pe care” sâmbăta şi duminica, tot de la ora 16.00.
Fost strungar, avocat şi arbitru de fotbal, acum în arena cuvintelor corecte, la TVR 1
luni, 23 octombrie 2023
De unde vin expresiile „aiurea-n tramvai” sau „a câştiga la belciuge”? Am aflat în acest sfârşit de săptămână, în singurul concurs din audiovizualul românesc dedicat vorbirii corecte a limbii române, „Care pe care”. Ruxandra Gheorghe Negrea ne-a aştepat la TVR 1 sâmbătă şi duminică, pe 21 şi 22 octombrie, de la ora 16.00, cu ediţii în premieră ale emisiunii.
Poftiţi în arena cuvintelor corecte! Noi ediţii „Care pe care”, la TVR 1
vineri, 06 octombrie 2023
Din 7 octombrie, „Care pe care” se vede la TVR 1 în fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 16.00. Patru tineri în pragul majoratului se întrec în prima ediție pe terenul limbii române.
Emisiunea de limbă română „Vorbeşte corect!”, de 24 de ani la TVR
vineri, 28 iulie 2023
„Vorbeşte corect!”, cel mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române din mass-media românească, intră în cel de-al 25-lea an de difuzare. Istoria emisiunii „Vorbeşte corect!” a început în iulie 1999, o descoperim mai jos.
După zeci de ani, foşti colegi de armată s-au regăsit şi au luptat la TVR 1 în arena cuvintelor corecte
luni, 12 iunie 2023
Nu s-au mai văzut din tinereţe, de când făceau armata. În noua ediţie „Care pe care”, un economist din Deva şi fostul lui coleg de armată, inginer în Galaţi, au dat unul peste altul în studioul TVR. Confruntarea lor s-a difuzat marţi, 13 iunie, ora 18.00, la TVR 1.|  VIDEO
„Care pe care”: Ediție specială de 1 Iunie
marţi, 30 mai 2023
Joi, 1 iunie, o ediție specială „Care pe care”, cu Ruxandra Gheorghe Negrea, s-a văzut la TVR 1 de la ora 18.00.
„M-am reîntâlnit în studio cu oameni pe care i-am intervievat pe stradă acum mai bine de 15 ani!”
marţi, 16 mai 2023
Vă invităm în culisele celei mai noi emisiuni concurs dedicate limbii române - „Care pe care”, de la TVR 1. Ruxandra Gheorghe Negrea ne povesteşte despre concurenţi, probe, premii... inclusiv pentru cei de acasă.
„Care pe care”, o premieră în audiovizualul românesc, a început la TVR 1
duminică, 07 mai 2023
Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, a început pe 8 mai la TVR 1. Urmărim „Care pe care”, cu Ruxandra Gheorghe Negrea, de luni până joi, de la ora 18.00.
„Vorbește corect”, cu un nou sezon la TVR 1, din 19 septembrie
luni, 26 septembrie 2022
5 minute despre limba română de ieri, de azi şi de mâine - în fiecare zi, de luni până vineri, la 14.55, la TVR 1! În noul sezon, descifrăm înţelesul unor termeni din folclorul românesc - o adevărată sursă de inspiraţie şi înţelepciune.
Cuvintele pe care le folosim contează. Sezon nou „Vorbeşte corect!”, la TVR 1
vineri, 01 octombrie 2021
În 4 octombrie a început un nou sezon  Vorbeşte corect!, la TVR 1! Emisiunea de limba română se vede în fiecare zi, de luni până vineri, la ora 14.55. | VIDEO
 „Vorbeşte corect!” a început un nou sezon, din 14 septembrie, la TVR 1
vineri, 11 septembrie 2020
Dragi părinţi, bunici şi copii, vă aşteptăm de luni până vineri, de la ora 14:55, la TVR 1 și online pe TVR+.
Din secretele graiului maramureşean de pe Valea Izei, cu Cornelia şi Lupu Rednic
vineri, 15 mai 2020
Un nou sezon „Vorbeşte corect!” - din 18 mai, la TVR 1! Despre limba literară, graiul popular românesc, versurile melodiilor la modă printre tineri, comunicarea scrisă, verbală şi nonverbală...în numai 5 minute!
Ediţii speciale “Vorbeşte corect!” dedicate Marii Unirii
marţi, 27 noiembrie 2018
Pe 30 noiembrie, 3, 7, 14 şi 21 decembrie, echipa emisiunii “Vorbeşte corect!” vă dă întâlnire la TVR 1 cu ediţii speciale dedicate Centenarului. De la ora 14.55.
La Vorbește Corect!, vinerea, sărbătorim limba română și comunicarea
marţi, 16 octombrie 2018
În noul sezon Vorbeşte corect!, ediţiile de vineri ale emisiunii ne vor aduce informaţii noi despre limbă şi comunicare. Invitaţi vor fi specialişti din toate domeniile: jurnalişti, medici, psihologi şi, bineînţeles, lingvişti.
Orice bun român „Vorbeşte corect!”
marţi, 26 septembrie 2017
Un nou sezon al emisiunii „Vorbeşte corect!" a început din 2 octombrie, la TVR 1. Echipa emisiunii ne propune să reflectăm, cu toţii, la ceea ce înseamnă „să fii Român”şi ne dă întâlnire în fiecare zi de luni până vineri, de la 14.55.
Echipă mai mare la
vineri, 03 februarie 2017
Două superbe fetiţe se alătură echipei Vorbeşte corect! De curând, prezentatoarea Ruxandra Gheorghe Negrea este -pe lângă Natalia (3 ani) - şi mămica gemenelor Letiţia şi Alexandra. Emisiunea Vorbeşte corect ! este zilnic la TVR 1,TVR HD, TVRi, TVR Moldova.
Vorbeşte corect!, cu un nou sezon la TVR 1
vineri, 09 octombrie 2015
Începând de luni, 12 octombrie, Vorbeşte corect! a revenit cu ediţii noi. Iar prima dintre noutăţi este aceea că emisiunea poate fi urmărită la 16.55 şi la 19.45, inclusiv sâmbătă şi duminică, la TVR1 şi la TVR HD.
Best of Vorbeşte corect!, din mai, sâmbăta, la TVR 1
marţi, 12 mai 2015
Pentru cei care nu pot urmări emisiunea în timpul săptămânii, echipa reia ediţiile Vorbeşte corect! sâmbăta, de la 17.30, la TVR 1 şi TVR+   
Vorbeşte corect!, cu Ruxandra Gheorghe Negrea, din 9 martie la TVR 1
vineri, 06 martie 2015
Aceeaşi echipă reia proiectul fostei emisiuni Corect după patru ani . Vorbeşte corect! începe din 9 martie şi se difuzează de la 12.25 şi 19.35, la TVR 1 şi TVR+