Marina Constantinescu
Marina Constantinescu s-a născut pe 22 septembrie 1966. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti. În 1992 a început să colaboreze cu suplimentul LAI al ziarului Cotidianul şi cu revista România Literară unde a debutat cu cronica dramatică.
Mariana Constantinescu
Mariana Constantinescu
Mariana Constantinescu
Mariana Constantinescu

Tot în 1992 a devenit şi membru UNITER. A primit premiul UNITER pentru cel mai bun critic de teatru în 1997, cât şi Marele Premiu APTR, pentru seria de emisiuni Nocturne.

A publicat volumele: Danaidele - istoria unui spectacol şi A fost odată în România. Marina Constantinescu este membru fondator al Fundaţiei Teatrul Act şi al Teatrului Act, primul teatru independent din România, cât şi membru fondator al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Timp de 4 ani a fost profesor invitat la Academia de Teatru de la Limoges, predând două cursuri: Istoria cenzurii şi Istoria teatrului şi a spectacolului de după cel de-al doilea razboi mondial şi până astăzi, în Europa Centrala şi de Est.

A fost timp de 3 ediţii, respectiv: 2005, 2006, 2007, director artistic şi selecţioner unic al Festivalului Naţional de Teatru I.L.Caragiale. A publicat numeroase articole în reviste de specialitate. A realizat studii în România şi în străinătate despre fenomenul teatral şi complexitatea lui.

Televiziune a început să facă în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei a continuat cu Nocturne. A prezentat, alături de Cătălin Ștefănescu, seria de documentare "Gări de poveste".

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu.

„«Nocturnele» sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile.”

„Sunt o femeie perfecţionistă, idealistă, devotată, pasionată de tot ce face, apucată, înţelepţită târziu, aiurită, dar responsabilă, o femeie care are două mâini stângi şi se străduieşte, zilnic, să nu facă pagube prea mari familiei, care iubeşte teatrul, Luna şi lumea din capul ei, călătoriile, care este sedusă de Şeherezada, Fellini şi Karen Blixen. Care de peste unsprezece ani şi ceva nu-şi mai permite să lenevească, care îşi adoră părinţii şi băiatul, care crede - conservatoare, deh - în prietenie. Până la capăt. Care uită să încuie fie casa, fie maşina, fie pe amândouă. Şi care nu ştie niciodată cât costă o pâine. Deşi o cumpără cotidian”, mărturiseşte Marina Constantinescu.

***

Mai multe detalii găsiți în CV-ul Marinei Constantinescu.

Arhiva articole
„Valorile încep să ne placă după ce mor” – Andrei Pleşu, invitat la „Nocturne”, pe TVR 1 | VIDEO
vineri, 07 iunie 2024
În ultima ediţie a sezonului „Nocturne” - despre memorie, prietenie și valoare, cu Marina Constantinescu și Andrei Pleșu. Luni, 10 iunie, ora 23.00, la TVR 1.
„Teatrul este indispensabil și inutil”! Interviu eveniment cu regizorul Silviu Purcărete, la „Nocturne”, pe TVR 1 | VIDEO
vineri, 31 mai 2024
A sărbătorit recent 50 de ani de teatru. Are peste 100 de spectacole montate în țară și în lumea largă. Cu toate acestea, regizorul Silviu Purcărete „nu este un apărător entuziast al teatrului”. Cum se împacă „simplul” și „spectaculosul” în arta sa am aflat la „Nocturne”, luni, 3 iunie, ora 23.00.
Părintele Iustin Marchiș: „Eu n-am lăsat nimic familiei. Tot ce am adunat - cărți și muzică - va fi al mănăstirii Stavropoleos în vecii vecilor” | VIDEO
luni, 27 mai 2024
Despre cultura spirituală, memorie, rabdare și ascultare, în noua ediţie „Nocturne”, cu Marina Constantinescu și monahul și duhovnicul Bisericii Stavropoleos, Iustin Marchiș. Luni, 27 mai, ora 23.00, la TVR 1.
Către spectacolul arhitectural în diversele lui forme. Cu arhitectul Teodor Frolu, la „Nocturne”, pe TVR 1
luni, 20 mai 2024
Molipsit pe viață de bucuria de a face lucruri pe care să le împărtășească celor din jur! Om al visurilor, al ideilor, dar și al faptelor, arhitectul Teodor Frolu a fost invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne”,  pe TVR 1. Luni, 20 mai, ora 23.00.
Prin lumi și ficțiuni teatrale, cu Magda Catone şi fiul ei, Carol Ionescu, la „Nocturne”, pe TVR 1 | VIDEO
duminică, 12 mai 2024
​Mamă și fiu, actriță și actor, două generații complice în artă și frumos ne-au bucurat sufletul luni, 13 mai, la TVR 1. Am urmărit o ediţie „Nocturne” despre frumosul și greul lui Împreună , despre prietenie și neuitare, cu Marina Constantinescu, Magda Catone și Carol Ionescu. De la ora 23.00. De neratat!
„M-am făcut actriță ca să scap de plictiseală”! Cerasela Iosifescu a fost invitata Marinei Constantinescu la „Nocturne” | VIDEO
luni, 22 aprilie 2024
Dezarmant de sinceră. Şi talentată. Şi rebelă. Actriţa Teatrului Nottara, Cerasela Iosifescu, a venit la „Noctune”, pe TVR 1. Despre iubiri pe viață, despre curajul de a-ți alege un drum greu și încăpățânarea de a-l urma indiferent de obstacole – luni, 22 aprilie, ora 23.00.  
Marius Bodochi la „Nocturne”: „Cel mai mult mă deranjează falsitatea” | VIDEO
luni, 15 aprilie 2024
Despre noroc, curaj și asumare, într-un dialog sincer cu un om căruia nu îi e teamă să pună punct şi să o ia de la capăt. Marina Constantinescu ne-a invitat la „Nocturne” pe 15 aprilie, de la ora 23.00, la TVR 1.
„Mi-aș dori să treacă niște ani în care să nu se întâmple nimic, să avem timp să ne gândim mai bine la toate.” Mimi Brănescu, invitat la „Nocturne” | VIDEO
joi, 04 aprilie 2024
Cu sinceritate, despre viaţă şi ce ne oferă ea – s-ar putea rezuma dialogul Marinei Constantinescu din cea de-a doua ediţie a noului sezon „Nocturne”, cu un om care nu şi-a dorit nimic „cu orice preţ”, dar a valorizat tot ce a primit. Pe 8 aprilie, de la ora 23.00, la TVR 1.
„În profesia de medic, ego-ul este periculos, dar și necesar”! Medicul Dana Safta, prima invitată a noului sezon „Nocturne”, la TVR 1
vineri, 22 martie 2024
​Cum pătrunde un doctor în universul unui pacient, care este ecuaţia echilibrului între profesie, familie, pasiuni, prieteni, cum poți să fii dimineața la spital, iar seara, în lumea largă alături de Simona Halep (al cărei consilier medical este), ne-a povestit invitata Marinei Constantinescu - luni, 1 aprilie, ora 23.00. | VIDEO
Un om care aduce multă lumină în jurul lui: sculptorul Virgil Scripcariu a fost invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne”, pe TVR 1
joi, 14 decembrie 2023
„Arta trebuie făcută cu mult curaj”, consideră Virgil Scripcariu. Realizatorul ansamblului Statuar din bronz Monica Lovinescu și Virgil Ierunca ne-a vorbit la „Nocturne” despre lucrarea sa, dar şi despre crezul său artistic. Despre forța creatoare, mentori și provocări – luni, 18.12, ora 23.05.
Repere, memorie, recunoștință. Şi, mai ales, puterea Cuvântului. Cu Gabriel Liiceanu, la „Nocturne” | VIDEO
luni, 11 decembrie 2023
Filosoful şi scriitorul Gabriel Liiceanu, inițiatorul unui important proiect cultural din anul Centenarului Monica Lovinescu, a fost invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne”. Luni, 11 decembrie, de la 23.05, la TVR 1.
Virgil Ianțu, o viață trăită în registru major. Sinceritate şi emoţie, luni, la „Nocturne”, pe TVR 1 | VIDEO
miercuri, 29 noiembrie 2023
Despre marile întâlniri pe care, poate, le-a atras în viață, despre disonanțele care îi plac atât de mult, despre libertate și Timișoara lui cea dragă, am aflat la TVR 1. Virgil Ianţu a fost invitatul Marinei Constantinescu luni, 4 decembrie, la „Nocturne”, de la ora 23.05.
Despre lumină şi întuneric, cu Cristi Minculescu, la „Nocturne”, pe TVR 1
luni, 27 noiembrie 2023
Un om sensibil până la vulnerabilitate, deghizat într-un dur cu geacă de piele. Am urmărit povești de pe scenă, dar și din afara ei, despre lumină și întuneric, la „Nocturne”, cu Cristi Minculescu. Marina Constantinescu ne-a dat întâlnire luni, 27 noiembrie, ora 23.00, la TVR 1.
„Tânăra generaţie nu are reperele pe care le-am avut eu”, actriţa Carmen Tănase la „Nocturne”, TVR 1 | VIDEO
luni, 20 noiembrie 2023
Cine a fost „Don Corleone” din viaţa sa, care este regizorul pe care îl admiră cel mai mult, ce ritual are înainte de fiecare spectacol, despre dor şi chestiuni esenţiale, luni, 20 noiembrie, la „Nocturne”.​ Cu actriţa Carmen Tănase şi Marina Constantinescu, de la ora 23.00, pe TVR 1.
Ştefan Bănică, invitat la „Nocturne”, pe TVR 1: „Respectul s-a diminuat în percepția generațiilor mai tinere”  | VIDEO
vineri, 10 noiembrie 2023
Luni, 13 noiembrie, ora 23.00, Marina Constantinescu și fostul ei coleg de liceu, Ştefan Bănică, acum invitat în studioul „Nocturnelor”, au recompus amintiri, ca într-un puzzle, din cariera de peste 30 de ani a artistului.
Un dialog despre puterea de a privi în întuneric, dar și despre lumina din el, cu Oana Drăgulinescu, fondatoarea Muzeului Abandonului,  la „Nocturne”
luni, 06 noiembrie 2023
Din 1966 și până în zilele noastre, România adună nu mai puțin de 1 milion de copii abandonați. Despre ei şi despre toţi cei condamnaţi la uitare, într-o ediţie în premieră a „Nocturnelor”, cu Marina Constantinescu, luni, 6 noiembrie, ora 23.00, la TVR 1.
„E important să ai libertatea de a NU face ceea ce NU vrei să faci”. Actorul Adrian Văncică, invitat la „Nocturne”, pe TVR 1 | VIDEO
luni, 30 octombrie 2023
A ştiut dintotdeauna că vrea să fie actor. Şi-a urmat visul - joacă teatru sau în filme artistice. De peste 12 ani, o ţară întreagă îl iubeşte şi pentru rolul din serialul „Las Fierbinți”. Despre independență, talent, curaj și asumare – luni, 30 octombrie, ora 23.00, la „Nocturne”, cu Marina Constantinescu și Adrian Văncică.
De 60 de ani, Madrigalul schimbă România prin muzică. Anna Ungureanu, dirijor şi Emil Pantelimon, managerul Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, au deschis noul sezon „Nocturne”, la TVR 1
joi, 19 octombrie 2023
Luni, 23 octombrie, ora 23.00, Marina Constantinescu ne-a aşteptat la TVR 1 cu prima ediţie „Nocturne”. Actorii Ştefan Bănică şi Adrian Văncică, Anna Ungureanu, dirijorul şi Emil Pantelimon - managerul Madrigalului, Oana Drăgulinescu – fondator al Muzeului Abandonului se numără printre invitaţii noului sezon „Nocturne”.
„Suntem conştienţi că ţine şi de noi să apropiem publicul tânăr de muzica clasică”
duminică, 04 iunie 2023
E convingerea unuia dintre cei trei tineri şi talentaţi violoncelişti români, premiaţi la cele mai importante concursuri de muzică clasică. Cornelius Zirbo, Constantin Borodin şi Ștefan Cazacu au fost invitaţii Marinei Constantinescu la „Nocturne”, pe TVR 1.
Magia machiajului de scenă, cu face-designerul Minela Popa, la „Nocturne”, pe TVR 1
vineri, 26 mai 2023
„Profesia a însemnat, de multe ori, să nu știu dacă au copiii de mâncare”, mărturiseşte invitata Marinei Constantinescu. Deşi pasionată de matematică şi absolventă de limbi străine, a ales teatrul. Pe 28 mai, la „Nocturne”, s-a difuzat o discuţie despre devotamentul oamenilor care nu ies la aplauze.
„M-am născut, probabil, în dorinţa mea de a fi actor.” Laurenţiu Damian, pe 21 mai, la „Nocturne”
luni, 22 mai 2023
Regizor, scenarist, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România, actor, tată – Laurenţiu Damian a fost, cu toate faţetele personalităţii sale, invitatul Marinei Constantinescu în ediţia „Nocturne” de duminică, 21 mai, la TVR 1.
Omul care a aflat taina tinereții fără bătrânețe, invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne”
vineri, 28 aprilie 2023
A fascinat generații întregi de medici și nu numai, a parcurs cele mai profunde și tulburătoare perioade istorice. Profesorul univ. dr. Nicolae Constantinescu mai poate fi numit şi Omul – enciclopedie sau Omul - manual de istorie.
Pianiștii Daria Tudor și Florian Mitrea la „Nocturne” | VIDEO
joi, 20 aprilie 2023
Invitații Marinei Constantinescu la ediția emisiunii „Nocturne” de duminică, 23 aprilie, ora 24.00, au fost pianiștii Daria Tudor si Florian Mitrea, doi tineri care au plecat de mici pe acest drum nobil.
„Îmi place enorm viaţa. Fiecare oră, secundă”. Un îmblânzitor al limbii române, la „Nocturne”
luni, 10 aprilie 2023
Să-l asculţi pe profesorul şi scriitorul Radu Paraschivescu vorbind, spunând poveşti (în scris sau nu) ori comentând fotbal este întotdeauna o bucurie. Pe care ne-a oferit-o Marina Constantinescu la „Nocturne”, duminică, 9 aprilie.
Andrei Huţuleac, la „Nocturne”: „În spatele celebrităţii, sunt mii de perioade de anonimat!”
vineri, 31 martie 2023
E un artist altfel. Un tânăr actor şi regizor de teatru şi film, care, la numai 32 ani, are atâtea lucruri interesante şi frumoase de povestit! Andrei Huţuleac a fost invitatul Marinei Contantinescu la „Nocturne”, duminică, 2 aprilie, la TVR 1. | VIDEO
„Îmi imaginez viitorul prin muzică”! Mircea Florian, invitatul Marinei Constantinescu
luni, 27 martie 2023
La „Nocturne”, ne-am bucurat de prezenţa unui om care caută şi desluşeşte sunete, care surprinde esenţa lor. Muzicianul Mircea Florian, în dialog cu Marina Constantinescu - duminică, 26 martie, ora 23.35, la TVR 1. | VIDEO
„Să facem puţin curat, să facem loc speranţei!”, Ion Andrei Gherasim, la Nocturne
duminică, 19 martie 2023
Pentru neuitare şi pentru un mic fascicul de lumină prin tenebrele trecutului, Marina Constantinescu a stat de vorbă pe Ion Andrei Gherasim, fost secretar personal al președintelui PNȚCD, Corneliu Coposu. La „Nocturne”, pe TVR 1, duminică, 19.03.
Alexandru Dabija: „În ziua de azi, nici comic nu mai poţi fi, eşti corectat non-stop”
joi, 05 ianuarie 2023
Un personaj savuros, cu umor, critic, dinamic, uneori cu capul în nori, dar şi cu picioarele bine ancorate în realitatea lumii înconjurătoare. Regizorul Alexandru Dabija este invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne”. La TVR 1, 9 ianuarie, ora 23.00.
Regizorul Eugen Jebeleanu, invitatul Marinei Constantinescu la ”Nocturne”
vineri, 09 decembrie 2022
L-am cunoscut mai bine pe Eugen Jebeleanu la „Nocturne”, pe TVR1, luni, 12 decembrie, de la ora 22.00.
„Dialogul meu cu cei din jur nu poate fi decât teatrul” - Coca Bloos la „Nocturne”
vineri, 07 octombrie 2022
Este, poate, cea mai puternică declaraţie a invitatei emisiunii „Nocturne” de luni, actriţa Coca Bloos. Alte mărturisiri şi gânduri rostite în dialogul cu Marina Constantinescu am urmărit la TVR 1 pe 10 octombrie, de la ora 23.00. | VIDEO
Cum se văd Luna şi Perseidele din înaltul cerului. Emil Dobrovolschi, la „Nocturne”
luni, 03 octombrie 2022
Pentru acest miracol al lumii moderne, pentru răsăriturile şi apusurile superbe văzute din cockpit, a renunţat la prima iubire, timidă, actoria. Comandantul de aviaţie Emil Dobrovolschi a fost invitatul Marinei Constantinescu, pe 3 octombrie, la TVR1.
Prin sunete de vioară şi pian. Cu violonistul Valentin Albeşteanu la „Nocturne”
luni, 26 septembrie 2022
Provine dintr-o familie de lăutari adevăraţi, de mare tradiţie, dar el a mers mai departe şi a studiat muzica. Şi a visat. Violonistul Valentin Albeşteanu a fost invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne” luni, 26.09, ora 23.00, la TVR 1. | VIDEO
„Mă bucur că nu m-am lăsat dezvrăjit de Paris. Totul acolo mi se pare minunat!”
vineri, 16 septembrie 2022
Ambasador al României în Franţa timp de 6 ani, acum secretar de stat la MAE. Luca Niculescu a deschis noul sezon „Nocturne” pe 19 septembrie, la TVR1 . Cu Marina Constantinescu „la braţ”, ne-a plimbat prin copilaria şi cariera lui şi prin capitala Franţei. | VIDEO
„Cumva, toată viaţa am fost un naiv şi asta m-a ajutat în carieră!”
joi, 09 iunie 2022
Mărturiseşte invitatul în noua ediţie „Nocturne”, la TVR 1. Dacă şi ce şansă are teatrul în această lume răvăşită aflăm din dialogul Marinei Constantinescu cu actorul, regizorul, autorul Florin Piersic Jr. Luni, 13 iunie, de la 23.00.
Un permanent freelancer al scenei: Judith State, invitată la „Nocturne”|VIDEO
vineri, 03 iunie 2022
A venit în studioul emisiunii direct de la Cannes, unde filmul în care juca avea mari șanse la Palme d’Or. Ce a fascinat-o, ce dezaprobă la această lume strălucitoare, ne-a povestit la „Nocturne”, pe TVR1.
Cristina Liberis: „Jurnalismul nu e o profesie din care să ieşi la pensie” | VIDEO
duminică, 29 mai 2022
Despre experienţele unice trăite pe front, dar şi despre latura culturală spre care a purtat-o viaţa, într-o nouă ediţie „Nocturne”, la TVR1.​ Fostul jurnalist de front Cristina Liberis a fost invitata Marinei Constantinescu pe 30 mai, de la ora 23:00.
 „Cel mai rău lucru din lume ar fi să nu mai râdem!
joi, 12 mai 2022
O discuţie plină de umor, dar serioasă, despre satira politică, glumele de dinainte de 1989 şi umorul politic de azi urmărim luni, 16 mai, de la ora 23.00, la „Nocturne”. Toni Grecu a fost invitatul Marinei Constantinescu la TVR 1. | VIDEO
Despre „iubirea de oameni”, cu doctorul Gheorghe Peltecu la „Nocturne”, TVR 1
vineri, 06 mai 2022
Pentru o societate mai bună avem nevoie de modele, de repere. Pe 9 mai, la „Nocturne”, Marina Constantinescu a stat de vorbă cu prof. dr. Gheorghe Peltecu. Despre istoria medicinei, dar şi despre modernitatea ei - luni, 9 mai, ora 23.00. | VIDEO
Ana Ularu invitată la „Nocturne” | VIDEO
sâmbătă, 30 aprilie 2022
Cu sinceritate şi pasiune, invitata Marinei Constantinescu vorbeşte la „Nocturne” despre relaţia ei cu actoria, dar şi despre rolul artistului în societate. Noul sezon „Nocturne” se vede în fiecare zi de luni, de la ora 23.00. Din 2 mai, la TVR 1.
„O profesoară cool, un constructor de tineri altfel” vine la „Nocturne” de la TVR 1
miercuri, 22 decembrie 2021
Director educaţional şi profesor, Dana Papadima este invitata Marinei Constantinescu la  „Nocturne” de la TVR 1. Despre educaţia din România şi manuale şcolare alternative, despre studenţie, spirit liber şi putere - joi, 23 decembrie, ora 23.00.
Claudiu Bleonţ, un om care „încearcă să-şi reactiveze constant copilul din el”
joi, 16 decembrie 2021
O nouă ediţie „Nocturne” la TVR 1, un nou invitat: actorul Claudiu Bleonţ, un om senin şi viu. Alături de el ne amintim de vremuri mai rele sau mai bune şi răsfoim pagini de viaţă, cu întâmplări răscolitoare, dar şi revelatoare. Joi, 16 decembrie, ora 23. | VIDEO
„Când intraţi dumneavoastră pe scenă, parcă intră mai mulţi!”
joi, 02 decembrie 2021
E, poate, cel mai frumos compliment pe care l-a primit de la un spectator. Intră în scenă la „Nocturne” un mare povestitor, un clovn trist care îşi pune viaţa pe tavă: actorul Horaţiu Mălăele. Joi, 2 şi 9 decembrie, ora 23.00, la TVR 1. | VIDEO
Despre anamneză, punctualitate şi altele care, unite, desăvârşesc un maestru
joi, 25 noiembrie 2021
Avem nevoie de modele, repere solide, care ne dau direcţia. Emisiunea „Nocturne” de la TVR 1 continuă în această linie, aducând în faţa publicului adevărate valori. Marina Constantinescu ne-a dat întâlnire joi seară, ora 23.00, cu dr. Mioara Rizescu.
„Am început să lucrez de tânără cu un geniu!” | VIDEO
miercuri, 17 noiembrie 2021
A mărturisit actriţa Emilia Popescu la „Nocturne”, de la TVR 1. Am parcurs un drum al memoriilor şi al intimităţilor sufletului actriţei Emilia Popescu pe 18 noiembrie. Marina Constantinescu ne-a dat întâlnire joi seară, ora 23.00.
„Ieşirea în faţa lumii cu muzica pe care o pledezi este, şi asta, o formă de iubire!”
miercuri, 10 noiembrie 2021
Un om smerit în faţa artei: pianistul Dan Grigore a fost invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne”. Joi, 11 noiembrie, de la ora 23.00, la TVR 1. | VIDEO
„Caut sunetul în permanenţă, nu mă pot decide. Sunt într-o continuă căutare”
miercuri, 03 noiembrie 2021
A mărturisit violonistul Valentin Şerban la TVR 1. Tânărul câştigător al Concursului Internaţional George Enescu a fost invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne” joi, 4 noiembrie, de la ora 23.00. | VIDEO
„Am suflet de arhivar” - Nicu Alifantis, invitat la „Nocturne”, TVR 1 | VIDEO
marţi, 26 octombrie 2021
Împreună cu Marina Constantinescu, cantautorul a făcut o călătorie emoţionantă printre amintiri. Amintiri cu şi despre oameni valoroşi: Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu, Silviu Purcărete, Vlad Mugur.
La „Nocturne”, băiatul cu ochi verzi, devenit ghid turistic ca să cutreiere lumea
miercuri, 20 octombrie 2021
Numele lui mai e strâns legat de publicitate, de Goran Bregovici sau de stand-up-ul românesc. Marina Constantinescu ne-a invitat la o călătorie alături alergătorul de cursă lungă a existenţei şi rezistenţei, Dan Chişu. La TVR 1, pe 21 octombrie, ora 23.00.
Marina Constantinescu reia întâlnirile „Nocturne” la TVR 1
miercuri, 13 octombrie 2021
Ne lăsăm cuprinşi de farmecul dialogurilor „Nocturne” cu mari personalităţi ale teatrului, filmului şi muzicii clasice din 14 octombrie, la TVR 1. Actorul Marcel Iureş a fost primul invitat al Marinei Constantinescu.
luni, 23 martie 2020
TVR1 v-a propus să revedeți seria prin care am călătorit de-a lungul și de-a latul țării și am aflat istoria gărilor noastre. Episoadele s-au difuzat în luna martie, miercuri, de la ora 24.00.
„Vorbesc urât, spun lucrurilor pe nume, vorbesc direct şi creez neplăceri
vineri, 17 iunie 2016
Şi-a construit întreaga carieră punând pe primul loc libertatea interioară.  Scenografa Lia Manţoc a fost invitata Marinei Constantinescu la Nocturne. Ediţia a putut fi urmărită luni, 20 iunie, la TVR 1, TVR HD şi TVR+
„Le doresc oamenilor mari să nu uite că, în fiecare dintre ei, există un copil
luni, 06 iunie 2016
Actriţa Alexandrina Halic a fost invitata Marinei Constantinescu la Nocturne de la TVR 1. Ediţia a putut fi urmărită luni, 6 iunie, de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.
„...Acum sunt mulţi bani, dar lipsesc ideile”
vineri, 13 mai 2016
Pe 9 mai a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate. Artist, creator de costume şi decoruri, Maria Miu a fost invitata Marinei Constantinescu la Nocturne de luni, 16 mai, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.
Poveşti cu şi despre Vladimir Găitan, la Nocturne de la TVR 1
vineri, 15 aprilie 2016
Anul acesta va primi Premiul UNITER pentru întreaga activitate. Recunoaşte că se trezeşte în multe nopţi cu gândul la discursul pe care îl va ţine pe scenă. Actorul Vladimir Găitan a fost invitat la Nocturne luni, 25 aprilie, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.
Gabriel Bebeşelea: „Cred că noi, dirijorii, suntem cea mai nemulţumită specie
luni, 11 aprilie 2016
Tânărul artist a fost invitatul de luni, 11 aprilie, al Marinei Constantinescu, la Nocturne .  De la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.
Violoncelistul Andrei Ioniţă, la Nocturne de la TVR 1
luni, 04 aprilie 2016
Are 22 de ani. În 2015 a câştigat aurul la Concursul Internaţional „Ceaikovski" din Rusia, o „olimpiadă a muzicii”. Violoncelistul Andrei Ioniţă a fost invitat la Nocturne luni, 4 aprilie. Ediţia s-a difuzat de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+
Dorina Lazăr spune poveşti nescrise din istoria teatrului românesc, la Nocturne
vineri, 25 martie 2016
Actriţa Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon, a fost invitata Marinei Constantinescu la Nocturne de luni, 28 martie. Ediţia s-a difuzat de la 23.30, la TVR 1, TVR HD șşi TVR+
Discuţii
luni, 21 martie 2016
Marina Constantinescu ne-a invitat luni, 21 martie, la o ediţie care pune lumina pe tânăra generaţie de realizatori de filme. " Nocturne" - de la 23.35, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.
Nicolae Zamfir: „Sunt exclusiv produsul educaţiei româneşti”
vineri, 04 martie 2016
Luni, 7 martie, Marina Constantinescu a deschis noul sezon Nocturne, alături de Nicolae Zamfir, director Institutului de Fizică Nucleară şi coordonatorul proiectului ELI-NP. Din nou, despre performanţă şi valoare pe TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la 23:30.
Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc, într-o ediţie best of Nocturne
luni, 08 februarie 2016
Marina Constantinescu ne-a propus un dialog nocturn cu două mari personalităţi – actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc - în  ediţia de colecţie din 8 februarie. De la ora 23:25, la TVR 1 şi TVR+ .
„Am fost sedus de posibilitatea de a crea ceva nou”
luni, 01 februarie 2016
Luni, 1 februarie, de la 23.35, la Nocturne, ne-am reîntâlnit cu Victor Sebastian Costache - un medic tânăr, cu performanţe remarcabile, care a hotărât să se întoarcă în România.
Lucian Boia, „un istoric tandru cu istoria”
luni, 11 ianuarie 2016
„Mihai Eminescu, românul absolut”, cea mai recenta operă a istoricului Lucian Boia, a fost pretextul întâlnirii Marinei Constantinescu, la Nocturne , cu Lucian Boia. Ați putut revedea ediţia luni, 11 ianuarie, de la ora 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.
Două ediţii speciale Gări de poveste, la sfârşit de an
luni, 28 decembrie 2015
Marina Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu ne fac cunoştinţă cu oameni... de poveste şi ne amintesc de gările prin care am trecut alături de ei , luni, 28 decembrie şi marţi, 29 decembrie, de la ora 18.05, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ .
„A aduce zâmbet unde este suferință, la fel de important ca gestul de vindecare
luni, 28 decembrie 2015
Luni, 15 februarie, de la ora 23:25,  ați revăzut pe TVR 1, TVR HD şi TVR+ o ediţie Best Of a emisiunii Nocturne. Invitatul Marinei Constantinescu a fost conf. dr Șerban Bălănescu.
Eric-Emmanuel Schmitt: „O revelaţie este o revoluţie”
luni, 21 decembrie 2015
Luni, 18 ianuarie, ați putut revedea pe TVR 1 interviul cu  autorul Eric-Emmanuel Schmitt. De la 23:30, v-am aşteptat la un dialog intim despre cărţi, muzică, tristeţe, alegeri şi dragoste.
Gări de poveste: Sighetu Marmaţiei – Vişeul de Jos - Salva - Miercurea Ciuc
marţi, 15 decembrie 2015
Cu Marina Constantinescu şi echipa TVR călătorim pe ruta Sighetu-Marmaţiei – Vişeul de Jos - Salva – Miercurea Ciuc. Episodul 9 al seriei Gări de poveste a fost difuzat sâmbătă, 19 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ .
„Teatrul nu este arta cuvântului, este arta acţiunii”
luni, 14 decembrie 2015
Luni, 14 decembrie, invitaţii Marinei Constantinescu la Nocturne - regizorul David Esrig şi actorul Florin Vidamski - au explicat „Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig". Luni, 14 decembrie, de la ora 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+
Gările de poveste ale lui Elie Radu
joi, 03 decembrie 2015
Episodul şapte al seriei Gări de poveste urmează traseul Tîrgu Ocna-Palanca. Marina Constantinescu ne-a dezvăluit Gările de poveste ale inginerului Elie Radu sâmbătă, 5 decembrie, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ .
Povestea fascinantă a trenului regal al României
miercuri, 18 noiembrie 2015
De ce Sinaia are, de fapt, trei gări? Ce îl leagă pe Yehudi Menuhin de Sinaia şi de George Enescu? Am aflat în episodul 5 al seriei Gări de poveste, de sâmbătă, 21 noiembrie, ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ . Cu Marina Constantinescu
Lucian Boia, „un istoric tandru cu istoria”
vineri, 06 noiembrie 2015
„Mihai Eminescu, românul absolut”, cea mai recenta operă a istoricului Lucian Boia, este pretextul unei noi întâlniri Nocturne. Luni, 9 noiembrie, de la ora 23:00, Marina Constantinescu v-a dat întâlnire pe TVR 1, TVR HD şi TVR+.
Exerciţiu împotriva uitării - cu Doina Levintza la Nocturne, de la TVR
vineri, 30 octombrie 2015
Luni, 16 noiembrie, Marina Constantinescu a stat de vorbă cu creatorul de decor şi costume Doina Levintza. De la ora 23:35, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+.
Urcaţi în „Trenul cu poveşti şi amintiri
marţi, 27 octombrie 2015
„Întotdeauna trenul ce duce la mare este plin de poveşti noi!” – Marina Constantinescu a pornit în călătoria spre mare sâmbătă, 7 noiembrie, în cel de-al treilea episod al seriei Gări de poveste. Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+
Caramitru: „În prietenie trebuie să investeşti până la proba contrarie...”
joi, 22 octombrie 2015
Odată cu începerea celei de-a XXV-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, Marina Constantinescu l-a invitat pe Ion Caramitru la o discuţie despre „un subiect delicat în aceste vremuri”: prietenia. 
Actorul Teodor Corban, invitatul Marinei Constantinescu la prima ediţie Nocturne
miercuri, 14 octombrie 2015
Luni, 4 ianuarie, Marina Constantinescu ne-a adus o ediţie best of a emisiunii Nocturne, din sezonul anterior. De la ora 23:40, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ ați urmărit interviul realizat în 2015 cu Teo Corban.
Călătorii prin Gări de poveste, cu Marina Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu
miercuri, 14 octombrie 2015
De sâmbătă, 17 octombrie, Marina Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu bat ţara în lung şi în lat în căutarea celor mai frumoase gări ale României şi a poveştilor din jurul acestora. De la ora 17.00, în direct la TVR 1, TVR HD şi TVR+
Horaţiu Mălăele: Marea virtute a unui actor mare este umilinţa
miercuri, 19 august 2015
La „Nocturne” continuăm seria Best of, iar pentru vineri, 21 august, Marina Constantinescu v-a pregătit un altfel de dialog cu Horaţiu Mălăele. De la ora 00:45, la TVR 1 şi online pe TVR+.
Octavian Nemescu: Educatia rămâne o simplă spoială, nişte morminte zugrăvite
joi, 13 august 2015
Ediţia „best of” de vineri a emisiunii Nocturne l-a avut ca invitat pe profesorul şi muzicologul Octavian Nemescu, tatăl regretatului regizor Cristian Nemescu.
Despre toleranţă şi verticalitate, cu filologul Catrinel Pleşu
joi, 06 august 2015
Marina Constantinescu ne aduce, pe timp de vară, o colecţie Best Of a dialogurilor realizate de-a lungul anilor la Nocturne. În această vineri, de la 01:15, am revăzut un interviu din 2007 cu scriitoarea şi traducătoarea  Catrinel Pleşu.
De peste 50 de ani, pune în lumină scena Teatrului Bulandra
joi, 04 iunie 2015
Marina Constantinescu a stat de vorbă cu light designerul Ioan Lazăr la ediţia de vineri, 5 iunie, a emisiunii Nocturne . De la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+
Două tinere actriţe vin la
marţi, 26 mai 2015
Marina Constantinescu a stat de vorbă cu actriţele Iulia Colan şi Sabrina Iaschevici la ediţia din 29 mai, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ .
Best of Nocturne: „A scrie este un lucru pervers, orice ai face”
joi, 14 mai 2015
Vineri, 15 mai, Marina Constantinescu vă invită să urmăriţi o ediţie Best of cu jurnalistul Cristian Tudor Popescu, din 2006. Cei doi vorbesc despre iubire, Isus și filmul lui Lars Von Trier şi despre puterea adevărului.
Discuţii NOCTURNE cu avocatul Doru Costea, vineri la miezul nopţii
joi, 07 mai 2015
Vineri, 8 mai, de la ora 24.00, la TVR 1 şi TVR HD, Marina Constantinescu a avut invitat un reprezentant al cuvântului, avocat pledant în Baroul Bucureşti, alături de care descoperă similitudinile dintre actorie şi avocatură.
În afara normelor: Răzvan Suma şi violoncelul, la “Nocturne”
miercuri, 29 aprilie 2015
În prima noapte a lunii mai, fix la miezul nopţii, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+, am încercat din nou să ne desprindem puţin de realitatea în care trăim.
Vassilis Varvaresos, un virtouz al pianului, vineri la “Nocturne”
miercuri, 22 aprilie 2015
În exclusivitate la un post de televiziune din România, pianistul Vassilis Varvaresos a fost invitatul de vineri, 24 aprilie, al Marinei Constantinescu, la NOCTURNE.  Fix la miezul nopţii pe TVR 1, TVR HD şi TVR+.
Regizorul Felix Alexa vine la Nocturne, de la TVR
joi, 16 aprilie 2015
Marina Constantinescu a stat de vorbă cu regizorul care se autointitulează „un om cu puţini prieteni”. În 17 aprilie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+
Discuţii Nocturne, despre teatru la TVR
miercuri, 01 aprilie 2015
Marina Constantinescu a stat de vorbă cu Victor Ioan Frunză (director de scenă), Adriana Grand (scenograf) şi George Costin (actor) , la ediţia din 3 aprilie, ora 24.00, la TVR 1 şi TVR+ , iar de la 00:40, la TVR HD.
De pe platoul de filmare al filmului „Aferim”, în studioul Nocturnelor de la TVR
vineri, 27 martie 2015
Marina Constantinescu a stat de vorbă cu operatorul şi directorul de imagine al unora dintre cele mai importante filme româneşti recente: Marius Panduru. În 27 martie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+
Gianina Cărbunariu, invitata Marinei Constantinescu la Nocturne
joi, 19 martie 2015
O discuţie în miez de noapte cu regizorul de teatru şi dramaturgul Gianina Cărbunariu, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ .
Johnny Răducanu: „E atâta libertate în noi, că nimeni nu apelează la ea”
miercuri, 11 martie 2015
Pe 13 martie, aţi urmărit o ediţie Best of „Nocturne” cu „rebelul dintotdeauna”, cel care „nu a făcut compromis de la valoare”: Johnny Răducanu. De la 23:35, la TVR 1 v-am invitat la o nocturnă despre libertate, singurătate, iubire şi mai ales muzică.
In memoriam Gheorghe Dinică, la Nocturne
joi, 05 februarie 2015
Marina Constantinescu ni l-a readus în suflet pe îndrăgitul actor în ediţia din 6 februarie, de la ora 22.45, la TVR 1, TVR HD şi TVR+
„Toţi căutăm aceleaşi esenţe ale vieţii
joi, 18 decembrie 2014
La ultima ediţie Nocturne din acest an, invitatul Marinei Constantinescu este preotul Daniel Benga. Despre semnificaţia Crăciunului, despre esenţa vieţii şi iubire,  în emisiunea ce poate fi urmărită pe 19 decembrie, ora 23.55, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.
„Ador clovnii! Eu sunt un clovn!” – Oana Pellea, la Nocturne de la TVR 1
miercuri, 10 decembrie 2014
Actriţa Oana Pellea a venit  la Nocturne în 12 decembrie , ora 23.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.
„Mi-am tratat meseria cu maximă seriozitate. E vorba de chemare, de ardere...
miercuri, 03 decembrie 2014
„Un mit al muzicii uşoare”, actriţa şi interpreta Margareta Pâslaru a fost invitata Marinei Constantinescu la Nocturne din 5 decembrie , ora 24.00, la TVR 1 şi TVR+ .
„Nocturne” cu Nae Caranfil, la TVR
joi, 27 noiembrie 2014
Realizatoarea Marina Constantinescu promite pentru vineri, 28 noiembrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, o ediţie „Nocturne” completă: despre viaţă, oameni, filme, politică şi visuri. Cu Nae Caranfil.
Povestea West Side Story, la Nocturne de la TVR
marţi, 18 noiembrie 2014
Despre musical-ul West Side Story , o megaproducţie născută de la ideea ambiţioasă a Marinei Constantinescu şi a coregrafului Răzvan Mazilu, la Nocturne , din 21 noiembrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ .
Regizorul Radu Mihăileanu în dialoguri Nocturne cu Marina Constantinescu
joi, 30 octombrie 2014
„Mi-e frică de a crede că ştiu ceva" – Radu Mihăileanu, la Nocturne , din 31 octombrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ .
Actorul Marius Manole în dialoguri Nocturne cu Marina Constantinescu, la TVR 1
miercuri, 22 octombrie 2014
Într-o emisiune ca o spovedanie, actorul Marius Manole a vorbit despre publicul rus de teatru, cariera de actor, viaţă, moarte, teatru, în 24 octombrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ .
FNT şi filmul experimental, în vizorul Garantat 100%
vineri, 17 octombrie 2014
Cătălin Ştefănescu a stat de vorbă la Garantat 100% cu Marina Constantinescu, directorul Festivalului Naţional de Teatru, dar şi cu regizorul Copel Moscu, directorul Festivalului de film experimental. Duminică, 19 octombrie, de la ora 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.  
miercuri, 15 octombrie 2014
Câştigătorul Concursului George Enescu 2014 la secţiunea vioară a fost invitatul Marinei Constantinescu la Nocturne de la TVR. Întâlnirea nocturnă cu violonistul Ştefan Tarara s-a difuzat în 17 octombrie, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ .
Marina Constantinescu este din nou selecţionerul Festivalului Naţional de Teatru
miercuri, 08 octombrie 2014
La cea de-a 24-a ediţie, realizatoarea TVR este directorul artistic al celui mai longeviv şi apreciat festival de teatru din România, care va debuta pe 24 octombrie.
Marina Constantinescu revine cu un nou sezon Nocturne la TVR 1
miercuri, 08 octombrie 2014
Prima ediţie, dedicată Concursului George Enescu, s-a difuzat în 10 octombrie, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ . Marina Constantinescu a stat de vorbă cu Dana Borsan, Marin Cazacu, Dan Dediu şi Florin Croitoru, membri din juriile Concursului Enescu.
Dialoguri
luni, 14 iulie 2014
Marina Constantinescu a stat de vorbă cu arhitectul Dorin Ştefan la ediţia din 14 iulie a emisiunii Nocturne. Luni, de la ora 00.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ .
Nocturne despre artă, colecţionari şi patrimoniu
vineri, 04 iulie 2014
Marina Constantinescu a înregistrat această ediţie a emisiunii Nocturne cu ocazia târgului Art Safari şi a fost difuzată în premieră luni, 7 iulie, de la ora 23.45, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ .
vineri, 23 mai 2014
Muzicienii Monica Isăcescu şi Ştefan Costache au fost invitaţii Marinei Constantinescu la Nocturne - luni, 26 mai, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ .
O ediţie despre identitate, la
joi, 01 mai 2014
Invitatul Marinei Constantinescu din 5 mai a fost Ioan Luca Vlad, consilierul pe probleme juridice al Casei Regale a României.
„... Numele meu n-a încăput întreg pe afiş şi astfel am rămas Vlad Ivanov.”
vineri, 11 aprilie 2014
Actorul Vlad Ivanov a fost invitatul Marinei Constantinescu la Nocturne , luni, 14 aprilie, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ .
„Când intru în Televiziunea Română, parcă mă întorc în familie”
luni, 07 aprilie 2014
Actorul şi directorul Teatrului de Comedie George Mihăiţă a fost invitatul Marinei Constantinescu la Nocturne , luni, 7 aprilie, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+
Actorii Andrea Gavriliu şi Ştefan Lupu, la Nocturne de la TVR 1
vineri, 21 martie 2014
Emisiunea moderată şi realizată de Marina Constantinescu poate fi vizionată luni, 24 martie, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+
„Clopul meu păcurăresc îmi ţine mintea întreagă
duminică, 09 martie 2014
Nocturne cu Grigore Leşe, în prima ediţie din acest an, l uni, 10 martie, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+
Marcel Iureş, invitatul Marinei Constantinescu la Nocturne de la TVR
duminică, 15 decembrie 2013
„Eu şi cu Morgan Freeman ne plângeam de dureri de coloană. Ne-am consultat reciproc tratamentele şi eu i-am dat un paracetamol". Întregul dialog dintre Marina Constantinescu şi Marcel Iureş a fost difuzat pe 16 decembrie .
Andi Vasluianu şi Şerban Pavlu, la Nocturne de la TVR
luni, 09 decembrie 2013
Marina Constantinescu a stat de vorbă cu tinerii actori luni, 9 decembrie, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+
 Despre Love Building, la Nocturne de la TVR
luni, 25 noiembrie 2013
Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol au venit la  Nocturnele Marinei Constantinescu din 25 noiembrie. Cei trei interpretează în Love Building rolurile a trei antrenori de „dragoste".
Regizorul Radu Jude, invitat la Nocturne de la TVR 1
luni, 11 noiembrie 2013
„Noi, regizorii, ne raportăm la şeful CNC ca la un duşman care trebuie învins sau fentat, în niciun caz ca la un aliat", spune Radu Jude la Nocturne.
 Irina Margareta Nistor şi Ada Solomon, invitate la Nocturne de la TVR 1
vineri, 01 noiembrie 2013
Marina Constantinescu a dat start Nocturnelor de la TVR 1, TVR HD şi TVR+ alături de două invitate de excepție.
Criticul de film Mihai Chirilov, invitatul Marinei Constantinescu la Nocturne
duminică, 27 octombrie 2013
„România anilor 2000 a ieşit din ghetoul cultural graţie filmului românesc. Nu graţie literaturii sau teatrului”, susţine invitatul Marinei Constantinescu în ultima ediție a emisiunii Nocturne.
Regizorul Cristi Puiu, invitat la Nocturne de la TVR 1, TVR HD
luni, 21 octombrie 2013
„Teatrul este mai important decât filmul”, mărturiseşte regizorul luni, 21 octombrie, de la ora 24.00, şi pe TVR+ .
Operatorul Vivi Drăgan Vasile, invitat la Nocturne de la TVR 1 şi TVR HD
duminică, 13 octombrie 2013
Luni, 14 octombrie, de la ora 24.00, şi pe TVR+
Best of Nocturne: Ioan Holender
vineri, 04 octombrie 2013
În preajma Festivalului George Enescu, TVR 1 a programat interviul realizat de Marina Constantinescu în 2013 cu Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului. Interviul a putut fi urmărit de la ora 01:00.