Cristina Şoloc
După cum afirmă, nu ea a ales televiziunea, ci aceasta a ales-o pe Cristina. Iniţial, a fost remarcată într-un ziar din Cluj, propunându-i-se să prezinte emisiunea Karaoke Show la Prima TV. Cristina Şoloc a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, iar în 2003 a păşit în TVR ca reporter al emisiunii ”Bună dimineaţa, România!” pentru rubrica muzicală.
cristina soloc
cristina soloc

Ulterior, a devenit realizator/prezentator al aceleiaşi emisiuni.

A prezentat de-a lungul timpului: ABC Utilitar, Diplomatic Club, Making-Off TVR. De asemenea, a realizat documentare pentru care a fost răsplatită cu premii importante: premiul A.P.T.R Opera Prima, pentru documentarul Noapte Sfântă în Maramureş; premiul doi la Festivalul Internaţional Eco-Etno-Folk Film, Slătioara, tot pentru documentarul Noapte Sfântă în Maramureş.

Dintre toate proiectele în care a fost implicată, cel mai drag îi este Cristinei Noapte Sfântă în Maramureş: "Am reuşit să transmit dincolo de sticlă, căldura şi sensibilitatea moroşenilor, pentru că am demonstrat că tradiţiile noastre chiar există şi nu doar la sat, că pot fi prezentate şi fără să-ţi lase impresia că e vorba doar de o regie ieftină, pusă în scenă când apar turiştii străini sau camerele de filmat, pentru că mi-am creat singură antidotul care-mi vindecă, pentru o perioadă, dorul de casă şi nu în ultimul rând, pentru că filmul a fost apreciat de profesioniştii din televiziune".

Din 2005 a fost realizatorul emisiunii Filme Şoc pe TVR 1 şi prezentatoare a emisiunii Moto Magia, pe TVR 2. În perioada 2018 - 2022 a fost realizatoarea şi gazda seriei „România veritabilă” de la TVR 1.

În prezent, Cristina Şoloc face parte din echipa emisiunii „Exclusiv în România”.

Nu doar televiziunea este singura ei pasiune, ci şi şahul (a fost de trei ori campioană judeţeană în Maramureş şi s-a clasat în primii 10 pe ţară), motociclismul, muzica folk şi dansul.

"Tot ce pare dezordine în mine este zburdălnicie, tot ce pare scandal este avânt, iar ceea ce pare agitaţie este de fapt, viaţă. În doar două cuvinte: sunt leoaică. Sunt mamă, soţie, gospodină, motociclistă, cânt muzică folk acasă şi uneori în cluburi, joc şah pe pariuri, joc poker, dar nu pe bani".

Dacă ar fi să facă altceva decât televiziune, Cristinei i-ar plăcea să-şi vândă ideile: "Mi-ar plăcea să vând idei la modul cel mai serios. Să am propria mea afacere cu idei. Idei bune am, spun prietenii, dar n-am timp să-mi administrez afacerea. Momentan îmi vând ideile, în general, pe prietenie, iar de sărbători, pe bani, companiilor. O idee bună înseamnă 51% din afacere".

*Sursa foto - Cristina Șoloc în ie/România veritabilă - Oancea Elena

Arhiva articole
Cine au fost legendarii frați Buzești şi cum se prepară „mâncarea pandurilor”, la „Exclusiv în România”
duminică, 02 iunie 2024
Cristi Tabără şi Cristina Șoloc ne-a invitat să ne alăturăm micului lor grup de călători în căutarea de locuri, oameni şi poveşti „Exclusiv în România”. La TVR 1, pe 2 iunie, de la ora 17.00.
De Paşti, cu „Exclusiv în România”, în mijlocul comunităţii de ucraineni, din Rogojeşti, Botoşani | VIDEO
duminică, 05 mai 2024
„Suflet ucrainean, duh ortodox în Botoșani” - un episod cu totul special au pregătit Cristian Tabără şi Cristina Şoloc pentru ziua de Paşti. Echipa „Exclusiv în România” a ajuns în județul Botoșani, supranumit și „leagănul geniilor”.
Romanaţi – minuni şi false minuni. În noua ediţie „Exclusiv în România”, la TVR 1 | VIDEO
miercuri, 10 aprilie 2024
De la căruţa cu proşti răsturnată la Caracal, până la bijuteriile arhitectonice construite în fostul Romanaţi în secolul trecut, „Exclusiv în România” ne-a dezvăluit minunile Romanațiului. Cristina Şoloc şi Cristian Tabără ne-au fost gazde pe 14 aprilie, de la ora 17.00, la TVR 1.
TVR 1: poveşti neștiute din Gorj, la „Exclusiv în România”  | VIDEO
duminică, 04 iunie 2023
Un loc pitoresc, cu monumente de artă și arhitectură de mare valoare, dar și cu multe povești uimitoare, duminică, la „Exclusiv în România”. Cristian Tabără şi echipa sa ne-a aşteptat la TVR 1 pe 4 iunie, de la ora 17.00.
Paște în Maramureș, cu Ansamblul Național Transilvania și ceramistul Daniel Leș
sâmbătă, 15 aprilie 2023
Cristian Tabără şi Cristina Şoloc, împreună cu echipa emisiunii „Exclusiv în România” ne-au invitat într-o călătorie fascinantă prin Maramureș. În ziua de Paști, duminică, 16 aprilie, de la ora 17.00, la TVR 1.
Best of „Exclusiv în România”, la început de an, la TVR 1 | VIDEO
joi, 05 ianuarie 2023
Cele mai frumoase reportaje realizate de Cristi Tabără şi echipa sa sunt adunate în ediţia din 8 ianuarie a emisiunii. O urmărim duminică, de la ora 17.00, la TVR 1.
Pe urmele „biruitorilor timpului”, la „Exclusiv în România” | VIDEO
duminică, 11 decembrie 2022
Cristi Tabără şi Cristina Şoloc ne-au propus o călătorie prin judeţul Sibiu, pe 11 decembrie. Obiecte vechi şi de valoare, oameni care iubesc frumosul, mâncare ca la stână – într-o ediţie cu poveşti frumoase, de la ora 16.30, la TVR 1.
Prin satul ideal din România, în ultimul episod „România veritabilă”, la TVR 1
marţi, 01 februarie 2022
Pe 6 februarie, am descoperit locuri şi oameni de cinci stele din „România veritabilă”. Alături de Cristina Şoloc, la Muzeul în aer liber Astra din Sibiu şi la Arieşeni. TVR 1, duminică, ora 19.00. | VIDEO
„România veritabilă”, la TVR 1: Întâlnire cu strănepoata eroinei de la Jiu
luni, 17 ianuarie 2022
Duminică, 23 ianuarie, într-un nou episod „România veritabilă”, am ajuns acasă la Ecaterina Teodoroiu. Cristina Şoloc ne-a făcut cunoştinţă şi cu specialista Doljului în covoare tradiţionale olteneşti. La TVR 1, duminică, 23.01, ora 19.00.
Din capitală, la viaţa în glod. Vedem „România veritabilă” din Ţara Moţilor la TVR 1
luni, 10 ianuarie 2022
În episodul 3 „România veritabilă”, alături de Cristina Şoloc, am fost în comuna Bistra, la o familie de avocaţi care au renunţat la confortul oraşului pentru viaţa la sat, în Apuseni. La TVR 1, duminică, 16 ianuarie, de la ora 19.00.
Românii care scriu istoria recentă, în noua serie „România veritabilă”, la TVR 1
luni, 27 decembrie 2021
Șase episoade noi din emisiunea dedicată excelenţei, valorii şi tradiţiei româneşti au început să fie difuzate, din 25 decembrie, la TVR 1. Alături de Cristina Şoloc descoperim „România veritabilă” prin Sibiu, Cluj, Alba sau Ilfov.| VIDEO
Artă şi pasiune fără limită, în episodul patru „România veritabilă”
vineri, 08 ianuarie 2021
Am continuat călătoria prin „România veritabilă” alături de Cristina Şoloc, la TVR 1. Duminică, 10 ianuarie, ora 16.30, am descoperit în Mediaş, Bărăgan şi Dobrogea, poveşti şi oameni care trăiesc şi scriu istorie prin faptele lor.
Muzeul Nobililor din Vişeu de Sus şi alte comori din „România veritabilă”
vineri, 18 decembrie 2020
În al doilea episod al seriei documentare, Cristina Şoloc ne-a însoțit prin Maramureş. Ne-a făcut cunoştinţă cu parodistul Lucian Perţa şi cu tenorul Ion Piso, ctitorul unui muzeu unic în România. La TVR 1, pe 20 decembrie, ora 15.30.
Momente unice de folclor din „România veritabilă”, la TVR 1 | VIDEO
miercuri, 08 aprilie 2020
De la Nord la Sud, prin „România veritabilă”. Cristina Şoloc ne-a invitat într-o călătorie folclorică fascinantă, prin locuri cu poveste şi cu muzică străveche. La TVR 1, duminică, 12 aprilie, de la ora 18.30.
Acasă la fiicele lui Ion al Glanetaşului, la „România veritabilă” | VIDEO
marţi, 17 decembrie 2019
Cristina Şoloc ne-a aşteptat cu noi poveşti despre oameni şi fapte memorabile, pe 24, 25, 26 şi 27 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1 și TVR 1 HD.
În decembrie, la TVR 1, călătorim cu Cristina Şoloc prin „România veritabilă”
miercuri, 05 decembrie 2018
Din 8 decembrie, Cristina Şoloc aduce la TVR 1 o serie de patru reportaje din „România veritabilă”, punând reflectorul pe oameni, locuri şi fapte autentice şi valoroase.
„Poveste după poveste
luni, 18 decembrie 2017
La Vişeu, în „Noaptea Viflaimelor" se aud deodată peste 700 de clopote, fac zgomot ca să alunge spiritele rele şi însoţesc cele 12 Viflaime. Manifestarea este unică în România. Cristina Şoloc ne spune toată povestea la TVR 1, sâmbătă, 23 decembrie, ora 13.30.
Vacanţă plăcută şi „Drum bun!”
marţi, 18 iulie 2017
Emil Gâtej de la Academia Titi Aur este… şofer în traficul din Bucureşti. Am urmărit testul în ultima premieră a emisiunii de actualitate, informare şi educaţie rutieră „ Drum bun!”, cu Cristina Şoloc. Joi, 20 iulie, ora 22.30, la TVR 1 şi TVR+.
Pentru şoferi şi şoferiţe, „Drum bun!”
marţi, 11 iulie 2017
Şofatul – exclusiv masculin? Răspunsuri, opinii ne-au fost împărtăşite la noua ediţie a emisiunii de actualitate, informare şi educaţie rutieră „ Drum bun!”, cu Cristina Şoloc. Joi, 13 iulie, ora 22.30, la TVR 1 şi TVR+.
„Drum bun” pe două roţi!
luni, 12 iunie 2017
Joi, 22 iunie, într-o nouă ediţie a emisiunii de actualitate, informare şi educaţie rutieră „ Drum bun!”, Cristina Şoloc a aflat nemulţumirile şi dorinţele pasionaţilor de mersul cu bicicleta. De la ora 22.30, la TVR 1.
 „Drum bun!”: soluţii pentru fluidizarea traficului din Bucureşti
miercuri, 07 iunie 2017
Cristina Şoloc  a încearcat să afle de la specialiştii invitaţi soluţii pentru fluidizarea traficului din capitala României, una dintre cele mai aglomerate din lume. Joi, 8 iunie, de la ora 22.30, la TVR 1 şi TVR+, într-o nouă ediţie „ Drum bun!” .
Cum evităm accidentele de motociclete
luni, 22 mai 2017
Cristina Şoloc şi specialiştii invitaţi ne spun de ce se întâmplă atât de des accidente cu motociclete şi cum pot fi ele evitate, la o nouă ediţie a emisiunii de actualitate, informare şi educaţie rutieră „ Drum bun!” .  La TVR 1, sâmbătă, 27 mai, de la ora 13.30.
Despre accidentele rutiere cu impact frontal
marţi, 02 mai 2017
La emisiunea de actualitate, informare şi educaţie rutieră „ Drum bun!”, Cristina Şoloc şi specialistul Emil Gâtej de la ATA ne-au învaţat “ defensive driving”. „Drum bun!” este la TVR 1 joi, 4 mai, de la ora 22.30.
„Drum bun!” în vacanţa de 1 mai!
joi, 27 aprilie 2017
Despre " regula celor două secunde" şi importanţa centurii de siguranţă - în cel de-al doilea episod al emisiunii de actualitate, informare şi educaţie rutieră. " Drum bun!", cu Cristina Şoloc, este la TVR 1 joi, 27 aprilie, ora 22.30.
Drum bun!, cu Cristina Şoloc, la TVR 1
joi, 13 aprilie 2017
Emisiunea de actualitate, informare şi educaţie rutieră este la TVR 1 de joi, 20 aprilie, ora 22.30. Pentru toţi cei implicaţi în trafic, specialişti cu experienţă vin cu sfaturi pentru a ne ajuta să circulăm în siguranţă pe drumurile din România.