Grigore Leşe s-a născut la 20 februarie 1954 în satul Stoiceni din Maramureș. A absolvit Liceul de Muzică din Baia Mare, apoi Academia de Muzică din Cluj – Facultatea de instrumente și canto (fagot). În anul 2003 a obținut titlul de Doctor în Muzică iar în 2010, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Din anul 2005 este profesor asociat de etnomuzicologie al Universității București.
Începând cu anul 2006 realizează emisiuni la Radiodifuziunea şi Televiziunea Română, pentru care primește numeroase premii și nominalizări, naționale și internaționale, printre acestea numărându-se Marele Premiu al Asociației Profesioniștilor de Televiziune din Români (APTR) în 2007; Premiul pentru jurnalism cultural decernat de Radio România în 2009, nominalizare la Festivalul Internaţional de Film de Televiziune, Shanghai 2009.
Este primul muzician de la noi care a adus în scenă, alături de el, artiști tradiționali din Iran, Siria, Armenia, Pakistan, demonstrând interferențele muzicilor străvechi din România și Orient. Muzica sa se regăsește pe coloana sonoră a mai multor filme de artă şi documentare, din ţară şi străinătate, cum ar fi The Pharaon, Ganpowder, Treason and Plot, producţie BBC sau documentarulWild Carpathia, produs de Travel Channel.
Atât prin concerte one-man show cât și prin spectacole complexe, în care folosește grupuri vocale, trupe de teatru sau dans contemporan, Grigore Leșe propune o altă abordare a folclorului, prin întoarcerea la arhetip.
A susţinut concerte la cele mai importante manifestări culturale de gen din lume: Smithsonian Folklive Festival, Washington; Festivalul Vocile Lumii, Bloomington; Festivalul Montmartre, Paris; Fest Der Kontinente, Berlin; Olimpiada Culturală de la Atena; Festivalul Țărilor Europei de Est, Montreal; Francophonie Métissée, Paris; Culturescapes, Basel; Festivalul „Miguel Bernal Himenez”, Morelia; Zilele Culturale ale Băncii Centrale Europene, Frankfurt; Expoziţiile Mondiale de la Aichi, Shanghai și Yeosu; Gala Premiilor BAFTA, Londra.
A concertat în catedrale şi prestigioase săli de concert din Suedia, Olanda, Elveţia, Austria, Germania, Ungaria, Croația, Polonia, Franța, Spania, Portugalia, Italia, Cipru, Japonia, China, Coreea de Sud, India, Mexic, Statele Unite ale Americii.
Discografie: Cântec pastoral, Casa de Discuri Amori, Laussane (1996); Cântece de Cătănie și Hori, Societatea de Concerte Bistriţa (2000, 2003); Horile Vieţii şi Aşteptând Crăciunul, Roton (2005), Grigore Leșe - Le chant de Lăpuș, OCORA Radio France, Paris (2009); Grigore Leșe și aromânii fârșeroți din Cogealac, A & A Records (2011); …De dragoste, de război, de moarte, de unul singur, Humanitas multimedia (2011), Grigore Leșe - Best of (2015). Este autorul cărții Acum știu cine sunt, Humanitas, 2013.