loader
Foto

Galerie foto

Iustina Horga şi copii din Câmpulung Moldovenesc, pe „Drumul lui Leşe”, la TVR 3

Cântă cu vocea, la fluier, din bucium şi la trompetă, iar sunetele de toacă fac legătura între ceea ce se vede şi ceea ce nu se vede, între ceea ce se cunoaşte şi ceea ce nu se cunoaşte. Pe 18 noiembrie, multă bucurie pe „Drumul lui Leşe”! Ediţia s-a văzut de la ora 21.00, la TVR 3.

 

Iustina Horga şi câţiva frumoşi copii din Câmpulung Moldovenesc aduc, pe „Drumul lui Leşe”, multă bucurie, arătându-ne dragostea lor pentru folclor şi pentru autentic, specifice ţinutului Bucovinei. Cântă cu vocea, la fluier, din bucium şi la trompetă, iar sunetele de toacă fac legătura între ceea ce se vede şi ceea ce nu se vede, între ceea ce se cunoaşte şi ceea ce nu se cunoaşte. „Drumul lui Leşe”, ediţia a 8-a a sezonului 18, se vede la TVR 3 sâmbătă, 18 noiembrie, ora 21.00. Moderator: Grigore Leşe.

(w882)

Folclorul poate înşela pe oricine. De-a lungul anilor, oamenii s-au păcălit unii pe alţii. Există, însă, în sate, oameni care preţuiesc şi duc mai departe autenticul, prin cântecele lor. Pentru că horitul este o minune a lumii, iar fără de cânt lumea ar muri.

(w882)

Invitata lui Grigore Leşe, Iustina Horga a urmat Facultatea de Studii Economice, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi, apoi, Academia de Muzică Gheorghe Dima. Acum, este profesor la Colegiul Naţional Militar Ştefan cel Mare din Câmpulung Moldovenesc. Vine dintr-un neam de horitori şi prin muzica aceasta şi-a găsit strămoşii.

(w882)

În emisiunea pe care o vom putea urmări sâmbătă, la TVR 3, Iustina horeşte şi, astfel, îi călăuzeşte pe elevii săi în a se adapta acestor linii melodice, structurii de doină, timbrului vocal, ritmului, ornamentelor muzicale. Spre deliciul telespectatorilor, copiii cântă din fluier, din trompetă, din bucium, iar Grigore Leşe zice dintr-un fluier adus tocmai din Pakistan. Încă o dată ni se demonstrează cât suntem de apropiaţi prin cânt. Oamenii care trăiesc asemănător se exprimă asemănător prin muzică. Este o apropiere până la contopire.

Muzica a ajuns inevitabil să se transforme dintr-o componentă a lumii culturale într-o componentă a lumii divertismentului. Mozart, Bach, Schubert, horile tradiţionale profunde necesită intimitate, singurătate. Nu-i uşor să coexiste cu popularizarea şi comercializarea muzicii. Preocuparea excesivă pentru tradiţie nu poate fi decât semnul unei culturi slabe. Tradiţia trebuie adaptată la viitor, la căile noi, iar în ziua de astăzi nu se prea întâmplă aşa. Trebuie să avem puterea să ne detaşăm de viaţa cotidiană şi de activităţile nemuzicale. Despre toate acestea şi multe altele, pe „Drumul lui Leşe”, la TVR 3.

(w882)

Drumul lui Leşe este un program în care se îmbină armonios dezbaterea, monologul şi actul artistic ancorat în realitatea autohtonă şi universală. Este o emisiune croită în jurul unui personaj carismatic, care debordează de vitalitate şi care reuşeşte să transmită publicului mesaje clare, făcându-l, în acelaşi timp, cu umorul specific, să gândească şi să se redescopere.

Jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia

Producător: Sînziana Miloşoiu

Realizator: Grigore Leşe

 
Rolul procurorului în caz de malpraxis

Rolul procurorului în caz de malpraxis

publicat: luni, 22 iulie 2024

Luni, 22 iulie, de la ora 13:00, Mihaela Olaru v-a propus să revedeți o ediție de colecție ”Oamenii și legea”, la TVR 1.

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Silviu Lupescu, fondatorul Polirom (ediție din 2016) | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

 

#TVRedu