Este absolventă a Universităţii de Arte din Bucureşti şi absolvit cursuri de master cu specializare în Management Cultural şi Formarea Instructorilor în Management Cultural în Uniunea Europeană.
A lucrat în domeniul artelor vizuale ca muzeograf la Muzeul de Artă din Bacău, Oficiul Naţional pentru Documentare şi Expoziţii de Artă şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană, calitate în care a organizat peste 800 de expoziţii şi manifestări culturale în ţară şi în străinătate. A făcut parte din staff-ul Târgului Internaţional de Carte BOOKarest. Publică în reviste de specialitate, face parte din jurii şi simpozioane naţionale de artă plastică.
Ca artist vizual, a organizat opt expoziţii personale de grafică şi pictură, lucrările sale au fost selectate în expoziţii din ţară şi din străinătate, a participat la tabere de creaţie şi a obținut burse de studii în România şi peste hotare. Lucrări ale artistei se află în muzee şi colecţii private din România, Grecia, Olanda, Franţa, Belgia, Elveţia, Germania, Marea Britanie, Italia, Slovacia, Ungaria.
Din 2000 este realizator / producător în cadrul Direcţiei Programe - Departamentul Producţie editorială unde lucrează la diverse emisiuni de anchetă culturală: „Preţul culturii’’, „Lentila de contact’’ şi la documentare-eveniment: Anul Francofoniei, „Muzeul Naţional de Artă Contemporană’’, „Anul Brâncuşi’’, „Anul Brâncoveanu’’ . Este redactor la emisiunea „Garantat 100%’’ şi editor coordonator al magazinului cultural „Art@ro’’, de sâmbătă dimineaţa de la TVR Cultural. A lucrat la campaniile Televiziunii Naţionale „Mari Români”, „Restauration” şi la cele cinci ediţii ale Eurovision pentru tinerii muzicieni şi dansatori. Este realizatorul serialului săptămânal „Un tablou pe săptămână’’.
***
În iunie 2024 a fost inclusă în Top 100 femei de succes din România Revista Capital pentru jurnalism cultural.
Din 2015 este producătorul emisiunii ’’Mic Dejun cu un Campion’’ ajuns în 2024 la sezonul al douăzecilea în zece ani de difuzare neîntreruptă – un format de Daniela Zeca Buzura şi Ileana Ploscaru Panait care semnează şi regia şi scenografia emisiunii.
Este realizator şi producător al seriei Pastila de Artă: ’’Capodopere’’ – Galeria de Artă modernă românească, ’’O vedetă, un tablou’’ – Galeria de Artă europeană şi ’’Tezaur medieval’’ – Galeria de Artă veche românească, toate trei realizate în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României.
Este producător al serialului ’’Poesis’’ şi ’’VideoART’’ în actuala grilă de programe de la TVR Cultural.
Este realizator şi producător, asigură scenariul şi regia serialului ’’Biografii necesare’’ – Secţiune prin atelier ajuns la sezonul al patrulea în grila de toamnă 2024, la TVR Cultural.
***
PREMII de televiziune:
2008 - nominalizare la Japan Prize Award 2008 – International Contest for Educational Media pentru programul ’’O vedetă, un tablou’’, show interactiv cu premii care prezintă capodopere din Galeria de Artă Europeană a Muzeului Naţional de Artă al României.
2009 - Premiile Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) - Premiul special al juriului acordat Societăţii Române de Televiziune pentru Proiectul "Restaurare" şi Premiul Revistei TV Mania pentru promovarea proiectelor culturale (cu colectivul)
2010 - Premiul Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România (APTR) la categoria documentar istoric pentru Programul Restaurare (cu colectivul)
2012 - Premiul românilor din diaspora pentru filmul ’’O lume despre care nu se vorbeşte’’ din cadrul Campaniei 10 ani TVR Cultural
2012 - Premii/trofeu pentru spectacolul în direct Premiile TVRCultural
2014 - Marele Premiu APTR pentru Campania Brâncoveanu (cu colectivul) şi Premiul pentru Documentar pentru Campania ’’Comoara pierdută, Mânăstirea Văcăreşti’’
2018 - Premiul APTR în cadrul Galei Centenar pentru formatul ’’Mic dejun cu un Campion’’
2020 - Premiul TVMania pentru emisiunea ’’Mic dejun cu un Campion’’
***
’’Opinia potrivit căreia, omul obişnuit este departe de a înţelege şi ’gusta’ arta cultă este de mult depăşită. Prin toate programele pe care le fac doresc să încurajez contactul firesc cu opera de artă. Artistul şi lucrările sale, indiferent că aparţin secolelor trecute sau contemporaneităţii sunt perfect abordabile de toată lumea. ARTA nu este un act sacru ci un gest cotidian.’’ – Ileana Ploscaru Panait