Mirela Nagâț
Mirela Nagâț a început ca reporter specializat pe evenimente culturale, în cadrul Direcţiei Ştiri şi Emisiuni Informative a TVR, în 2001. În prezent, face parte din echipa de prezentatori a emisiunii „Dincolo de alb și negru” și moderează, împreună cu Marius Constantinescu, emisiunea „Intrare liberă”.
mirela nagat
Mirela Nagat_Cooltura cu M Cartarescu
mirela nagat
Mirela Nagat_Cooltura cu M Cartarescu

Din 2005, şi-a diversificat aria de acoperire şi a acceptat provocarea „scenei" politice (a fost acreditată pe lângă Parlament şi partidele politice).

A fost de doua ori corespondent special al Televiziunii Române la Festivalului de la Cannes, pe care îl consideră „o adevărată instituţie de presă, în care lucrează mii de jurnalişti”. Mirela a transmis de la Cannes inclusiv la ediţia istorică din 2007, când Cristian Mungiu a luat trofeul Palme d'or, iar Cristian Nemescu Marele Premiu la secţiunea Un certain regard.

Mirela Nagâț a urmat cursurile Facultăţii de Teatru din cadrul UNATC, secţia Teatrologie, la clasa profesoarei Micaela Tonitza Iordache. În copilărie îşi dorea să devină diplomat.

Mi se părea atunci interesant, mă gândeam că o să întâlnesc oameni rafinaţi şi că o să călătoresc mult”, explică ea. „Între timp, la liceu, m-am adâncit în literatură, iar în pragul admiterii la facultate am descoperit teatrul. S-a întâmplat datorită profesorului meu de limba română, Gheorghe Antonescu, un om care mi-a fost un adevărat mentor. El făcea un lucru rarisim: organiza excursii în capitală, la teatre, la operă, la muzee. Datorită lui l-am văzut în carne şi oase pe George Constantin, la Nottara, în Fecioara şi moartea, prin anii ’90”, îşi aminteşte moderatoarea.

Literatura face parte din stilul meu de viaţă”, spune ea. Dacă ar fi să aleagă un scriitor favorit, îi e destul de dificil: „De la clasicii ruşi şi scriitorii sud-americani, până la descoperirile ultimilor ani, aleg la întâmplare, de pildă, Philip Roth sau Orhan Pamuk”.

 

Arhiva articole
„Intrare liberă”. Mircea Cărtărescu, despre premiul primit la Dublin: E minunat pentru mica noastră lume literară | VIDEO
vineri, 14 iunie 2024
Care este importanța premiului literar câştigat recent de scriitorul Mircea Cărtărescu la Dublin? Ce perspective deschide primirea „Dublin Literary Award" pentru cărţile scriitorului român? Cât de complicată este traducerea unui roman complex precum „​Solenoid"?
„Intrare liberă”: Contrabanda cu casete video, bănoasa afacere a Securității | VIDEO
marţi, 14 mai 2024
La „Intrare liberă”, Mirela Nagâț și invitații ei - jurnalistul Liviu Tofan, istoricul Stejărel Olaru, criticul de film Irina-Margareta Nistor, istoricul Mioara Anton și criticul de teatru Iulia Popovici  - au discutat despre fenomenul casetelor video din anii 1980, afacere din care Securitatea strângea sume colosale, de circa un milion de dolari pe lună.
Despre cultul personalității în epoca lui Ceaușescu, la „Intrare liberă” | VIDEO
luni, 15 aprilie 2024
Pornind de la cărţile de evidenţă personală ale soţilor Ceauşescu, recent publicate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), la „Intrare liberă”, moderatoarea Mirela Nagâţ şi istoricii Alina Pavelescu, Cristian Vasile și Bogdan Jitea au discutat despre formele cultului personalităţii cuplului dictatorial Nicolae și Elena Ceaușescu.
Despre compromisurile intelectualilor în perioada comunistă, la „Intrare liberă” | VIDEO
miercuri, 26 aprilie 2023
TVR Cultural a difuzat miercuri, 26 aprilie, o discuție despre compromisurile făcute de intelectuali cu puterea comunistă, în cadrul emisiunii „Intrare liberă”.
O discuție despre festivalul „One World România”, joi, la „Intrare liberă”| VIDEO
joi, 06 aprilie 2023
Joi, 6 aprilie, de la ora 19.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori la o discuție despre festivalul de drepturile omului „One World România”, care are ca temă, anul acesta, „o viață bună”, în cadrul emisiunii „Intrare liberă”.
O discuție despre cum sunt acordate premiile literare, la „Intrare liberă” | VIDEO
miercuri, 29 martie 2023
TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori, în 23 martie, de la ora 19.00, la o discuție despre modul în care sunt acordate premiile literare în România, în contextul scandalului creat în jurul Premiilor UNITER.
Ziua Internațională a Teatrului, celebrată, luni seară, la „Intrare liberă”
luni, 27 martie 2023
TVR Cultural a difuzat, luni seară, de la ora 22.25, un dialog despre Ziua Internațională a Teatrului și despre recenta dispută pornită în jurul nominalizărilor la premiile UNITER, în cadrul emisiunii „Intrare liberă”.
Despre statutul lucrătorului cultural, la „Intrare liberă” | VIDEO
luni, 13 martie 2023
TVR Cultural a difuzat, luni seară, o dezbatere despre statutul lucrătorului cultural profesionist, în cadrul emisiunii „Intrare liberă”.
O discuție despre cutremurele din 1940 și 1977, la „Intrare liberă” | VIDEO
joi, 02 martie 2023
Joi, de la ora 19.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori la o discuție despre cutremurele din 1940 și 1977, din perspectivă umană, literară și istorică, în cadrul emisiunii „Intrare liberă”.
De Mărțișor, la „Intrare liberă”, despre poveștile de dragoste din literatură | VIDEO
miercuri, 01 martie 2023
De Mărțișor, la ora 19.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori la o discuție despre poveștile de dragoste din literatura română, în cadrul emisiunii „Intrare liberă”.
Dezbaterea serii la „Intrare liberă”: Imigrant în România | VIDEO
joi, 23 februarie 2023
TVR Cultural a difuzat, joi, de la ora 19.00, o dezbatere despre ce înseamnă să fii imigrant în România și cum îi privesc românii pe imigranți.
„Intrare liberă” la evenimente excepţionale, cu TVR Cultural
miercuri, 22 februarie 2023
Pentru cei care doresc să dea valoare timpului liber, Mirela Nagâţ şi Marius Constantinescu aduc, la TVR Cultural, de luni până vineri, de la 19.00,  un magazin cultural în care sunt aduse în prim-plan teme definitorii pentru societatea contemporană.
Despre disfuncționalitățile din teatre, la „Intrare liberă” | VIDEO
joi, 09 februarie 2023
Joi, 9 februarie, Mirela Nagâț și invitații ei au discutat, la „Intrare liberă”, despre problemele legate de managementul teatrelor publice și disfuncționalitățile create de interimatele prelungite de la conducerea teatrelor din Bucureşti.
Docudrama „Ascensiunea Imperiilor: Otomanii. Mahomed vs Vlad”, tema dezbaterii de miercuri la „Intrare liberă” | VIDEO
miercuri, 18 ianuarie 2023
Telespectatorii TVR Cultural au putut urmări, miercuri seară, de la ora 19.00, o dezbatere despre docudrama „Ascensiunea Imperiilor: Otomanii. Mahomed vs Vlad", în cadrul emisiunii „Intrare liberă”.
Despre abuz şi hărţuire în învățământul teatral, la „Intrare liberă”
joi, 15 decembrie 2022
Mirela Nagâț ne-a invitat la o nouă ediție „Intrare liberă” joi, 15 decembrie, de la ora 19:00, pe TVR Cultural.
TVR Cultural: Scriitorul Mircea Cărtărescu, la „Intrare liberă”, miercuri seară
miercuri, 14 decembrie 2022
Miercuri, Mirela Nagâț a discutat, la „Intrare liberă”, la TVR Cultural, cu reputatul scriitor Mircea Cărtărescu, dar și cu profesorul universitar și publicistul Mircea Vasilescu, precum și cu agentul literar Livia Stoia și cu traducătorul Jan Willem Boss, despre modul în care scriitorii ajung cunoscuți în străinătate.