Marius Constantinescu
A absolvit Şcoala Superioară de Jurnalism din București în 2001, iar în 2002, Facultatea de Jurnalism, Publicitate şi Relații Publice (Universitatea București) - Licenţă cu specializare majoră în publicitate şi relații publice şi minoră în jurnalism.
Éric-Emmanuel Schmitt la Ediție limitată
Guzel Iahina și Marius Constantinescu, la Ediție limitată
Éric-Emmanuel Schmitt la Ediție limitată
Guzel Iahina și Marius Constantinescu, la Ediție limitată

Marius Constantinescu are un master în Consultanță și Expertiză în Publicitate la Facultatea de Litere (Universitatea București) și unul în Istoria și Teoria Artei la Facultatea de Istoria și Teoria Artei (Universitatea Națională de Arte București). De asemenea, a urmat o serie de specializări precum: Moderating în Radio EBU Internațional Training, organizat de European Broadcasting Union și Societatea Romană de Radiodifuziune, Curs de producători radio organizat de Societatea Română de Radiodifuziune și AvantEra Consulting, Cursul Radio Journalism and Program Making organizat de Societatea Română de Radiodifuziune în cooperare cu Ambasada Statelor Unite.

Din 1995, timp de cinci ani a fost translator pentru TVR - limbă italiană. A fost pentru doi ani membru al echipei de Relații Internaționale a TVR cu ocazia Festivalului Internațional Cerbul de Aur. Printre proiectele sale de succes se numără: Studio deschis (Radio România Actualități, direct) - radio-program de două ore, moderat în direct, axat pe informația utilitară, de actualitate și culturală, Magister Marconi. Călător pe mapamond (Radio România Cultural, înregistrat) - o țară, un oraș, o stradă, un muzeu, un colț de lume cu ajutorul cuvântului și al muzicii, cât și Espresso (Radio România Cultural, direct) - poate cel mai ambițios proiect recent al Radio România Cultural. Un matinal altfel, axat pe actualitatea culturală, pe faptul divers de calitate, pe informația mereu utilă, dar și plăcută auzului, pe cea mai bună muzică a ultimilor 20 de ani. De asemenea, Marius Constantinescu a fost realizator a numeroase știri, transmisiuni directe, corespondențe telefonice, reportaje pentru TVR Cultural și TVR 1.

În 2005 a fost desemnat câștigător la nivel național al competiției „British Council te invită la Bienală de Artă de la Veneția”.

În mai multe rânduri, a fost redactor şi realizator al Agendei Festivalului Internaţional „George Enescu" şi prezentator al emisiunilor speciale realizate de TVR cu ocazia Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus şi a Salonului Internaţional al Cărţii Bookfest.

„Marius Constantinescu, încă tânăr, încă entuziast în relaţia cu televiziunea, încă la început de drum, încă învățăcel, încă nepervertit de blazare. Încă! Marius Constantinescu alias Profil, Poveste, Personaj, V... de la Vizual, Jurnal Cultural, Maestro, Festivalul Internațional George Enescu, marile picturi ale lumii, pentru că, profesional, aceasta este cartea mea de vizită. Marius Constantinescu, jurnalist TV cu idei. Încă le mai are", se autocaracterizează Marius.

Marius Constantinescu vine în faţa telespectatorilor TVR Cultural cu invitaţi de excepţie la „Intrare liberă” şi  „Ediție limitată”.

Arhiva articole
Abdulrazak Gurnah, în emisiunea „Patru cititori. O singură carte”
vineri, 01 noiembrie 2024
Sâmbată, 2 noiembrie, de la ora 13.00 emisiunea PATRU CITITORI.O SINGURA CARTE vă invită la o dezbatere moderată de Ioana Bâldea – Constantinescu și Marius Constantinescu cu Abdulrazak Gurnah.
„Intrare liberă”: O discuție despre libertatea de exprimare, pornind de la cartea lui Salman Rushdie, „Cuţitul. Reflecţii în urma unei tentative de asasinat” | VIDEO
joi, 06 iunie 2024
Pot fi impuse limite libertăţii de exprimare a scriitorilor? Poate pune în pericol o carte viaţa autorului ei?
Scriitorul Alex Michaelides, autorul bestsellerului „Pacienta tăcută”, la „Ediție limitată”: Eu scriu doar pentru mine, pentru că sunt cel mai sever critic al meu | VIDEO
miercuri, 01 mai 2024
Scriitorul Alex Michaelides, autorul bestsellerului „Pacienta tăcută”, a mărturisit, într-un interviu pentru „Ediție limitată”, că este „cel mai sever critic” al său și că „dacă scriu și, apoi, pot să-mi citesc cartea fără să mă enervez sau fără să mă plictisesc, mă declar mulțumit”.
Invitaţie la „Balul Operei”. TVR a transmis în direct cel mai elegant eveniment muzical al primăverii | VIDEO
duminică, 17 martie 2024
În 16 martie, TVR Cluj şi TVR Cultural v-au invitat la... bal. Sala Mare a Operei Naționale Române Cluj-Napoca s-a transformat, ca în fiecare an, în cea mai frumoasă și elegantă destinaţie pentru „Balul Operei”.
Despre feminism, hărțuire sexuală și nedreptate socială, la „Intrare liberă”, la TVR Cultural | VIDEO
marţi, 12 martie 2024
La „Intrare liberă”, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor o discu​ţie despre feminism şi/sau feminitate şi despre cum se vede acest raport mai ales din mediul artistic şi universitar. Care este statutul artistei şi creatoarei în societatea de azi? Ce se poate face contra abuzurilor şi hărţuirii din universităţi? Cum stă România din acest punct de vedere faţă de alte ţări europene?
Mezzosoprana Ruxandra Donose, la „Intrare liberă”: Eu cred că bucuria a fost primul lucru pe care l-am descoperit când am început să cânt | VIDEO
miercuri, 06 martie 2024
Despre modernitatea cântăreței de operă și despre cum arată opera astăzi, la „Intrare liberă”. Invitata moderatorului Marius Constantinescu a fost mezzosoprana Ruxandra Donose, pe care publicul a putut să o admire, la începutul lunii martie, în „ Carmen ”, la Opera Națională București.
O analiză a fenomenului Taylor Swift, la „Intrare liberă” | VIDEO
marţi, 13 februarie 2024
Cum se explică succesul și influența mondială de care se bucură cântăreața pop Taylor Swift?
„Intrare liberă”: Despre cărți, istorie și basme, cu scriitoarea armeană Narine Abgarian | VIDEO
miercuri, 17 mai 2023
Marius Constantinescu a discutat, marți, 16 mai, cu scriitoarea de origine armeană Narine Abgarian, în cadrul emisiunii „Intrare liberă”. Alături de ei, în platou, s-au aflat scriitoarea Ioana Pârvulescu, traducătoarea Luana Schidu și Denisa Comănescu, poetă și directoare la editura Humanitas.  
Ioan Holender, invitatul lui Marius Constantinescu la „Intrare liberă”| VIDEO
luni, 03 aprilie 2023
Luni, 3 aprilie, TVR Cultural a difuzat o ediție specială a emisiunii „Intrare liberă”. Ioan Holender, cel mai longeviv director al prestigioasei Opere de Stat din Viena, a fost invitatul lui Marius Constantinescu, începând cu ora 19.00.
O discuție despre istoria deserturilor românești, la „Intrare liberă” | VIDEO
vineri, 31 martie 2023
Telespectatorii TVR Cultural au fost invitați, vineri seară, 31 martie, de la ora 19.00, la o discuție despre dulciurile românești, în cadrul emisiunii „Intrare liberă”.
Marți, despre literatură și călătorii, la „Intrare liberă” | VIDEO
marţi, 28 martie 2023
TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori, marți, de la ora 19.00, la o discuție despre literatură și călătorii, în cadrul emisiunii „Intrare liberă”.
Documentarul „Legende cu o legendă”, în memoria prestigioasei soprane Virginia Zeani, marți seară
marţi, 21 martie 2023
TVR Cultural a difuzat marți, în memoria sopranei Virginia Zeani, documentarul „Legende cu o legendă”, realizat de Marius Constantinescu. Documentarul a fost transmis la TVR Cultural de la ora 21.55, iar la TVR Internațional, de la ora 21.00 (ora României).
Despre colecționari și piața de artă din România, la „Intrare liberă” | VIDEO
luni, 20 martie 2023
Luni seară, de la ora 19.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori la o discuție despre piața de artă din România, în cadrul emisiunii „Intrare liberă”.
O discuție despre arta contemporană, la „Intrare liberă” | VIDEO
joi, 16 martie 2023
TVR Cultural a difuzat joi seară, de la ora 19.00, o discuție despre arta contemporană, organizată de Marius Constantinescu, în contextul vernisajului expoziției „PULS 22”, care a avut loc în această după-amiază la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC).
Despre Premiile Oscar, la „Intrare liberă”, miercuri seară | VIDEO
miercuri, 15 martie 2023
Miercuri seară, de la ora 19.00, telespectatorii TVR Cultural au urmărit o discuție despre cea de-a 95-a ediție a Premiilor Oscar, în cadrul emisiunii „Intrare liberă”.
Despre Timișoara - capitală culturală, la „Intrare liberă” | VIDEO
joi, 09 martie 2023
Joi, 9 martie, de la ora 19.00, telespectatorii TVR Cultural au urmărit, în cadrul emisiunii „Intrare liberă”, o discuție interesantă despre evenimentele organizate în această perioadă la  Timișoara. În 2023, orașul este, alături de Elefsina (Grecia) şi de Veszprém (Ungaria), Capitală Europeană a Culturii.
Despre influenceri și responsabilitate, la „Intrare liberă” | VIDEO
luni, 27 februarie 2023
Luni seară, la „Intrare liberă”, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori la o discuție despre influenceri, viața online și offline și cum ajung postările unor oameni să influențeze alegeri și păreri.  
„Intrare liberă” la evenimente excepţionale, cu TVR Cultural
miercuri, 22 februarie 2023
Pentru cei care doresc să dea valoare timpului liber, Mirela Nagâţ şi Marius Constantinescu aduc, la TVR Cultural, de luni până vineri, de la 19.00,  un magazin cultural în care sunt aduse în prim-plan teme definitorii pentru societatea contemporană.
O discuție incitantă despre inteligența artificială, la „Intrare liberă” | VIDEO
marţi, 21 februarie 2023
Marți seară, de la ora 19.00, TVR Cultural a difuzat o discuție vie și bine argumentată despre inteligența artificială și ChatGPT, cea mai nou aplicație care a stârnit un val de interes în societatea românească.
Despre parfumuri și reveriile sale estetice, la „Intrare liberă” | VIDEO
luni, 20 februarie 2023
Luni seară, de la ora 19.00, TVR Cultural  a difuzat o ediție „Intrare liberă” despre parfumuri și reveriile sale estetice: parfumul ca produs cultural, dar şi ca motiv de inspiraţie pentru literatură, film sau arte vizuale.
Despre Muzeul Abandonului, la „Intrare liberă”| VIDEO
miercuri, 15 februarie 2023
TVR Cultural a transmis, miercuri seară, o discuție despre Muzeul Abandonului, în cadrul emisiunii „Intrare liberă”.
Despre barometrul nostalgiei comuniste, la „Intrare liberă” | VIDEO
marţi, 14 februarie 2023
Până unde merge nostalgia pentru comunism, ce învăţăm la şcoală despre istoria noastră recentă, cum vedem acum cinematografia de atunci, cum reflectă azi filmele, publicitatea şi televiziunea „Epoca de Aur"?
O discuție despre București și clădirile sale vechi, la „Intrare liberă” | VIDEO
marţi, 07 februarie 2023
Marius Constantinescu și invitații săi au vorbit, marți seară, la „Intrare liberă”, despre zonele protejate ale Capitalei.