Marius Constantinescu
A absolvit Şcoala Superioară de Jurnalism și Facultatea de Jurnalism, Publicitate şi Relații Publice - Universitatea București. A urmat master în Consultanță și Expertiză în Publicitate la Facultatea de Litere și unul în Istoria și Teoria Artei la Facultatea de Istoria și Teoria Artei.
Marius Constantinescu
Marius Constantinescu
Marius Constantinescu
Marius Constantinescu
Marius Constantinescu
Marius Constantinescu

De asemenea, a parcurs o serie de specializări precum: Moderating în Radio EBU Internațional Training, organizat de European Broadcasting Union și Societatea Romană de Radiodifuziune, Curs de producători radio organizat de Societatea Română de Radiodifuziune și AvantEra Consulting, Cursul Radio Journalism and Program Making organizat de Societatea Romană de Radiodifuziune în cooperare cu Ambasada Statelor Unite.

În 2005 a fost desemnat câștigător la nivel național al competiției British Council te invită la Bienală de Artă de la Veneția. Din 1995 timp de 5 ani a fost translator pentru TVR - limbă italiană. A fost pentru doi ani membru al echipei de Relații Internaționale a TVR cu ocazia Festivalului Internațional Cerbul de Aur. Printre cele mai de succes proiecte ale sale se număra: Studio deschis (Radio România Actualități, direct) - radio-program de două ore, moderat în direct, axat pe informația utilitară, de actualitate și culturală, Magister Marconi. Călător pe mapamond (Radio România Cultural, înregistrat) - o țară, un oraș, o stradă, un muzeu, un colț de lume cu ajutorul cuvântului și al muzicii cât și Espresso (Radio România Cultural, direct) - poate cel mai ambițios proiect recent al Radio România Cultural. Un matinal altfel, axat pe actualitatea culturală, pe faptul divers de calitate, pe informația mereu utilă, dar și plăcută auzului, pe cea mai bună muzică a ultimilor 20 de ani. De asemenea, Marius a fost realizator a numeroase știri, transmisiuni directe, corespondențe telefonice, reportaje pentru TVR Cultural și TVR 1.

În mai multe rânduri, Marius a fost redactor şi realizator al Agendei Festivalului Internaţional „George Enescu" şi prezentator al emisiunilor speciale realizate de TVR cu ocazia Târgului Internaţional de Carte GAUDEAMUS şi a Salonului Internaţional al Cărţii BOOKFEST.

„Marius Constantinescu, încă tânăr, încă entuziast în relaţia cu televiziunea, încă la început de drum, încă învățăcel, încă nepervertit de blazare. Încă! Marius Constantinescu alias Profil, Poveste, Personaj, V... de la Vizual, Jurnal Cultural, Maestro, Festivalul Internațional George Enescu, marile picturi ale lumii, pentru că, profesional, aceasta este cartea mea de vizită. Marius Constantinescu, jurnalist TV cu idei. Încă le mai are.", se autocaracterizează Marius.

***

Marius Constantinescu prezintă, la TVR 2, emisiunea Ediție limitată, în fiecare marți, ora 22.00.

 

Arhiva articole
miercuri, 29 martie 2023
În fiecare marţi, de la ora 22:00, avem întâlnire cu personaje definitorii din mai multe zone ale industriilor creative: muzicieni, creatori de parfumuri, jurnaliști importanți, negustori de artă, creatori de conținut, ilustratori, fără a-i uita, firește, pe autorii de ficțiune.
Scriitoarele Mary McAuliffe şi Jeanne Mackin, la „Ediţie limitată”
luni, 28 noiembrie 2022
Pe 30 noiembrie, de la ora 13:30, Marius Constantinescu ne-a invitat în emisiunea „Ediţie limitată” la o întâlnirea cu Parisul epocilor trecute, fermecător tradus livresc de două autoare americane.
Anja Harteros: „E datoria mea să trezesc emoţia în cei care mă ascultă”
miercuri, 21 septembrie 2016
Soprana Anja Harteros, prima artistă din Germania care a a câștigat cunoscutul BBC Cardiff Singer of the World Competition, a fost invitata lui Marius Constantinescu. Duminică, 25 septembrie, de la 00:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.
Dirijorul Sir Roger Norrington: Emoţia stă în simplitate
miercuri, 07 septembrie 2016
Încheiem săptămâna cu un nou interviu realizat în cadrul Festivalului Enescu. Duminică, 11 septembrie, de la miezul nopţii, ne-am întâlnit cu Sir Roger Norrington, dirijor principal al Orchestrei de Cameră din Zurich.  La TVR 2, TVR HD şi TVR+.
Contratenorul Franco Fagioli, invitatul Interviurilor Enescu
joi, 25 august 2016
Pe  28 august, realizatorul TVR Marius Constantinescu a stat de vorbă cu unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi contratenori, Franco Fagioli. Despre muzică, baroc şi pasiunea de a cânta, de la ora 00:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.
Violonista Janine Jansen şi bucuria autentică de a face muzică
joi, 28 iulie 2016
Janine Jansen, una dintre cele mai importante violoniste ale momentului, a fost invitata lui Marius Constantinescu în noua ediţie a Interviurilor Festivalului Enescu. Pe 31 iulie, la miezul nopţii, la TVR 2 şi online, pe TVR+.
Ruxandra Donose, o voce complexă cu o tehnică excelentă
miercuri, 13 iulie 2016
Mezzosoprana Ruxandra Donose a fost invitata din această săptămână a Interviului „George Enescu”, realizat de Marius Constantinescu. Pe 17 iulie, la 10 minute după miezul nopţii, v-am prezentat un dialog „construit pe arhitectura sincerităţii”.
Despre muzică, literatură, vin şi mâncare, cu pianistul Yefim Bronfman
miercuri, 06 iulie 2016
Un călător al muziciipianistul Yefim Bronfman a fost invitatul lui Marius Constantinescu în ediţia de duminică a Interviurilor Enescu , de la ora 23:50, la TVR 2 şi TVR+.
Sarah Chang, un interviu „sub semnul şarmului”
miercuri, 22 iunie 2016
Interviurile Festivalului Enescu revin în această săptămână; duminică, 26 iunie, Marius Constantinescu stă de vorbă cu Sarah Chang, una dintre cele mai bune violoniste ale momentului. De la ora 00:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.
Pianistul Simon Trpčeski, invitatul de joi al „Interviurilor Enescu”
luni, 30 mai 2016
Pe 2 iunie, Marius Constantinescu v-a aşteptat la un nou interviu Enescu, alături de pianistul macedonian Simon Trpčeski. De la ora 23:30, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.
Elisabeth Kulman, „un glas ca o ploaie groasă de vară”
marţi, 24 mai 2016
Joi, 26 mai, ați putut urmări un nou Interviu Enescu, realizat de Marius Constantinescu; ne-am întâlnit cu Elisabeth Kulman, una dintre cele mai apreciate mezzosoprane ale momentului. De la 23:30, la TVR 2, TVR HD și TVR+.
„Ion Marin nu comandă, ci invită, injectează orchestra cu îndemnul la perfecţiune”
marţi, 10 mai 2016
Joi, 12 mai, invitatul Interviurilor „George Enescu” este Ion Marin, dirijorul prestigioasei London Symphony Orchestra, la ediţia din 2015 a Festivalului. Interviul a fost transmis de la ora 23:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.
Soprana Evelyn Herlitzius, invitata Interviurilor Enescu
marţi, 26 aprilie 2016
Descrisă de New York Times ca una dintre cele mai bune soprane care a interpretat-o pe „Elektra" lui Strauss, Evelyn Herlitzius a stat de vorbă cu Marius Constantinescu, într-un nou interviu, difuzat joi, 28 aprilie, la 22:30, pe TVR 2, TVR HD şi TVR+.
Yuri Temirkanov: „Un aristocrat al baghetei”
luni, 11 aprilie 2016
Dirijor-şef şi director muzical al Orchestrei Filarmonicii din Sankt Petersburg, Yuri Temirkanov este invitatul lui  Marius Constantinescu, în cadrul „Interviurilor Festivalului George Enescu”, joi, 14 aprilie, de la 23:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.
Kristjan Järvi, invitatul Interviurilor Festivalului Enescu
marţi, 29 martie 2016
Joi, 31 martie, ne-am întâlnit cu „unul dintre cei mai  raţionali şi inovatori programatori ai scenei muzicale clasice”: dirijorul estonian Kristjan Järvi.  Interviul, realizat de Marius Constantinescu, a fost difuzat de la 23:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.
Anne-Sophie Mutter, în prima ediţie a Interviurilor Festivalului Enescu
luni, 14 martie 2016
De joi, 17 martie, la TVR 2 vă întâlniţi cu marii muzicieni ai scenei internaţionale într-o nouă serie a Interviurilor.  În prima ediţie, difuzată la 23:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+, Marius Constantinescu stă de vorbă cu Anne-Sophie Mutter.
VIORICA CORTEZ 80: o viață de roman
miercuri, 23 decembrie 2015
Marţi, 5 ianuarie, de la ora 18.00, la TVR Internaţional ați putut urmări un portret-eveniment dedicat uneia dintre cele mai mari voci lirice ale lumii.
Evgheni Vodolazkin, revelația literară a Rusiei, în interviu la TVR 2
miercuri, 23 decembrie 2015
Evgheni Vodolazkin, medievist născut la Kiev, a uimit lumea literară în 2014 cu romanul LAUR. Pe 26 decembrie, ați urmărit un interviu-eveniment cu autorul, realizat de Marius Constantinescu. De la 9:00, la TVR 2, TVR HD și online pe TVR+.
„Interviurile Festivalului Enescu”: cele mai puternice voci de pe scena mondială
luni, 29 septembrie 2014
În această săptămână, Marius Constantinescu vă aduce o serie de interviuri realizate cu ocazia Festivalului „George Enescu” din 2011. Aveţi ocazia să revedeţi mărturisile tenorului sud-african Johan Botha sau ale a mezzo-sopranei Angelika Kirchschlager.
La „Interviurile Enescu” ne întâlnim cu Hilary Hahn, Jurowski şi Vengerov
luni, 22 septembrie 2014
Jurnalistul Marius Constantinescu ne aduce o nouă serie de interviuri realizate cu invitaţii de marcă ai celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Enescu. Interviurile se difuzează la TVR 2 şi TVR+,  de luni până vineri, la ora 13:00.
Maeştrii Pappano şi Savall, la Interviurile Festivalului Enescu
marţi, 16 septembrie 2014
Jurnalistul Marius Constantinescu ne aduce o nouă serie de interviuri realizate cu invitaţii de marcă ai celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Enescu. Interviurile se difuzează la TVR 2 şi TVR+,  de luni până vineri, de la ora 13:00.
Interviurile Enescu: patru noi discuţii seducătoare cu artiştii scenei internaţionale
marţi, 09 septembrie 2014
Continuăm seria Interviurilor Enescu, iar în această săptămână Marius Constantinescu ni-i aduce pe cunoscuţii Pinchas Zukerman, Gautier Capuçon sau Petra Lang. Puteţi urmări aceste dialoguri de luni până vineri, la ora 13:00, pe TVR 2 şi TVR+.
Luna septembrie aduce noua serie a interviurilor Festivalului Enescu
luni, 01 septembrie 2014
Jurnalistul Marius Constantinescu continuă tradiţia interviurilor Festivalului Enescu, iar de la 1 septembrie, ora 13:00 la TVR 2 puteţi urmări dialogurile realizate cu cei mai mari artişti de pe scena muzicală internaţională.
Scriitoarea britanică Sarah Dunant, în dialog cu Marius Constantinescu
joi, 15 mai 2014
Despre Italia, Renaştere şi bestseller-uri - vinerea aceasta, de la ora 17.00, la TVR 2 şi de la 21.00 la TVR HD.
La Capella Reial de Catalunya şi Jordi Savall, la TVR 2 şi TVR HD
luni, 10 martie 2014
În această săptămână, începând cu ora 13:00, la „Concertele Festivalului Enescu” ne întâlnim cu La Capella Reial de Catalunya şi „Virtuozii” din Bucureşti. Vineri, 14 martie, de la ora 13:00, recital de excepţie la pian de JEAN-CLAUDE PENNETIER.
Orchestra Filarmonică „George Enescu”, la TVR 2 şi TVR HD
marţi, 04 martie 2014
„Concertele Festivalului George Enescu” ne face deosebita plăcere de a revedea, în această săptămână, de luni până vineri, de la ora 13:00, Orchestra Filarmonică „George Enescu”.
Orchestra D’ÎLE DE FRANCE, la Concertele Festivalului George Enescu
marţi, 25 februarie 2014
În această săptămână, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+, de luni până vineri, de la ora 13:00, Orchestra Naţională D’île de France ne încântă cu spectacolele sale.
Orchestra de cameră „Saint Martin in the Fields” se aude la TVR 2
luni, 03 februarie 2014
În această săptămână, Orchestra de Cameră „Saint Martin in the Fields” şi Camereta Salzburg vă dau întâlnire pe TVR 2 şi TVR HD, la „Concertele Festivalului Enescu”, începând cu ora 13:00.
O nouă săptămână, un nou program la „Concertele Festivalului Enescu”
luni, 27 ianuarie 2014
Emisiunea „Concertele Festivalului Enescu” ne aduce, de la ora 13:00, de luni până vineri, interpretările Orchestrei Simfonice din Lucerna, dar şi pe cele ale Orchestrei londoneze “SAINT MARTIN IN THE FIELDS”.
La TVR 2 vin cele mai bune orchestre din Elveţia
luni, 20 ianuarie 2014
În această săptămână, seria „Concertele Festivalului Enescu” ne  aduce interpretările Orchestrei de Cameră din Laussane şi Orchestra Simfonică din Lucerne, ambele stabilite în Elveţia.
 „Concertele Enescu”: săptămâna titanilor Vivaldi, Bach şi Mozart
marţi, 14 ianuarie 2014
Din 13 ianuarie, seria „Concertele Enescu” aduce pe micile ecrane recitalurile susţinute la Ateneul Român.  Acestea pot fi văzute de luni până vineri, la ora 13:00, pe TVR 2, TVR HD şi TVR+.
London Philharmonic Orchestra se aude la TVR 2
luni, 06 ianuarie 2014
În această săptămână, în cadrul seriei „Concertele Festivalului George Enescu” , TVR 2 difuzează reprezentaţiile ansamblului britanic şi ale Filarmonicii din Munchen.
Concertele Enescu: Săptămâna artiştilor italieni
luni, 16 decembrie 2013
În perioada 16-20 decembrie, pe TVR 2, difuzăm concertele a două dintre cele mai cunoscute ansambluri din Italia: Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI Torino şi Orchestra şi Corul Dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia.
La TVR 2 continuă seria Concertelor Enescu
luni, 09 decembrie 2013
Peste 130 de concerte a înregistrat Televiziunea Română în timpul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului, iar în această săptămână ne vom bucura din nou de reprezentaţiile Orchestrei din Paris şi Orchestrei Române de Tineret.
Jurnalistul TVR Marius Constantinescu şi-a lansat cartea „Profil. Poveste. Personaj”
joi, 07 noiembrie 2013
Volumul cuprinde o colecţie de 29 dintre interviurile realizate pentru TVR în cadrul emisiunii cu acelaşi nume