loader
Foto

Galerie foto

La TVR 2 vin cele mai bune orchestre din Elveţia

În această săptămână, seria „Concertele Festivalului Enescu” ne  aduce interpretările Orchestrei de Cameră din Laussane şi Orchestra Simfonică din Lucerne, ambele stabilite în Elveţia.

 

Luni, 20 ianuarie,  Orchestra de Cameră din Lausanne interpretează trei lucrări de Mozart (Simfonia nr. 40 în sol minor, Serenada nr. 9 în Re Major şi Marş în Re Major). La pupitrul dirijorului se află Christian Zacharias, dirijor principal al orchestrei şi director artistic al Festivalului Mozart.

Zacharias s-a lansat în cariera de dirijat în 1992, când a debutat cu Orchestra Suisse Romande, iar de atunci a colaborat cu cele mai prestigioase orchestre din lume. Pe continentul american a debutat în 2000, alături de Orchestra Filarmonicii din Los Angeles, având reprezentanții în același an cu Seattle Symphony Orchestra și National Symphony Orchestra.

Urmăriţi pe site-ul enescu.tvr.ro un interviu cu dirijorul Christian Zacharias.

Marţi, 21 ianuarie, ansamblul din Lausanne continuă călătoria în universul fascinant al lui Mozart şi interpretează Serenada nr. 9 în Re Major "Cornul Poştalionului", iar miercuri, din sala Atenului Român, ascultăm Fantezia nr. 3 pentru pian în re minor, Rondo pentru pian în Re Major sau celebra Uvertură a operei „Figaro”.

Joi, 23 ianuarie, pupitrul este ocupat de James Gaffigan (foto), dirijorul Orchestrei Simfonice din Lucerna. De la ora 13:00, pe TVR 2, vom asculta Concertul pentru violoncel şi orchestră în si minor op. 104, operă compusă de Antonin Dvořák şi Song of the bird, de Pablo Casals.

Cu peste 200 de ani vechime, Orchestra Simfonică din Lucerna (LSO) a reuşit să combine tradiţia celui mai vechi ansamblu simfonic cu noile curente, atrăgând reputaţia întregii scene muzicale internaţionale.

LSO este orchestra rezidentă a Kultur-und Kongresszentrum Luzern (Centrul Cultural şi de Congrese din Lucerna), iar, începând cu stagiunea 2011-2012, dirijorul principal este americanul James Gaffigan.

Printre dirijorii invitaţi, îi amintim pe Michael Gielen, Neeme Järvi, Sir Neville Marriner, Leonard Slatkin, Matthias Bamert, Andrey Boreyko, Kristjan Järvi, Peter Eötvös, Andris Nelsons, Vasily Petrenko şi Tugan.

LSO parcurge cu o curiozitate dinamică repertoriul clasic-romantic; se concentrează asupra fiecărui compozitor, începe cicluri creative cu lucrările acestora şi prezintă în faţa publicului lucrările mai puţin cunoscute ale acestora.

Vineri, 24 ianuarie, acelaşi ansamblu parcurge mai departe compoziţiile lui Dvořák şi încheie săptămâna cu Simfonia nr. 6 în Re Major op. 60 şi Suita americana op. 98b– partea a 4-a.

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu