Interviurile Festivalului Enescu revin în această săptămână; duminică, 26 iunie, Marius Constantinescu stă de vorbă cu Sarah Chang, una dintre cele mai bune violoniste ale momentului. De la ora 00:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.
Interviul este disponibil online pe TVR+.
Un copil-minune al muzicii, descrisă drept una dintre cele mai bune violoniste, Sarah Chang a avut primul solo la vârsta de 9 ani, împreună cu Filarmonica din New York şi Orchestra din Philadelphia. La cinci ani a fost acceptată la celebra şcoală de muzică Juilliard, pentru ca cinci ani mai târziu să înregistreze primul ei album.
În cadrul Festivalului „George Enescu”, Sarah Chang a urcat pe scena Sălii Palatului, chiar la concertul de deschidere a celei de-a XXII-a ediţii. Împreună cu Orchestra Română de Tineret (dirijată de Kristjan Järvi), ea a interpretat Concertul pentru vioară şi orchestră în re minor op. 47 al lui Jean Sibelius.
„Sarah Chang, superstarul viorii cu credite impresionante pe cele mai importante scene de concert şi în prestigioasele studiouri de înregistrări, Sarah Chang, copilul minune care, la opt ani, cânta Concertul pentru vioară de Paganini cu Zubin Mehta şi New York Philarmonic fără o zi de repetiţie, Sarah Chang este zâmbetul tipic de girl next door şi ştiinţa de a se face plăcută (ce spun eu, fermecătoare de-a dreptul) pe care America le imprimă multor artişti de acest nivel”, spune jurnalistul TVR Marius Constantinescu, realizatorul interviului.
De-a lungul carierei sale, a lucrat cu: Orchestra Filarmonicii din New York, Orchestra din Philadelphia, Orchestrele Simfonice din Chicago, din Boston, Los Angeles şi Cleveland; pe continentul european a cântat alături de Orchestra filarmonicii din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena, Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, Bayerische Rundfunk Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande, Orchestre Philharmonique de Luxembourg şi Orchestre National de France.
În 1992 primeşte premiul Avery Fisher Career Grant (premiu dedicat muzicienilor instrumentalişti excepţionali), iar un an mai târziu Gramophone Magazine o numeşte Tânărul Artist al Anului. În anii 90-2000 – spunea ea într-un interviu – avea până la 150 de concerte pe an. Revista Newsweek a plasat-o în clasamentul celor mai de succes femei din SUA, Harvard i-a oferit Premiul pentru Leadership, iar guvernul american a numit-o ambasadorul artistic oficial. Cum reuşeşte atunci să se menţină cu picioarele pe pământ? „Am o mamă”, spunea ea glumind.
„O mamă pentru care nu contează câte concerte am făcut, câte înregistrări am realizat, câte premii am luat. Ea are nevoie să rămân Sarah, să fiu o fată binecrescută să fiu o persoană bună. Toate concertele, restul nu contează, la sfârşitul zilei trebuie să rămâi aceeaşi. Lucrăm într-o industrie în care toată lumea îţi spune cât de minunată eşti şi ce concert minunat ai susţinut, ne place rochia ta şi eşti cel mai preţios lucru de pe lumea. Dacă nu eşti atent, chiar începi să crezi iar asta este periculos” (Sarah Chang)
***
Despre Interviurile Festivalului Enescu:
Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solisti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, în fiecare joi, de la 23:30, vin la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2, TVR HD si TVR+.