Peste 130 de concerte a înregistrat Televiziunea Română în timpul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului, iar în această săptămână ne vom bucura din nou de reprezentaţiile Orchestrei din Paris şi Orchestrei Române de Tineret.
Luni, 9 decembrie, de la ora 13:00, Paavo Järvi aduce, împreună cu Orchestra din Paris, spectaculoasa Simfonie a III-a (op. 78 în do minor). Opera compozitorului Camille Saint-Saëns îl va aduce în prim plan pe organistul francez Thierry Escaich. După ce a fost compozitor-rezident la orchestra Naţională din Lille, Orchestra Bretagne şi Orchestra Naţională din Lyon, Thierry este, în prezent, compozitor asociat la Orchestra de Cameră Paris (din septembrie 2011) .
Din 1992, Escaich predă compoziţia şi improvizaţia la Conservatorul din Paris, unde el însuşi a obţinut la începuturile carierei opt „premiers prix".
Marţi, pe TVR 2, acelaşi ansamblu parizian îşi va arăta măiestria muzicală interpretând Simfonia I (op. 13 în Mi bemol major) a lui George Enescu. Despre Järvi amintim că, timp de zece ani (2001-2011), a fost directorul muzical al Cincinnati Symphony Orchestra, iar în ultimii cinci ani - în calitate de director muzical al Orchestrei Simfonice Radio din Frankfurt, a dirijat în Japonia, China, Coreea de Sud și a participat, împreună cu orchestra, la cele mai importante festivaluri europene, printre care și BBC Proms.
Miercuri , 11 decembrie, Orchestra din Paris interpretează Simfonia a V-a (op. 100 în Si bemol major) a compozitorului rus Prokofiev. Această compoziţie a lui Prokofiev s-a bucurat de-o popularitate incredibilă în SUA. La câteva luni după ce-a fost lansată, artistul a apărut pe prima pagină a prestigioasei reviste TIME.
Joi, 12 decembrie, pe TVR 2 îi vom auzi pe violonistul Pinchas Zukerman şi violoncelista Amanda Forsyth. Aceştia vor interpreta lucrările lui Dan Dediu (Frenesia op. 84 pentru orchestră) şi Johannes Brahms (Dublul concert op. 102 în la minor pentru vioară,violoncel şi orchestră) alături de Orchestra Română de Tineret. Ansamblul va fi dirijat de Lawrence Foster, unul dintre dirijorii de renume care au adus în atenţia scenei internaţionale opera enesciană.
Vineri, tot sub bagheta lui Foster, vom avea parte de un adevărat regal al muzicii impresioniste. Orchestra Română de Tineret va interpreta câteva dintre cele mai cunoscute opere scrise de compozitorul francez Maurice Ravel.
Vom asculta Rapsodia spaniolă, Pavana pentru infantă defunctă, dar şi faimoasa Bolero. Despre această prestaţie, la momentul respectiv, jurnalistul Marius Constantinescu spunea: „În lucrările spaniole ale lui Ravel, a sacrificat un pic din dinamism pentru o sporită reliefare a planurilor, pentru un dozaj care să culmineze la final, ajutat şi de excelenţii percuţionişti ai Orchestrei Române de Tineret. Ravel în versiune Foster sună când confesiv, interiorizat, domol (ca în Pavana pentru o infantă defunctă), fie vehement ca finalul unei corrida (ca în Rapsodie sau la sfârşit de Bolero)”.