Din 1992 a intrat în echipa TVR Iaşi, unde a rămas până în 2004, anul în care a început să realizeze şi să producă emisiuni la TVR, în Bucureşti. A urmat stagii de pregătire la BBC, Thomson Foundation, Discovery Campus, France 3, ARD, Circom Regional. Specializările principale au fost în producţia de documentare, reportaje şi programe, având teme sociale, interese ale minorităţilor, echilibru politic. A fost primul reporter român care a realizat un documentar în Himalaya - „Ţara Şerpaşilor", desemnat şi cel mai bun documentar al anului de APTR. A primit numeroase premii, cele mai importante fiind: Jurnalistul Anului pentru documentarul Marţi, Joi, Sâmbătă, Premiul Consiliului Naţional al Cinematografiei pentru reportajul EU - marginea Europei sau oricare dintre cele şase premii APTR, cu o încărcătură specială fiind Marele Premiu APTR pentru reportajul Codrina.
Printre cele mai importante programe realizate şi prezentate se numără: Poveste fără sfârşit, Mari români, Un european ca mine, Cealaltă Românie. În vara anului 2010 a prezentat emisiunea Camera de Ştiri (Newsroom), pe TVR Internaţional. Irina a mai prezentat, în toamna anului 2010, emisiunea interactivă Judecă tu!, difuzată pe TVR 1.
În 2011 a realizat la TVR1 seria de documentare „Culoarele Puterii", iar în 30 aprilie a lansat, la TVR 1, primul program despre Smart Education cu românii care sunt studenţi sau profesori la cele mai performante universităţi din lume, România deşteaptă. De asemenea, ea a prezentat, împreună cu Cristian Tabără, Zona Zero, o emisiune care oferă românilor şansa de a-şi împlini un vis de suflet.
După CEALALTĂ ROMÂNIE, ROMÂNIA DEŞTEAPTĂ sau EXODUL MAMELOR, Irina Păcurariu a propus la TVR Internaţional o nouă serie de reportaje având ca obiectiv declarat aflarea sensului nou pe care ACASĂ îl are pentru milioane de români - UNDE-I ACASĂ?
Irina este căsătorită cu alpinistul Constantin Lăcătuşu, primul român cuceritor al Everestului. Au împreună două fetiţe: Ana Carina şi Iris Petra.
Întrebată dacă jurnalismul a ales-o pe ea sau ea a ales jurnalismul, sau despre cât e pasiune şi cât e muncă, Irina ne-a povestit: „Povestea cu alţii sau altele care te aleg pe tine este doar legendă, cel puţin aşa m-a învăţat experienţa personală. De fapt, pentru fiecare centimetru de glorie sau eşec, singura vină o porţi tu. Nici nu mai ştiu dacă modelele de vise pe care le aveam înainte de 1989 se pot, chiar şi în glumă, aplica astăzi. Cum şi cui ai mai putea povesti despre faptul că alegerile profesionale şi nu numai, le făceam în funcţie de o repartiţie? Despre faptul că şefii de promoţie de la o Facultate de Litere nu se „băteau" pentru o bursă sau un master la o universitate de Ivy League, sau, de neînchipuit, pentru un post de asistent universitar. Ei visau la o catedră de profesor, într-un loc unde se putea face naveta cu trenul!
"Alegerea mea a fost simplă; abia apăruseră studiourile TVR din Iaşi. După un an de funcţionare, au hotărât să organizeze un concurs, el apărea la câteva zile după ce am terminat facultatea şi mi s-a părut o joacă să mă înscriu, am fost acolo împreună cu alte câteva sute de oameni şi la final, m-am trezit printre cei 5 aleşi colaboratori. Cred că doar eu am mai rămas în jurnalism dintre ei... nu ştiu exact dacă a fost pasiune, dar pot spune că nu am simţit vreodată că merg la serviciu, n-am avut frisoane pentru un deadline, nu m-am speriat vreodată decât de lipsa de inspiraţie", povesteşte Irina.
Urmăriți seria de emisiuni "Rețeaua de idoli", prezentată de Irina Păcurariu, în fiecare luni, de la ora 20.00, la TVR 2 și, online, pe TVR+!