loader
Foto

Evgheni Vodolazkin, revelația literară a Rusiei, în interviu la TVR 2

Evgheni Vodolazkin, medievist născut la Kiev, a uimit lumea literară în 2014 cu romanul LAUR. Pe 26 decembrie, ați urmărit un interviu-eveniment cu autorul, realizat de Marius Constantinescu. De la 9:00, la TVR 2, TVR HD și online pe TVR+.

 

Interviul este disponibil online pe TVR+.

A fost cartea eveniment a lui 2014 în România şi în toată Europa. Cele mai entuziaste voci i-au pus în siaj reînvierea marii tradiţii literare ruseşti. Chiar şi cele mai sceptice au fost de acord ca suflul nou, în care spiritualitatea se impleteşte cu iubirea, reprezinta un moment singular în literatura internaţională contemporană.

Cinefilii au salutat un „Andrei Rubliov” al literelor. Melomanii au auzit ecouri ale patriarhalelor cântece bizantine. Biologii s-au trezit în faţa unui deconcertant lexicon al leacurilor tămăduitoare de acum un mileniu. Pasionaţii de istorie au dat de o viforoasă frescă a Rusiei medievale arhetipale. Credincioşii s-au regăsit într-o carte ce preamăreşte dumnezeirea. Agnosticii au citit în ea (despre) iubire, moarte şi singurătate.

Oricine sau oricum vei fi, LAUR nu are cum să te lase indiferent. Îți aduce lacrimi în ochi sau zâmbet sugrumat, răcoare în suflet sau căldura cafenie, pentru că este o carte nu doar măiastru scrisă, ci o poveste universală despre cele mai mari avataruri ale oamenilor-iubire, singurătate, moarte-potrivită în cuvinte simple, înlănţuite.

„Evgheni Vodolazkin, medievist născut la Kiev şi şcolit la Sankt Petersburg şi München, a uimit întreaga lume literară în 2014 cu LAUR. Roman greu încadrabil, ale cărui izvoare trebuie căutate în lumina iernatică aşternută peste patriarhalul peisaj rus, în tablourile lui Repin, în armoniile solemne ale cântărilor bizantine şi în epurarea cadrelor lui Tarkovski, LAUR nu doar că a cucerit cele mai importante premii ale industriei de carte din Rusia, dar a schimbat ceva în sute de mii de cititori”, spune Marius Constantinescu, realizatorul interviului.

Vodolazkin este specialist în literatura rusă veche, are peste 100 de lucrări științifice și, precizează editura Humanitas, a contribuit la elaborarea enciclopediei Cântec despre oastea lui Igor și a Bibliotecii literaturii Rusiei Vechi, precum și a lucrării Cuvioșii Kiril, Ferapont și Martinian din Belozersk.

Romanul său de debut – Răpirea Europei – a apărut în 2005. Patru ani mai târziu apare și Soloviov și Larionov, care-i aduce o nominalizare la premiile Andrei Belîi și Bolșaia Kniga (Marea Carte). Romanul Laur a apărut în 2012 (Lavr; Editura Humanitas Fiction, 2014) și a fost considerat revelația literară a anului 2013 în Rusia. A fost dublu câștigător al Premiulului Bolșaia Kniga – Premiul întâi și Premiul cititorilor – și a luat și Premiului Iasnaia Poliana (Lev Tolstoi). Tot în 2013, Laur a fost nominalizat pe lista scurtă la premiile Naționalnii Bestseller (Bestsellerul Național) și Russkii Buker (Booker Rus).

„Sfâşietor ca un bocet, tihnit ca o colindă, LAUR e o poveste despre iubire, singurătate, moarte şi credinţă, desfăşurată în tulburătorul Ev Mediu rus, printre plante tămăduitoare, viziuni, molimi, cetăţi şi cimitire, în care fantasticul şi realul îşi iau locul succesiv. La antipozi cu însăşi cartea sa, Evgheni Vodolazkin este un autor cu pământ sub picioare, pentru care stilul înseamnă definiţie, iar gloria se măsoară cu precauţie. Un scriitor al secolului XXI şi un roman ce aboleşte timpul se întâlnesc în a doua zi de Crăciun la TVR 2”, adaugă Marius Contantinescu.

 

 

 

 

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu