În perioada 16-20 decembrie, pe TVR 2, difuzăm concertele a două dintre cele mai cunoscute ansambluri din Italia: Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI Torino şi Orchestra şi Corul Dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia.
Luni, 16 decembrie, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI Torino va interpreta una dintre piesele de rezistenţă ale compozitorului francez Maurice Ravel: Rapsodia „Tzigane” op 76 (pentru vioară şi orchestră). Pentru partea a doua a concertului, dirijorul Juraj Valcuha a ales „Ritualul primăverii”, operă compusă de Igor Stravinski. Pe scenă va urca violonista Anna Ţiffu, considerată una dintre cele mai talentate artiste din Italia.
Anna Ţifu s-a născut în 1986, în Cagliari - Sardinia, Italia, iar primele lecţii de vioară le-a luat la vârsta de şase ani cu tatăl său Mircea Ţifu, fost violonist în Filarmonica "George Enescu". A urmat cursurile Institutului de Muzică Curtis din Philadelphia, avându-i profesori pe Aaron Rosand, Shmuel Ashkenazy şi Pamela Frank, iar în 2007, Anna a intrat în atenţia publicului şi criticilor din străinătate după ce a câştigat locul I la Competiţia Internaţională „George Enescu" de la Bucureşti.
În timpul Festivalului „George Enescu”, artista a acord un interviu în exclusivitate jurnaliştilor TVR.
Materialul poate fi urmărit aici.
Marţi, 17 decembrie, acelaşi ansamblu interpretează „Fântânile din Roma”, unul dintre cele mai cunoscute poeme ale compozitorului Ottorino Respighi. În partea a doua a concertului, a fost aleasă „Marea” - trei schiţe simfonice pentru orchestră L 109, scrise de francezul Claude Debussy.
În mijlocul săptămânii, pe 18 decembrie, Orchestra şi Corul Dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia vor interpreta „O barcă pe ocean” (partea a 3-a din suita „Oglinzi”, op. 43a) de Maurice Ravel şi „Vox Maris” (op. 31) poemul simfonic scris de George Enescu. Ansamblul este dirijat de Antonio Pappano. La doar 26 de ani Antonio Pappano era deja asistentul lui Daniel Barenboim la Beirut, iar la 42 de ani devenea cel mai tânăr director al Operei Regale din Covent Garden din ultima jumătate de secol.
Pentru ziua de joi, Antonio Pappano a ales să dirijeze una dintre cele mai cunoscute simfonii din toate timpurile: Simfonia a IX-a op. 95 în Mi Minor „Din Lumea Nouă”.
Academia din Santa Cecilia este una dintre cele mai vehi instituţii muzicale din lume. Înfiinţată în 1585 de Papa Sixtus al V-lea, este singurul exemplu al unei academii italiene cu origini în perioada renascentistă care a evoluat într-o academie modernă, funcţională şi cu o orchestră simfonică de renume internaţional.
Orchestra Academiei Naţionale din Santa Cecilia este primul ansamblu din Italia care s-a dedicat exclusiv repertoriului simfonic, promovând celor mai importante lucrări ale secolului al XX-lea. Înfiinţată în 1908, la conducerea Orchestrei au venit cei mai importanţi dirijori de pe scena muzicală internaţională. Mahler, Strauss, Stravinsky, Toscanini, Karajan sau Carlos Kleiber sunt doar câteva dintre numele prezente în Santa Cecilia.
Despre măiestria dirijorului Antonio Pappano, jurnalistul TVR Marius Constatinescu scria în blogul enescu.tvr.ro: „lui Antonio Pappano, cuvintele nu îi fac dreptate, ci pielea de găină pe care ştie să o provoace ca nimeni altul.”
Încheiem săptămâna într-un mod grandios cu London Philharmonic Orchestra, sub bagheta lui Vladimir Jurowsky. Este una dintre cele mai strălucite orchestre din lume, care a reuşit, de-a lungul istoriei sale, să se evidenţieze ca una dintre cele mai curajoase, aventuroase şi vizionare ansambluri din lume. Vineri, 20 decembrie, ansamblul va interpreta compoziţii din Nikolai Rimski-Korsakov (Uvertura Marele Paşte rus op. 36) şi Serghei Prokofiev (Concertul nr. 3 op. 26 în Do major pentru pian şi orchestră).