loader
Foto

Galerie foto

O nouă săptămână, un nou program la „Concertele Festivalului Enescu”

Emisiunea „Concertele Festivalului Enescu” ne aduce, de la ora 13:00, de luni până vineri, interpretările Orchestrei Simfonice din Lucerna, dar şi pe cele ale Orchestrei londoneze “SAINT MARTIN IN THE FIELDS”.

 

După cum v-am obişnuit, şi în această săptămână avem în program, la TVR2, muzică de calitate.

Începem săptămâna cu Orchestra Simfonică din Lucerna care interpretează trei lucrări: W.A. Mozart - Concertul nr. 21 pentru pian şi orchestră în Do Major K.467; Fazil Say - Improvizaţii pe o temă de Geroge Gershwin.

La pupitrul dirijorului se află JAMES GAFFIGAN, Solist : FAZIL SAY - pian.

JAMES GAFFIGAN - În ianuarie 2010, a fost numit prim Dirijor al Orchestrei Simfonice din Lucerna, Principal Guest Conductor de Radio Orchestra Filarmonicii din Țările de Jos și în septembrie 2013 el a preluat funcția de Principal Guest Conductor al Orchestrei Gürzenich, Köln. Tânărul dirijor continuă să atragă atenţia pe plan internațional. Noi vă propunem să-i urmărim talentul şi în Concertele Festivalului Enescu.

FAZIL SAY - compozitor şi pianist - a reuşit să scoată serenade după poezii.

Marţi, 28 ianuarie, Orchestra Simfonică din Lucerne interpretează trei lucrări: G. Enescu - Issis (orchestraţie de Pascal Bentoiu – după schițele compozitorului) cu participarea Corului de cameră “PRELUDIU” al Centrului Naţional de Artă “Tinerimea Română” - Dirijor : VOICU ENĂCHESCU; J. Haydn – Simfonia nr. 104 în Re Major H.1/104 “Londra”; Bela Bartok - Dansuri româneşti. La pupitrul dirijorului se află JAMES GAFFIGAN.

Miercuri, 29 ianuarie, vă încântăm cu Orchestra londoneză de cameră SAINT MARTIN IN THE FIELDS, avându-l ca dirijor pe Sir. NEVILLE MARINER, iar ca solist pe ANTONIO MENESSES - violoncel.

În programul orchestrei intră: Edward Elgar - Concertul pentru violoncel şi orchestră în mi minor op. 85; 1. Adagio – Moderato; 2. Lento - Allegro molto; 3. Adagio; 4. Allegro - Moderato; Interviu Meneses, realizat de Claudia Spătărescu; Bis - Johann Sebastian Bach - Suita nr.1 pentru violoncel; Courante.

Sir. NEVILLE MARINER s-a născut în Lincoln, Anglia, și a studiat la Colegiul Regal de Muzică, terminând Conservatorul din Paris. El a cântat la vioară în Orchestra Philharmonia, în Cvartetul de coarde Martin și cu London Symphony Orchestra. În 1958 a fondat Academia de muzică St. Martin in the Fields. Marriner a fost primul director muzical al Orchestrei de Cameră din Los Angeles, 1969-1978. Din 1979 până în 1986 - director muzical al Orchestrei Minnesota. În perioada 1986-1989 a fost dirijor principal al Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart.

Joi, 30 ianuarie, „Concertele Festivalului Enescu” vă pune la dispoziţie, de la ora 13:00, un program susţinut de Orchestra londoneză de cameră SAINT MARTIN IN THE FIELDS, avându-l ca dirijor pe Sir. NEVILLE MARINER.

Programul din 30 ianuarie:

Edward  Elgar - Introducere şi Allegro pentru orchestră de coarde  op. 47; Edward  Elgar -Variaţiunile “Enigma” op. 36.

Vineri, 31 ianuarie, ultima zi din lună, vine tot cu Orchestra londoneză de cameră SAINT MARTIN IN THE FIELDS. Dirijor Sir. NEVILLE MARINER, iar la vioară pe Boris Brovtsyn.

Câteva cuvinte despre violonistul Boris Brovtsyn: Născut în Moscova în 1977, într-o familie cu rădăcini adânci muzicale, a început să cânte la vioară sub îndrumarea bunicului său. Boris a intrat în 1984 la celebra şcoală de muzică Central și a absolvit-o cu diplomă de licență în 1994, înainte de a deveni un student de Maya Glezarova la stat.

Program:

Felix Mendelssohn - Bartholdy - Uvertura “Ruy Blas”; Felix Mendelssohn - Bartholdy - Concertul pentru vioară şi orchestră în mi minor op. 64; Allegro molto appassionato; Andante Allegretto non troppo - Allegro molto vivace; bis BORIS BROVTSYN - Eugene Ysaye - Dans rustic din Sonata nr. 5.

***

Emisiunea Concertele Festivalului Enerscu se difuzează de luni până vineri la TVR 2 şi TVR HD, de la ora 13:00, şi online pe TVR+.

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu