loader
Foto

Galerie foto

Elisabeth Kulman, „un glas ca o ploaie groasă de vară”

Joi, 26 mai, ați putut urmări un nou Interviu Enescu, realizat de Marius Constantinescu; ne-am întâlnit cu Elisabeth Kulman, una dintre cele mai apreciate mezzosoprane ale momentului. De la 23:30, la TVR 2, TVR HD și TVR+.

 

Interviul este disponibil online pe TVR+.

Una dintre cele mai apreciate mezzosoprane ale momentului, Elisabeth Kulman impresionează publicul și criticii cu timbrul său puternic, și colorat, cu prezența sa carismatică pe scenă și versatilitatea muzicală de care a dat dovadă de-a lungul anilor.

În cadrul Festivalului George Enescu, mezzosoprana a fost solista celor 5 lieduri de Richard Wagner pe versuri de Mathilde Wesendonck, alaturi de Orchestra Filarmonicii din Viena, avându-l ca dirijor pe Semyon Bychkov.

„O talie de manechin de la care ultimul lucru pe care l-ai aştepta ar fi un glas ca o ploaie groasă de vară”, o descrie realizatorul interviului, Marius Constantinescu, pe artista care a studiat la Universitatea de Muzică din Viena și care și-a făcut debutul în rolul Paminei, în 2001, la Volksoper, din postura de soprană. Din 2005, Elisabeth Kulman a început să interpreteze repertoriul specific mezzo și alto, iar ca membră a Operei de Stat din Viena, ea a devenit o adevărată favorită a publicului. De-a lungul carierei, ea a interpretat roluri ca Fricka, Erda și Waltraute (Inelul Nibelungilor), Carmen, Mrs. Quickly (Falstaff), Brangäne (Tristan și Isolda), Begbick (Mahagonny), Orlofsky (The Bat), Orfeo (Gluck) și Marina (Boris Godunov).

„E dezinvoltă, stăpână pe rol şi îndrăgostită de ceea ce face”, adaugă Marius Constantinescu. Kulman a început, din 2010, să lucreze ca artisti independent, astfel că a ajuns să colaboreze cu marile instituții din Paris, Londra, Munchen, Tokyo, Salzburg sau Moscova; printre dirijorii cu care lucrează în mod constant îi enumerăm pe Zubin Mehta, Kirill Petrenko, Christian Thielemann, Marek Janowski sau Franz Welser-Möst.

O excepțională interpretă de lieduri, Kulman lucrează la propriile proiecte în care combină, într-un mod neconvențional, diferite genuri muzicale; a creat un program de Mussorgsky cu un cvartet de jazz şi reinterpretează piesele lui Mahler împreună cu „Amarcord Wien”. Ultimul ei program solo cuprinde o selecție de lucrări de la Carmen, până la Beatles.

Interviul – „construit pe arhitectura sincerităţii în care putem vorbi despre orice, atâta vreme cât o facem cu proprietate, respect şi sens” – este difuzat în această joi, 26 mai, de la ora 23:30, la TVR 2, TVR HD și online, pe TVR+.

***

Despre Interviurile Festivalului Enescu:

Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solisti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, în fiecare joi, de la 23:30, vin la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2, TVR HD si TVR+.

 

 

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu