loader
Foto

Galerie foto

Vâscul şi sărutul de Revelion

O nouă ediţie a emisiunii Teleenciclopedia poate fi urmărită sâmbătă, 30 decembrie, de la ora 18:50, la TVR 1 şi online pe TVR+.

 

Iată sumarul ediţiei:

SUBIECTUL 1:  DIRIJABILELE

Prăbuşirea zeppelinului Hindenburg, la 6 mai 1937, a întrerupt pentru o perioadă de timp construirea altor astfel de aparate de zbor.  Au fost utile din nou, pentru armatele germană şi cele aliate, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

(w882)

În prezent, se folosesc pentru zboruri de agrement şi publicitare.

SUBIECTUL 2: VÂSCUL

(w882)

Arbust semi-parazit –  asociat la multe popoare cu sărbătorile de iarnă şi, mai ales, cu tradiţionalul sărut de Revelion – vâscul european (Viscum album, din familia Loranthacee), a generat credinţe, superstiţii şi mituri.

SUBIECTUL 3: CALCULUL LONGITUDINII

(w882)

Britanicul John Harrison, inventatorul „cronometrului marin H1”, care a permis navigatorilor să calculeze longitudinea, comparând ora locală cu cea din portul de plecare.

SUBIECTUL 4: ALBERT EINSTEIN

(w882)

În 1905, lumea ştiinţifică afla cu surprindere despre teoria relativităţii restrânse, sintetizată de tănărul fizician german Albert Einstein  prin formula E=mc2. După excepţionala descoperire, Şcoala Superioară Politehnică din Zürich, i-a acordat titlul de doctor în fizică. Tot atunci, viaţa sa familială s-a deteriorat şi Albert s-a îndrăgostit de Elsa Lowenthal, o verişoară de gradul al doilea, care i-a devenit, ulterior, soţie.

SUBIECTUL 5: LUMI ACVATICE

(w882)

Locuitori mărunţi ai apelor: heteroptere, larvele muştelor Simuliidae, melcii marini, zooplanctonul, fitoplanctonul, păianjenii Argyroneta aquatica.

Emisiunea este în reluare pe 31 decembrie 2017, la TVR 1 şi pe portalul video TVR+, de la ora 7:00.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat” perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Realizator: CORNELIA RĂDULESCU

 
Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai | VIDEO

TVR Cultural a transmis, în 18 mai, în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui compozitor italian, în ...

Actorul Pavel Bartoș, la „Interviurile TVR Cultural”: E bine să ai emoții, asta te face uman, nu ești robot | VIDEO

La „Interviurile TVR Cultural” din 18 mai, jurnalista Ioana Pavel l-a avut ca invitat pe actorul Pavel Bartoș.

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

Invitatul Ileanei Ploscaru Panait la „Biografii necesare” a fost pictorul Constantin Flondor, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a ...

 

#TVRedu