loader
Foto

Un dialog despre puterea de a privi în întuneric, dar și despre lumina din el, cu Oana Drăgulinescu, fondatoarea Muzeului Abandonului, la „Nocturne”

Din 1966 și până în zilele noastre, România adună nu mai puțin de 1 milion de copii abandonați. Despre ei şi despre toţi cei condamnaţi la uitare, într-o ediţie în premieră a „Nocturnelor”, cu Marina Constantinescu, luni, 6 noiembrie, ora 23.00, la TVR 1.

 

Într-o lume tot mai înnegurată, vedem în jurul nostru și multă lumină. Oana Drăgulinescu, invitata Marinei Constantinescu, este în continuă mișcare, răscolind această țară în căutarea mărturiilor unor copii pe care sistemul comunist a făcut tot posibilul să-i facă pierduți și uitați. Vorbim de „irecuperabili”, de cei închiși, abuzați, înfometați, chinuiți, a căror voce ne ajunge de dincolo de decenii. Despre Muzeul Abandonului şi rana ce sângerează de aproape jumătate de veac în sufletul românesc vorbesc Marina Constantinescu şi Oana Drăgulinescu la „Nocturne”, pe 6 noiembrie, de la ora 23.00, la TVR 1.

Oana Drăgulinescu și-a exersat curajul încă de când lucra la Televiziunea Română. Începuturile TVR Cultural i-au dat ocazia să aducă un aer proaspăt culturii, realizând primele videoclipuri de muzică clasică sau însoțindu-l pe violonistul Alexandru Tomescu într-o călătorie care a rămas unică până în prezent – Turneul Stradivarius. Muzeul Abandonului a venit după ani de experiență jurnalistică, dar și antreprenorială în producția media și comunicare.

„Aveți curaj să urmăriți o editie Nocturne despre adevărurile macabre ale acestei țări? Aveți tăria să priviți cămăși de forță pentru copii? Din 1966 și până în zilele noastre, România adună nu mai puțin de 1 milion de copii abandonați. Istoria contemporană tinde să amintească doar nedreptățile îndurate de către disidenții politici și mai puțin, sau chiar deloc, de către micii oameni neconformi cu idealul lui Ceaușescu de a construi o națiune mare și puternică”, ne introduce producătorul Oana Cucuruzeanu în tema ediţiei „Nocturne” de luni seară.

(w882)

Muzeul Abandonului, fondat de Oana Drăgulinescu, îndeamnă la neuitare. Printr-un uriaș efort și o neobosită muncă de cercetare a Oanei și a întregii ei echipe, muzeul este depozitarul online (în cea mai mare măsură) a unor obiecte și povești cu neputință de crezut că au existat vreodată. Și totuși… tristul popas pe acest pământ al unor copii care n-au călcat niciodată iarba, de exemplu, rămâne consemnat de cei care nu lasă sǎ se aștearnă pânza uitării peste existențele lor cutremurătoare.

Despre curaj și emoție. Despre puterea de a privi în întuneric, dar și despre lumina din el, luni seară, de la 23.00, la „Nocturne”, pe TVR 1.​

 
„Am trăit în imperiul minciunii.” Poetul Şerban Foarţă încheie seria premierelor „Garantat 100%” din acest sezon | VIDEO

O discuţie despre Arghezi, despre părinţi şi viaţa sub guvernarea comunistă. Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă, ca de obicei, duminică, de la ora ...

„Ora Regelui”, cu o incursiune în istoria și în prezentul Armatei, muzicii și evenimentelor regale

Noua ediţie „Ora Regelui”, bogată în evenimente interesante şi pline de culoare, se vede la TVR 1 sâmbătă, 22 iunie, de la ora 14.30.

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

 

#TVRedu