loader
Foto

„TVR 60 - Istoria în ştiri”: primele alegeri prezidenţiale libere

Luni, 21 noiembrie, imediat după Telejurnalul TVR 1 de la ora 20.00, revedem imagini din ultima dezbatere televizată înainte de alegerile prezidenţiale din mai 1990. În reportajul Ştirilor TVR din seria „TVR 60 - istoria în ştiri”

 

În 1990, a fost pentru prima şi singura dată când românii şi-au ales preşedintele din primul tur. După 50 de ani de comunism, românii învăţau ce înseamnă pluralismul politic şi o campanie electorală deschisă. Pe 22 noiembrie, imediat după Telejurnalul TVR 1 de la ora 20.00, Ştirile TVR dedică acestui subiect un episod al seriei TVR 60 - Istoria în ştiri”.

În acele momente în care scena politică românească începea să capete o nouă formă, TVR a avut, în premieră, misiunea de a-i prezenta pe candidaţi şi a reflecta primele alegeri libere. Ion Iliescu, Radu Cîmpeanu şi Ion Raţiu îşi expuneau atunci, cu decenţă, proiectele, în eventualitatea unei reuşite, dar şi în cazul în pierderii alegerilor. Confruntarea dintre candidaţii la preşedinţie – ultima întâlnire a acestora înainte de alegerile din mai – a fost prezentată după model occidental. Urmărim imagini-document, la „TVR 60 – Istoria în ştiri”, marţi seară, după Telejurnal.

Timp de trei luni, la finalul Telejurnalului de seară de la TVR 1, echipa Ştirilor TVR ne poartă prin istoria ultimilor 60 ani, văzută prin obiectivele camerelor de filmat ale Televiziunii Române: arhiva secretă a liderilor comunişti, imagini unicat şi mărturii inedite ale celor care au fost în culisele marilor evenimente, filmări document care au plasat TVR, nu de puţine ori, în elita europeană a televiziunilor naţionale. Cum a luat fiinţă Televiziunea Română, prin ce a trecut şi unde este acum, cu bune şi cu rele – toate acestea se văd la „TVR 60 - Istoria în ştiri”.

Episoadele anterioare ale seriei pot fi văzute în secţiunea special dedicată de pe site-ul Ştirilor TVR şi pe canalul de YouTube al TVR.

 
Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

Într-un gest de altruism și solidaritate, Moș Nicolae a adus o bucurie deosebită pentru prichindeii din satul Cușmirca, Republica Moldova, prin ...

 

#TVRedu