La TVR 1 şi online pe TVR+ , sâmbătă, 17 iunie, de la ora 18:50, aveţi invitaţie la o nouă întâlnire cu Teleenciclopedia.
Timp de șapte zile de la difuzare, ediția este disponibilă online pe TVR+.
Sumarul ediţiei din această sâmbătă le acordă atenţie pasionaţilor de fizică, biografii celebre, botanică, istorie, etnografie. O pauză culturală într-un program trepidant:
ALBERT EINSTEIN
În 1905, lumea ştiinţifică afla cu surprindere despre teoria relativităţii restrânse, sintetizată de tânărul fizician german Albert Einstein prin formula E=mc2. După excepţionala descoperire, Şcoala Superioară Politehnică din Zürich i-a acordat titlul de doctor în fizică.
Tot atunci, viaţa sa familială s-a deteriorat şi Albert s-a îndrăgostit de Elsa Lowenthal, o verişoară de gradul al doilea, care i-a devenit, ulterior, soţie.
CAVALERII TEMPLIERI
Încheiem călătoria noastră, în căutarea comorii Templierilor, descoperind impresionante lăcaşuri scoţiene, pline de mister şi legendă – Capela Rosslyn şi Peştera-Templu – ce găzduiesc unele documente și relicve prețioase, aduse de Templieri din ,,Ţara Sfântă”.
MANGHIERUL
Răspândit în aproape toate zonele tropicale şi subtropicale, arborele de Mango a inspirat nenumărate legende. De pildă, adepţii hinduismului cred că paradisul este o grădină luxuriantă, în mijlocul căreia tronează arborele de mango. În sudul Asiei, manghierul poartă noroc, așa că este nelipsit de la ceremonii religioase şi sărbători.
MĂŞTILE DOGONILOR
Aflaţi semnificaţiile credinţei animiste şi politeiste ale acestei populaţii din Mali, dogonii.
ORNITOFAUNA DIN ȚARA GALILOR
Continuăm să aflăm secrete ale supraviețuirii câtorva specii de păsări din arhipelagul Britanic: porumbei gulerați (Columba palumbus), ulii pǎsǎrari (Accipiter nisus), codroşi (Phoenicurus), rândunici, fâse de luncǎ (Anthus pratensis), cuci (Cuculus canorus), culici (Numenius) sau caprimulgi (Caprimulgus Europaeus).
***
Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.
Producător: Oana Haşegan
Realizator: Cornelia Rădulescu
***
Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.
Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.
Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.