loader
Foto

Teleenciclopedia: despre picturi celebre, istorie şi joc

Sâmbătă, 26 ianuarie, ora 19.00, la TVR 1, „Teleenciclopedia” v-a invitat să călătoriţi prin lumea artei plastice, a istoriei şi a jucăriilor.

 

HIERONYMUS BOSCH. TRIPTICUL SFÂNTULUI ANTONIE

Ispitirea Sfântului Antonie oglindește o epocă obsedată de păcat și de Infern. Este lucrare de referință a olandezului Hieronymus Bosch. După opiniile unor critici moderni, demonii și întruchipările grotești din această pictură reprezintă nălucirile celor îmbolnăviți de un flagel cumplit – denumit „Focul Sfântului Antonie” sau „boala celor care ard” – care a decimat, în anul 1418, populația înfometată din Țările de Jos și din Paris.

(w882)

DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ

Dunărea a fost „implicată”, din vremuri imemoriale, în istoria, cultura și civilizația Europei. Ea a generat o diversitate de ecosisteme „populate”, în zilele noastre, de aproximativ 4.000 de specii animale și 1.000, vegetale. Este considerată „cel mai internațional fluviu”, deoarece străbate nu mai puțin de 10 țări și patru capitale.

MUZEUL DE ISTORIE NATURALĂ DIN VIENA

Muzeul de Istorie Naturală din Viena, inaugurat acum 250 de ani, găzduieşte mii de exponate valoroase, între care se numără şi colecția aparținând împăratului Francisc I de Lorena. Colecţia este alcătuită din comori adunate, din toate colţurile lumii, de temerari cu minți iscoditoare.

(w882)

DESPRE JUCĂRII: TITIREZUL

Spiralele desenate de vârful titirezului – numit popular, la noi, şi sfârlează sau prâsnel – continuă să fascineze copii din toată lumea. Isaac Newton l-a considerat perfect pentru a exemplifica primele legi ale mecanicii. James Maxwell, urmărind mișcările sale, a găsit răspunsurile care urmau să devină bazele teoriei fenomenelor electromagnetice.

(w882)

Toate aceste subiecte sunt reluări ale ediţiei “Teleenciclopedia”, transmisă în 20 ianuarie 2018. Le puteţi revedea şi în data de 27.01.2019, la TVR 1, de la ora 6.30.

 

 
Buna-creștere și nota de plată: Cultura bacșișului în lume

Răsplata în bani pentru un serviciu primit poate fi obligatorie pentru unii, dar jignitoare pentru alții. Fiecare cu tradițiile lui, nimic de ...

Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

 

#TVRedu