loader
Foto

"Teleenciclopedia": Einstein și tainele universului| VIDEO

Sâmbătă, 10 octombrie, de la ora 18:50, pe TVR 1 HD şi online pe TVR+, a fost difuzată o nouă oră magică la "Teleenciclopedia". Reluare în 12 octombrie 2020, TVR 1 HD, ora 01.00.  

 

IVAN AIVAZOVSKI (ep.2/2)

Exponent al picturii romantice din Rusia, Ivan Konstantinovici Aivazovski este unul dintre cei mai faimoși autori de peisaje marine. Talentul i-a fost prețuit încă din studenție, Academia Imperială de Arte din Sankt Petersburg recompensându-l cu o medalie de argint și două de aur. Și-a petrecut ultimii ani din viață în Feodosia, unde a deschis o școală de artă, a început primele excavații arheologice din regiune și a construit un muzeu de istorie. Datorită eforturilor sale, orașul său natal are azi un port comercial și o rețea de căi ferate.

(w882) ta

ALBERT EINSTEIN (ep.2/2)

Teoriile lui Albert Einstein au fost greu de înțeles, utilizând concepte abstracte și revoluționând gândirea științifică. Cele mai multe dintre contribuțiile sale în fizică sunt legate de Teoria relativității restrânse (1905), care unește mecanica cu electromagnetismul, precum și de Teoria relativității generalizate (1915), ce extinde principiul relativității mișcării neuniforme, elaborând o nouă teorie a gravitației. Einstein ne-a ajutat să înțelegem tainele Universului, lăsând umanității peste 300 de lucrări științifice și mai mult de 150 în alte domenii.

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.12)

Spre deosebire de Winchester și Windsor, castelul Tregrug din sudul Țării Galilor (astăzi, o ruină) se află în afara drumurilor circulate. Deși era dotat cu o poartă uriașă, turnuri impunătoare și o incintă foarte largă, nu avea scop militar, ci oferea lorzilor pasionați de vânătoare confort și opulență. Finisajele, instalațiile sanitare, camerele cu șemineuri și ferestrele din sticlă stau mărturie. Misteriosul castel Tregrug este menționat și într-o vestită legendă cu Sir Gawain.

(w882) cast

INSULA ROTTNEST (ep. 5/10) (Premieră)

Căutate de turiști din întreaga lume, balenele cu cocoașă (Megaptera novaeangliae) călătoresc spre locul de reproducere din largul coastei Kimberley (în nord-vestul Australiei), după ce și-au petrecut vara hrănindu-se în vecinătatea Antarcticii. Este una dintre cele mai lungi migrații din lumea animală – 13.000 de kilometri dus-întors. Și pe micile insule din documentarul nostru începe sezonul de împerechere. În pădurile din centrul Insulei Rottnest, masculii quokka luptă din răsputeri pentru a intra în grațiile femelelor. În cuibul perechii de vultur-pescar din Golful Little Salmon au apărut trei ouă. Între timp, pe Insula Pinguinilor o femelă (Eudyptula minor) a rămas fără partener, fiind nevoită să își părăsească ouăle pentru a se putea hrăni.

(w882) ba


***


Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

 
Buna-creștere și nota de plată: Cultura bacșișului în lume

Răsplata în bani pentru un serviciu primit poate fi obligatorie pentru unii, dar jignitoare pentru alții. Fiecare cu tradițiile lui, nimic de ...

Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

 

#TVRedu