loader
Foto

Georges Seurat, sâmbătă la "Teleenciclopedia" | VIDEO

Sâmbătă, 15 august, de la ora 18.35, la TVR 1, TVR 1 HD și online pe TVR+, a fost difuzată o nouă oră magică la "Teleenciclopedia".

 

GEORGES SEURAT, UN SCĂLDAT LA ASNIÈRES (ep. 2/2)

Georges Seurat a lucrat la acest tablou mai mult de un an, dar, în 1884, juriul Salonului de Arte Frumoase i l-a refuzat categoric. Nu era o pictură clasică, sau impresionistă, nici simbolistă. Revoltați, pictorii respinși au înființat Grupul artiștilor independenți, autorizat să expună într-o baracă, aproape de fostul Palat Tuileries. Tabloul lui Seurat, prea mare, a fost „exilat” într-un bar unde, din fericire, criticul Félix Fénéon i-a remarcat originalitatea și „conexiunea între armoniile tuturor simțurilor”.

BĂTĂLIA DE LA VERDUN (ep.2/5)

Este 25 februarie 1916, patru zile de la debutul operațiunii „Judecata”, și germanii se apropie de „inexpugnabilul” Douaumont. Curând, generalul Philippe Pétain primește misiunea de recucerire a orașului Verdun. La ordinele sale, nesfârșite trenuri – câte unul la 14 secunde, aduc pe front peste 5000 de soldați. În tot acest timp, alte câteva mii de muncitori întrețin calea ferată și cei 72 de km ai unicului drum care leagă frontul de restul țării.

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.7)

În Evul Mediu, perioadă istorică marcată de conflicte, armele erau aducătoare de moarte, dar și de speranță, asigurând supraviețuirea individului și a comunității. Spada, cea mai utilizată atunci, trecea prin transformări majore. Cavalerii astfel înarmați ucideau tot ce le stătea în cale, dar cetățile nu puteau fi cucerite fără ajutorul artileriei grele, unica armă care putea străpunge zidurile fiind balista, numită și catapultă cu contragreutate.

 

ȘERPII (ep.6/6)

Șerpii au un rol esențial în ecosistemele unde viețuiesc, ținând sub control populațiile de mamifere mici, printre care unele extrem de dăunătoare (cum ar fi rozătoarele, purtătoare de boli).

 

* * *

Reluare în 17.08.2020, TVR 1 HD,  ora 01.15

Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 
Buna-creștere și nota de plată: Cultura bacșișului în lume

Răsplata în bani pentru un serviciu primit poate fi obligatorie pentru unii, dar jignitoare pentru alții. Fiecare cu tradițiile lui, nimic de ...

Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

 

#TVRedu