Sâmbătă, 9 mai, de la ora 18.00, pe TVR1 şi online pe TVR+, ați putut urmări o nouă oră magică la Teleenciclopedia. Reluare în 10 mai, la TVR 1, de la ora 01.50.
CATEDRALA DIN KÖLN (ep.1/2)
Piatra de temelie a Domului din Köln a fost așezată în anul 1248, cu binecuvântarea arhiepiscopului Konrad von Hochstaden. Bijuteria arhitecturală gotică – proiectată de arhitecții Meister Gerhard von Rile și Meister Arnold – adăpostește cel mai mare relicvariu occidental: racla de aur ce conține moaştele lui Gaspar, Baltazar şi Melchior – numele atribuite celor trei „magi de la Răsărit”.
ZIMBRII (ep.2/5)
La hotarul dintre Polonia şi Belarus, în Rezervația Białowieża, trăiesc în condiții ideale nu mai puțin de 800 de zimbri. „Programul zilei” începe în zori, cu o repriză de 2-3 ore la „păşunat” – activitate care le ocupă circa 60% din timp. În august şi septembrie, zimbrii sunt „mânaţi” de instinctul perpetuării speciei. Pentru a cuceri o femelă, masculii se confruntă, de obicei, paşnic, într-un test de rezistenţă şi răbdare.
DESPRE JUCĂRII. JOCURILE DE MASĂ
Cel mai vechi joc de masă – Senet (Jocul trecerii) – a fost inventat de egipteni, în mileniul al IV-lea î.d.Hr. Cam tot atunci, în Orientul Mijlociu au apărut primele zaruri, apoi jocul de table – rămase aproape neschimbate până azi. „Regele” jocurilor „de masă” rămâne însă şahul – inventat, se pare, în secolul al V-lea î.d.Hr., în India. Începând cu secolul al IX-lea, în estul Asiei au apărut cărţile de joc şi dominoul. Le-a luat circa 500 de ani să pătrundă în Europa.
ODISEEA VULCANILOR (ep. 7)
Apărută acum trei milioane de ani, insula Réunion s-a înălțat circa 3.500 de metri deasupra nivelului mării. „Sursa” ei este punctul fierbinte situat la 4000 de metri în adânc, ceea ce înseamnă că muntele din care s-a format are peste 7000 metri altitudine. Cel mai tânăr dintre craterele active ale insulei se numește Piton de la Fournaise , datorită căruia „peticul insular” de bazalt negru se schimbă și crește continuu.
Producător: OANA HAŞEGAN