loader
Foto

Teleenciclopedia: Rembrandt - maestrul clarobscurului | VIDEO

Pe 8 februarie, de la ora 19:00, la TVR1, am intrat în lumea personajelor create de Rembrandt, am făcut o călătorie în timp pe vremea Conferinţei de la Ialta, ne-am aventurat în spaţiu şi am descoperit lumea bizară a moluştelor.

 

REMBRANDT VAN RIJN – RONDUL DE NOAPTE (ep.1/2)

Realizat în 1642 de Rembrandt van Rijn, „Rondul de noapte”, iniţial numit „Compania Căpitanului Rosecrans” impresiona prin personajele în mărime naturală, dar și prin aplicarea clarobscurului (redarea volumelor și a adâncimii imaginilor, prin jocul de lumini și umbre).

(w882)

CONFERINȚA DE LA IALTA (ep.4/5) (Premieră)

Diplomatul britanic Alexander Cadogan și ministrul de externe Anthony Eden nu bănuiau că serviciile sovietice de informații infiltraseră mediile politice britanice și americane, aflând astfel multe dintre intențiile occidentalilor, înaintea începerii Conferinței de la Ialta. Prioritare pentru Roosevelt erau ONU și Japonia, iar Churchill dorea Grecia, subiect neinclus în agenda întâlnirilor.

(w882)

SONDE SPAŢIALE. CASSINI (ep.2/2) (Premieră)

În septembrie 2017, după 20 de ani petrecuți în spațiu, sonda Cassini plonja în atmosfera planetei Saturn, vaporizându-se.

Cele peste 450.000 de imagini transmise pe Terra de Cassini ne-au permis să observăm atmosfera și furtunile de pe Saturn, ne-au dezvăluit complexitatea inelelor și sateliților săi naturali.

(w882)

MOLUȘTELE (ep.1/5)

Încrengătura moluștelor cuprinde aproape un sfert din fauna acvatică cunoscută: de la specii foarte familiare (cum ar fi stridiile, ori midiile), până la unele dintre cele mai rare şi bizare nevertebrate. Evoluționiștii susțin că ar fi apărut acum mai bine de șase milioane de ani, în perioada Cambriană.

(w882)


Ediţia se transmite în reluare pe 09.02.2020, de la ora 02:35, pe TVR 1.

 

 
Buna-creștere și nota de plată: Cultura bacșișului în lume

Răsplata în bani pentru un serviciu primit poate fi obligatorie pentru unii, dar jignitoare pentru alții. Fiecare cu tradițiile lui, nimic de ...

Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

 

#TVRedu