Sâmbătă, 9 martie, dezlegăm misterul "Astronomului", aflăm despre modul de supravieţuire al animalelor din preajma Dunării, aflăm istoria păpuşilor şi explorăm adâncurile mării. Pe TVR 1 şi TVR HD, de la ora 19:00.
VERMEER. ASTRONOMUL (ep.1/2)
„Astronomul” (1668) este, probabil, cel mai cunoscut portret pictat de olandezul Jan Vermeer Van Delft. De mici dimensiuni – 51 pe 45 de centimetri – pânza înfățișează o scenă din viața unui cercetător al aștrilor. Profesia sa ne este sugerată atât de globul ceresc, cât și de cartea aflată pe masă. Deschisă la un anumit capitol, ea îndrumă astronomul să țină seama de inspirația divină.
DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ (ep.8/9)
Pentru a face faţă condiţiilor meteorologice vitrege, vieţuitoarele din împrejurimile marelui fluviu recurg la diverse stratageme.
DESPRE JUCĂRII: PĂPUȘILE
Cea mai veche păpușă – din os de mamut – are peste 40 de milenii! Considerate odinioară sacre, figurinele întruchipau spirite și zei și erau folosite ca talismane sau obiecte magice. Vechii egiptenii le așezau în camerele funerare, pentru a-i proteja în „lumea de apoi” !
MOLUȘTELE (ep.4/5)
Cefalopodele își dovedesc inteligența sapând „tranşee” pe fundul mării, ori apelând la „arme chimice”. Caracatiţa cu inele albastre (Hapalochlaena lunulata), „rezidentă” în apele Oceanului Indian şi ale Pacificului e una dintre cele mai veninoase vieţuitoare marine, în vreme ce „caracatiţa mimetică”(Thaum-octopus mimicus) e „campioana deghizărilor”.
Emisiunea va fi difuzată în reluare duminică, 10 martie, de la ora 6:30.
***
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca