loader
Foto

Teleenciclopedia: Tezaurele de arhitectură ale lumii de azi

Sâmbătă, 22 aprilie, la TVR 1 şi pe TVR+, v-am invitat să răsfoiţi în tihnă noi pagini ale Teleenciclopediei, de la  ora 18:50.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

DOGONII

În Mali, pe culmile defileului Bandiagara, dogonii şi-au păstrat nestingheriţi obiceiurile străvechi.

Potrivit mitologiei, strămoşii lor au fost creaţi de Zeul Amma, al cărui fiu – Nommo – i-a învăţat, pe lângă muncile câmpului, şi prelucrarea fierului. Un rol important, în cultura dogonilor, îl au ţesătorii.

ARTA ARHITECTURII

În acest episod descoperim două „bijuterii arhitectonice”, reprezentative pentru arta gotică din Franţa: Catedrala Nôtre Dame din Chartres (al cărei naos are 28 de metri lungime şi 36 de metri înălţime) şi Catedrala romano-catolică din Reims – locul încoronării vechilor monarhi francezi – inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, în anul 1991.

(w882) Reims

ALEXANDRA DAVID NÉEL. CĂLĂTOARE ÎN TIBET

În octombrie 1923, la 55 de ani, temerara scriitoare şi exploratoare franco-belgiană Alexandra David Néel se deghiza într-o umilă cerşetoare, pentru a traversa munţii Himalaya şi a ajunge în Lhasa. Însoţită de călugărul budist şi slujitorul său loial, pe nume Aphur Yongden, temerara franţuzoaică a devenit prima femeie europeancă care a păşit în Tibet – interzis, pe atunci, străinilor.

(w882) A Neel

LILIECII  GIGANTICI

În perioada musonului, între lunile decembrie și martie, Insulele Comore – habitatul liliecilor gigantici – sunt lovite, dinspre nord-vest, de furtuni năprasnice.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 
Istoricul Lucian Boia, la „Mic dejun cu un campion”: Românii nu sunt nici mai frumoşi, nici mai deştepţi decât toţi ceilalţi (ediție din 2015) | VIDEO

TVR Cultural redifuzează, între 20 și 24 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Mircea Albulescu (1934-2016), fosta campioană la ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai | VIDEO

TVR Cultural a transmis, în 18 mai, în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui compozitor italian, în ...

Actorul Pavel Bartoș, la „Interviurile TVR Cultural”: E bine să ai emoții, asta te face uman, nu ești robot | VIDEO

La „Interviurile TVR Cultural” din 18 mai, jurnalista Ioana Pavel l-a avut ca invitat pe actorul Pavel Bartoș.

 

#TVRedu