loader
Foto

Teleenciclopedia: Semnale naturale în comunicare şi edificii emblematice

O nouă ediţie a emisiunii "Teleenciclopedia" poate fi urmărită sâmbătă, 7 octombrie, la TVR 1 şi online pe TVR+, de la ora 18:50.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+ timp de șapte zile de la difuzare.

ARTA ARHITECTURII

Deschidem prelegerea din 7 octombrie cu minutele dedicate artei arhitecturii:

Începând cu veacul al X-lea, timp de 200 de ani, în Europa a predominat arhitectura romanică – ale cărei elemente romane, bizantine, dar şi specifice unor culturi locale pot fi admirate la câteva dintre marile edificii creştine: Abația Sfântul Petru din Moissac ori Catedrala episcopală Sfântul Trofim din Arles.

(w882) t24s

TEBA

Noi file de istorie din situri care au marcat destinul omenirii: în Egiptul antic, cea mai spectaculoasă ceremonie era Sărbătoarea Opet, consacrată renaşterii Zeului Soare; săpăturile arheologice, care au avut loc între 1933 și până în zilele noastre, au permis deschiderea camerei sarcofagului lui Ramses al II-lea.

(w882)

SEMNALE NATURALE

Descoperim ingeniozitatea din transmiterea mesajelor în lumea creaturilor din jurul nostru şi aflăm metodele de comunicare la vietăţile mărunte: semnale vizuale, sonore, chimice, luminoase (insecte-frunză, gândaci toxici, broaşte, cicade, gândaci de făină, gândaci croitor, gerride, albine, licurici).

GERTRUDE BELL. REGINA DEŞERTULUI

La începutul secolului al XX-lea, luptele crâncene pentru supremaţie însângerau nisipurile fierbinți ale Peninsulei Arabice.

(w882) Gertrude B

Tot atunci, în anul 1913, o englezoaică aristocrată, absolventă a Universităţii Oxford, pe nume Gertrude Margaret Bell, se hotăra – din pasiune  pentru civilizaţia Orientului Mijlociu – să traverseze nemilosul deşert arab. ,,Odiseea orientală” a temerarei Miss Bell avea să schimbe cursul istoriei.

(w882) Teleencicl

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 
Istoricul Lucian Boia, la „Mic dejun cu un campion”: Românii nu sunt nici mai frumoşi, nici mai deştepţi decât toţi ceilalţi (ediție din 2015) | VIDEO

TVR Cultural redifuzează, între 20 și 24 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Mircea Albulescu (1934-2016), fosta campioană la ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai | VIDEO

TVR Cultural a transmis, în 18 mai, în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui compozitor italian, în ...

Actorul Pavel Bartoș, la „Interviurile TVR Cultural”: E bine să ai emoții, asta te face uman, nu ești robot | VIDEO

La „Interviurile TVR Cultural” din 18 mai, jurnalista Ioana Pavel l-a avut ca invitat pe actorul Pavel Bartoș.

 

#TVRedu