O nouă ediţie a emisiunii "Teleenciclopedia" poate fi urmărită sâmbătă, 7 octombrie, la TVR 1 şi online pe TVR+, de la ora 18:50.
Ediția este disponibilă online pe TVR+ timp de șapte zile de la difuzare.
ARTA ARHITECTURII
Deschidem prelegerea din 7 octombrie cu minutele dedicate artei arhitecturii:
Începând cu veacul al X-lea, timp de 200 de ani, în Europa a predominat arhitectura romanică – ale cărei elemente romane, bizantine, dar şi specifice unor culturi locale pot fi admirate la câteva dintre marile edificii creştine: Abația Sfântul Petru din Moissac ori Catedrala episcopală Sfântul Trofim din Arles.
TEBA
Noi file de istorie din situri care au marcat destinul omenirii: în Egiptul antic, cea mai spectaculoasă ceremonie era Sărbătoarea Opet, consacrată renaşterii Zeului Soare; săpăturile arheologice, care au avut loc între 1933 și până în zilele noastre, au permis deschiderea camerei sarcofagului lui Ramses al II-lea.
SEMNALE NATURALE
Descoperim ingeniozitatea din transmiterea mesajelor în lumea creaturilor din jurul nostru şi aflăm metodele de comunicare la vietăţile mărunte: semnale vizuale, sonore, chimice, luminoase (insecte-frunză, gândaci toxici, broaşte, cicade, gândaci de făină, gândaci croitor, gerride, albine, licurici).
GERTRUDE BELL. REGINA DEŞERTULUI
La începutul secolului al XX-lea, luptele crâncene pentru supremaţie însângerau nisipurile fierbinți ale Peninsulei Arabice.
Tot atunci, în anul 1913, o englezoaică aristocrată, absolventă a Universităţii Oxford, pe nume Gertrude Margaret Bell, se hotăra – din pasiune pentru civilizaţia Orientului Mijlociu – să traverseze nemilosul deşert arab. ,,Odiseea orientală” a temerarei Miss Bell avea să schimbe cursul istoriei.
***
Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.
***
Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.
Producător: Oana Haşegan
Realizator: Cornelia Rădulescu
***
Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.
Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.