loader
Foto

Teleenciclopedia: Peștera Ialomicioarei, cel mai vizitat loc din Bucegi

Sâmbătă, 8 iunie, de la ora 19.00, la TVR 1 şi TVR HD, Teleenciclopedia v-a prezentat noi documentare despre natură, artă şi invenţii.

 

IVAN AIVAZOVSKI – PICTORUL MĂRII

Inspirat de o legendă a navigatorilor, potrivit căreia valurile din timpul furtunilor cresc progresiv, Ivan Konstantinovici Aivazovski (n.1835 – m. 1900) isprăvea, în anul 1850, „Al nouălea val”, considerat de admiratori, „cel mai frumos tablou din Rusia”.

 

PEŞTERA IALOMICIOAREI

La altitudinea de 1530 metri, săpată în versantul drept al culmii de sud-est a muntelui Bătrâna, se află Peștera  Ialomicioarei, cel mai vizitat obiectiv speologic din Masivul Bucegi. Dispusă pe două niveluri, are o dezvoltare explorată de 1.128 m lungime, galerii fosile și active, și o denivelare pozitivă de 62 de metri. Primii care au studiat-o amănunțit au fost Vasile Popovici Haţeg și inginerul Iosif Sângeorzan, sub egida Societății Carpatine „Sinaia”. Se întâmpla în 1897.

 

DESPRE JUCĂRII - MINGEA

Strămoşii noștri i-au descoperit de milenii „utilitatea” și potențialul. „Buclucașa” minge a devenit simbolul planetar al sportivității, competitivității și spiritului de echipă.

 

SPIRULINA

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a numit spirulina - „aliment complet”, deoarece, conținând majoritatea amino-acizilor esențiali, îndeplinește standardele ideale. Pentru spirulina destinată comerțului se folosesc bazine mari, construite în aer liber, sau chiar lacuri, în care parametrii sunt atent controlați. Cea mai bună calitate se obține în ape termale, care stimulează absorbirea nutrienților.

 

Emisiunea se difuzează şi online pe TVR+.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

 
Buna-creștere și nota de plată: Cultura bacșișului în lume

Răsplata în bani pentru un serviciu primit poate fi obligatorie pentru unii, dar jignitoare pentru alții. Fiecare cu tradițiile lui, nimic de ...

Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

 

#TVRedu