Sâmbătă, 29 mai, ora 18.50, urmăriți, la TVR 1 și online, pe TVR+, o nouă ediție a emisiunii "Teleenciclopedia", aflând despre sonde spațiale, regele pădurii și alte subiecte captivante.
AVENTURIERII ARTEI MODERNE: BOEMA (ep.2) - premieră
La începutul secolului al XX-lea, Montmartre era locul preferat al avangardei artistice din rândul căreia făcea parte și Guillaume Apollinaire.
Deopotrivă, critic de artă, prozator și poet, vorbea cinci limbi străine, iar când colinda străzile Parisului, fredona mereu aceeași melodie, schimbând doar versurile și rima.
RĂZBOIUL RECE (ep.1)
După sfârșitul celui de - Al Doilea Război Mondial, situație internațională complexă, se anunța o misiune dificilă pentru noul președinte American, Harry S. Truman, fost senator și comerciant de galanterie din Missouri.
Întreaga lume se întreba dacă ceilalți lideri ai lumii vor continua proiectele lui Franklin Delano Roosevelt, considerat artizan al păcii și apărător al democrației.
SONDE SPAȚIALE: PLANETELE INTERIOARE (ep.1)
Planetele interioare, deși relativ apropiate de Terra, nu ne sunt și la îndemână: Mercur – lipsită de atmosferă, mică și plină de cicatrice, pârjolită de Soare și cu mii de grade Celsius diferență între zi și noapte; pe Venus, „geamăna” infernală a Terrei, ne-am topi și am fi zdrobiți de presiune, instantaneu. Numai două sonde au reușit să ajungă la ele. Lansată pe 3 noiembrie, 1973, Mariner 10 deschidea drumuri în explorarea spațială. Iar pe 18 martie, 2011, Messenger se înscria, cu succes, pe orbită, cartografiind și examinând planeta Mercur timp de patru ani.
REGELE PĂDURII (ep. 1) - premieră
Întruchipare a forței și eleganței, cerbul stăpânește ca un suveran peste domeniul său. Cu o astfel de „podoabă”, maiestuos înălțată spre nori, nu e de mirare că mitologia celtică sau slavă i-a acordat rolul de intermediar între pământ și cer, între oameni și divinitate.
Emisiunea poate fi revăzută luni, 31 mai, la TVR 1, de la ora 01.50.
***
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca