Sâmbătă, 30 aprilie, vă invităm să urmăriți o nouă serie de materiale, în premieră, la Teleenciclopedia, pe TVR 1, de la ora 18.50.
JEAN FOUQUET: MARTIRIUL SFINTEI APOLONIA (ep.2)
Jean Fouquet nu era un autentic reprezentant al Renașterii italiene, dar se pricepea să creeze iluzia profunzimii. De pildă, scena circulară din tabloul dedicat Sfintei Apolonia amintește de amfiteatrele romane, unde erau sacrificați primii creștini. Martiriul Sfintei Apolonia, dar și celelalte miniaturi din Cartea orelor (culegere de rugăciuni și calendar al principalelor sărbători religioase) se numără printre ultimele exemple de artă medievală.
MAREA CRIZĂ ECONOMICĂ DIN AMERICA (ep.5)
Franklin Delano Roosevelt s-a dovedit un președinte „complicat”: mediul de afaceri îi reproșa cheltuielile cu asistența socială; Curtea Supremă a Statelor Unite dezaproba amestecul guvernului în regulile economiei de piață; sudiștii condamnau atitudinea antisegregaționistă a cuplului prezidențial; adversarii politici îl acuzau de cultul personalității. Cu toate acestea, în ciuda previziunilor, la 3 noiembrie 1936 a fost reales cu 11 milioane de voturi, în 46 dintre cele 48 de state.
TIKAL (ep. 2 )
Situat în America Centrală, în apropierea actualei granițe dintre Guatemala și Mexic, Tikal se mândrea în perioada de maximă înflorire cu 12.000 edificii și aproximativ 50.000 de locuitori. Construită în anul 750 î.C. pe o bază din piatră de aproape 8500 m pătrați și înaltă de 40 de metri, Acropola de Nord (cel mai vechi ansamblu din sit) adăpostea rămășițele unor importanți suverani, preoți și nobili.
INDIILE DE VEST (ep.1)
Înconjurate de Oceanul Nord Atlantic și Marea Caraibilor, Indiile de Vest, numite popular Caraibe, includ Antilele Mari, Antilele Mici și Arhipelagul Lucayan, şi se întind de-a lungul a 3.500 de km, între cele două Americi – din Cuba (la nord), până în Trinidad (în largul coastei Venezuelei).
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca