loader
Foto

Teleenciclopedia: Gustave Courbet și misterele Atelierului său

Secretele picturii lui Gustave Courbet, curajul lui Antoine de Saint-Exupery, talentul arhitecților Evului Mediu, puterea de readaptare a maimuțelor-păianjen la mediul lor natural ne sunt relevate în ediția de sâmbătă, 28 septembrie, ora 18.30, la TVR 1.

 

GUSTAVE COURBET – ATELIERUL ARTISTULUI (ep.2/2)

Pentru chipurile din Atelierul artistului, Courbet a recurs și la „descoperirea momentului”: fotografia. Deși, intenția critică a pânzei e de necontestat, lucrarea nu și-a dezvăluit toate tainele și contradicțiile – cum afirma chiar nonconformistul ei autor: „Tabloul e destul de misterios … Să ghicească cine, ce vrea.”.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY (ep.4/5)

La 29 decembrie 1935, Exupéry și mecanicul său, André Prévot, decolau din Paris spre Saigon, neștiind că urmau să se prăbușească în plin deșert, dar și să supraviețuiască. În 1938, cu prima de asigurare încasată după accidentul din decembrie 1935, a achiziționat un alt avion. Plănuia să efectueze, împreună cu același loial Prévot, un zbor de 14.000 de km, de la New York până în Țara de Foc, trecând peste Anzi. Exupéry supraviețuise din nou, dar la numai 39 de ani, era o deja „o epavă”.

(w882)

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.6)

În Evul Mediu, meșteri și arhitecți iscusiți se străduiau permanent să clădească cele mai trainice și impunătoare castele. Dar acestea erau permanent amenințate de apariția unor arme tot mai puternice, menite să le distrugă: catapulte, bombarde, berbeci, baliste. În urma asediilor, zidurile se prăbușeau, iar castelanii erau nevoiți să capituleze.

MAIMUȚELE-PĂIANJEN (ep.1/5)

La centrul de reabilitare ARCAS din Guatemala, câteva maimuțe-păianjen (Ateles geoffroyi) vor începe un lung instructaj, pentru a putea fi reintegrate în sălbăticie – de unde braconierii le-au răpit în urmă cu șapte ani, ca să le vândă pe piața neagră.

***

Puteți urmări "Teleenciclopedia", în reluare, în 28 septembrie 2019, de ora 24.00, la TVR 1.

Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori:
Ioana Dimoftache și Viviana Roșca

 
Buna-creștere și nota de plată: Cultura bacșișului în lume

Răsplata în bani pentru un serviciu primit poate fi obligatorie pentru unii, dar jignitoare pentru alții. Fiecare cu tradițiile lui, nimic de ...

Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

 

#TVRedu