Fascinaţia neîntreruptă pentru lumea care ne înconjoară îşi găseşte un aşteptat popas între filele Teleenciclopediei - sâmbătă, 6 mai, la TVR 1 şi pe TVR +, de la ora 18:50.
Ediţia este disponibilă online pe TVR+.
TIMBUKTU
În oraşul Timbuktu, din sudul statului african Mali, tradiţia se îmbină cu modernul, dar tuaregii – zişi şi „albaştrii deşertului” – îşi păstrează, neştirbite, datinile. O „bătălie” ce trebuie câştigată de toţi locuitorii de aici este educaţia copiilor.
ARTA ARHITECTURII
Săvârşită între anii 1063-1094, Basilica Sfântul Marcu din Veneţia a impresionat credincioşii, de la bun început, prin opulența sa: cinci cupole din cărămidă, o fațadă grandioasă, portaluri încadrate de coloane şi splendide mozaicuri aurite – datorită cărora a fost supranumită Chiesa d’Oro, adică Biserica de Aur.
ALEXANDRA DAVID NÉEL. CĂLĂTOARE ÎN TIBET
Exploratoarea şi scriitoarea franco-belgiană Alexandra David Néel şi Aphur Yongden, călugărul tibetan şi prietenul său cel mai loial, au ajuns în oraşul interzis Lhasa, în luna februarie a anului 1924. Călătoria ei s-a dovedit mai mult decât extravaganţa unei femei bogate şi nonconformiste – fiind un triumf al spiritului și curajului! Alexandra David Néel a murit la 8 septembrie 1969, la onorabila vârstă de 101 ani!
NUCUL
Ţinuta maiestuoasă şi coroana bogată, ce se schimbă discret cu fiecare anotimp, sunt atributele nucilor – unii dintre cei mai frumoşi, folositori şi îndrăgiţi arbori.
STELELE DIN AXUM
Obeliscurile din Etiopia, vestigii ale puternicului stat condus de Regina din Saba.
***
Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.
Producător: Oana Haşegan
Realizator: Cornelia Rădulescu
***
Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.
Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.
Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.