Istoria României şi arhitectura europeană se împletesc într-o nouă ediţie a "Teleenciclopediei" care aduce tihna cărţilor din bibliotecă pe micile ecrane: sâmbătă, 2 decembrie, la TVR 1, de la ora 18:50.
ARTA ARHITECTURII
Continuăm seria despre capodoperele arhitectonice europene cu o oprire la Florenţa.
Marcată de ascensiunea Familiei Medici, Florența renascentistă a excelat mai ales în domeniul artei, exemplul cel mai convingător fiind Catedrala Santa Maria del Fiore, cu măreața sa cupolă – capodopera ilustrului arhitect Filippo Brunelleschi – şi turnul clopotniței, proiectat de alt faimos arhitect şi pictor florentin: Giotto di Bondone.
SANCTUARUL DIN DELPHI
Importanţa Sanctuarului Delphic, vestit şi dincolo de hotarele Eladei, se datora îndeosebi Oracolului – la care veneau mii de pelerini pentru a-și cunoaște viitorul.
MIGDALUL
Originar din Orientul Apropiat, migdalul a fost cultivat încă din mileniul al II-lea î.C., în toată Asia Mică – de unde a ajuns în Grecia. Apoi, l-au ,,descoperit” romanii – care l-au numit nux grecae” (nuc grecesc) şi l-au răspândit în întregul bazin mediteranean.
REGINA MARIA A ROMÂNIEI
Rememorăm, în această ediţie de la începutul lui decembrie, alte momente emblematice din destinul Reginei Maria: ne reamintim de ceremonia de la Alba Iulia, când au fost încoronaţi Ferdinand şi Maria, perechea regală a României Mari. Apoi omagiem personalitatea Reginei prin admirarea arhitecturii asupra căreia şi-a pus amprenta gustul său: decorarea interiorului Palatului Cotroceni.
***
Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, "Teleenciclopedia" a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.
***
Producător OANA HAŞEGAN
Realizator: CORNELIA RĂDULESCU