loader
Foto

Teleenciclopedia: de la Civilizaţia Maya la mişcările feministe

Sâmbătă, 2 iulie, TVR 1 şi TVR + , la  Teleenciclopedia am avut parte de noi incursiuni în civilizaţia umană.

 

Editia este disponibila online pe TVR+.

Sumarul din 2 iulie al Teleenciclopediei ne propune teme referitoare la civilizaţia americană, la fauna din Ţara Galilor şi la aventurile la început de viaţă ale unor pui de leu:

Femei emancipate

Reprezentante ale mişcării feministe: sufragetele din Marea Britanie, la începutul secolului XX, pictoriţa Frida Kahlo şi scriitoarea Simone de Beauvoir.

Frida Kahlo de Rivera (1907-1954) este artista născută în Mexic, a cărei creaţie este emblematică pentru spiritul locului şi al epocii ei. Destinul şi opera i s-au împletit, pe o voce încărcată de umanism.

Mai multe despre femeile care au adus şi inspirat schimbare, în episoadele pe această temă din Teleenciclopedia.

(w882) Frida Kahl

Ţara Galilor

Străbatem noi orizonturi şi poposim în nord-estul Ţării Galilor, unde nu departe de ruinatul castel Dinas Bran, cocoșii de mesteacăn se bat aprig pentru un teritoriu, unde să atragă femelele!; presurile de iarnă zboară mii de kilometri să ajungă aici, iar hermelinele – vestite pentru blana lor scumpă – populează landele podișului Berwyn.

Civilizaţia Maya

Ruinele templelor măreţe ale Tikal-ului, din ţinutul guatemalez Peten, sunt mărturii ale gloriei Imperiului Mayaş. Ce se păstrase din măreţul oraş precolumbian a fost descoperit la jumătatea secolului al XIX-lea. Situl se află în Parcul Naţional Tikal, iar din 1979 a intrat în patrimoniul UNESCO.

(w882) Tikal Guat

Sanatoriile puilor. Leii

Pe cine mai cunoaştem în întâlnirea de sâmbătă, 2 iulie, cu Teleenciclopedia? Mai întâi, vedem că şeful îngrijitorilor e foarte ocupat la „maternitate”, fiindcă leoaica Freya a născut patru pui. La vârsta de două luni, felinele sunt suficient de mari ca să-şi urmeze mama şi să se alăture grupului. Îi paşte, însă, un pericol: masculul dominant îi poate omorî, nu doar în sălbăticie, ci şi aici – în captivitate. Cum va evolua situaţia din familia leilor vedem în ultimul episod al lecţiilor din 2 iulie.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan

O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 
Istoricul Lucian Boia, la „Mic dejun cu un campion”: Românii nu sunt nici mai frumoşi, nici mai deştepţi decât toţi ceilalţi (ediție din 2015) | VIDEO

TVR Cultural redifuzează, între 20 și 24 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Mircea Albulescu (1934-2016), fosta campioană la ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai | VIDEO

TVR Cultural a transmis, în 18 mai, în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui compozitor italian, în ...

Actorul Pavel Bartoș, la „Interviurile TVR Cultural”: E bine să ai emoții, asta te face uman, nu ești robot | VIDEO

La „Interviurile TVR Cultural” din 18 mai, jurnalista Ioana Pavel l-a avut ca invitat pe actorul Pavel Bartoș.

 

#TVRedu