Sâmbătă, 30 iulie, la TVR 1 şi pe TVR+, de la ora 18:50, Teleenciclopedia ne-a adus noi subiecte de istorie, arhitectură şi geografie.
Ediția este disponibilă online pe TVR+ timp de șapte zile de la difuzare.
Maria, o regină cu stil - Palatul regal de la Balcic
În 1924, Regina Maria vizita Balcicul pentru a doua oară, la insistenţele pictorului Alexandru Satmari. Acesta cunoştea bine zona deoarece era vizitată de mulţi pictori importanţi, în acea perioadă.
Un an mai târziu începea construcţia domeniului de la Balcic, Regina îndrăgostindu-se pur şi simplu de oraş. Arhitecţii Augustino şi Amerigo, din Italia, împreună cu decoratorul de grădini Jules Jany din Elveţia, au terminat construcţia în anul 1936.
Castelul, numit şi „Cuibul Liniştit” („Quiet Nest” sau „Tenha Juvah” în limba turcă), este de fapt o vilă cu pereţi albi şi acoperişuri cu ţiglă roşie.
Interiorul Castelului este extrem de modest. Pereţii sunt văruiţi în alb, încăperile au uşi masive din lemn sculptat, păstrate din perioada reginei. În încăperile acestuia vedeţi dulapuri pictate, oglinzi, scaune şi un şemineu. Baia de marmură, cu cada îngropată în piatră, cu chiuveta şi măsuţa de toaletă s-au păstrat intact.
Grădina din jurul Castelului nu este un simplu staţiu ci un adevarat domeniu, întins pe un deal. Parcul, amenajat la comanda Reginei de către specialişti, a fost transformat într-o grădină botanică.
TVR 1 vă invită la o călătorie în timp şi spaţiu, alături de Teleenciclopedia, pentru a afla povestea Castelului din Balcic.
Lumi acvatice
În această ediţie, vă prezentăm heteropterele, larvelele muştelor Simuliidae, melcii marini, zooplanctonul, fitoplanctonul şi păianjenii Argyroneta aquatica.
Ţara Galilor
În vestul ţinutului dunele adăpostesc şopârlele de câmp. Mai spre nord, în estuarul Mawddach, dar şi la Cors Fochno întâlnim „făpturi minunate”, majoritatea păsări „imigrate” din Europa.
În râurile din preajmă, îşi fac aparţia vidrele, iar la Aberystwyth, aproximativ 30 de mii de grauri oferă minunate „spectacole aeriene”, în miezul iernii.
Civilizaţia Anasazi
Acum o mie de ani, pe tărâmul Patru Colţuri - numit astfel deoarece se afla la intersecția statelor americane Arizona, Utah, Colorado, şi New Mexico - trăiau indienii anasazi.
Anasazi sunt consideraţi strămoşii indienilor Pueblo. Perioada de maximă înflorire a acestei civilizaţii se întinde între anii 200-1300 d.Hr., însă apariţia acestei culturi datează cu cel puţin câteva secole înaintea erei noastre.
Sanatoriile puilor
Matty Van Eck, directoarea Lory Park Zoo din Africa de Sud, află că „protejata” sa, puma Wonky Tonk, suferă de paralizie cerebrală. Boala este incurabilă, dar nu fatală - ceea ce înseamnă că suferinda va avea nevoie de îngrijiri speciale toată viaţa.
***
Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.
Redactor: Oana Haşegan
O emisiune de Cornelia Rădulescu
***
Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.