loader
Foto

Teleenciclopedia: Capodopere italiene, specii în pericol și istoria temerarilor

Sâmbătă, 13 februarie, de la ora 18:50, ați avut întâlnire cu noi lecții interesante ale Teleenciclopediei, la TVR 1 și online pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Subiectele ediției din 13 februarie a emisiunii Teleenciclopedia ne poartă în călătorii de suflet, dar și de informare, în Italia, Suedia și…peste Atlantic.

Galeria Academiei

Continuăm, într-o nouă seară de sâmbătă la TVR1, întâlnirile culturale cu Italia și comorile ei. Ajungem din nou în Galeria Academiei din Florența, în sălile dedicate operelor create în atelierele florentine din Quatrocento – perioadă de o extraordinară emulaţie pentru artiştii care cultivau principiile Renaşterii, precum Botticelli, Piero della Francesca sau Masaccio și Lo Scheggia, fratele lui Masaccio.

(w882) Teleencicl

Foto: Cassone adimari (detaliu) - Giovanni di Ser Giovanni (Lo Scheggia)


Ecosisteme: Scandinavia

Pădurile scandinave adăpostesc toate cele patru carnivore mari ale Europei. Suedia este unul dintre ultimele bastioane ale râsului eurasiatic (Lynx lynx). Ocrotit prin lege, ursul brun şi-a sporit efectivele de aproape 20 de ori, în ultimele opt decenii. Glutonii, dar şi lupii – specie periclitată – pot fi văzuţi în peninsulă.

(w882) Teleencicl

Foto: wildsweden.com


Amelia Earhart

În dimineața zilei de 2 iulie 1937, temerara aviatoare Amelia Earhart transmitea ultimul mesaj, de la manşa gigantului Lockheed Electra . Deşi parcursese, deja, mai mult de jumătate din zborul planificat pe deasupra Ecuatorului, Amelia nu a mai ajuns niciodată să decoleze în Insula Howland din Pacific. A rămas cunoscută drept al doilea aviator – după Charles Lindbergh – şi prima femeie care a izbutit să traverseze, fără însoţitor, Atlanticul.

(w882)


Liliecii gigantici

Ultimele minute ale ediției din 13 februarie a Teleenciclopediei le dedicăm zoologiei și aflăm ce bătăi de cap are un mic liliac … gigantic: scăpat teafăr din furtună, un „june” liliac are de rezolvat o nouă problemă: să fie acceptat într-un grup de masculi.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 
Buna-creștere și nota de plată: Cultura bacșișului în lume

Răsplata în bani pentru un serviciu primit poate fi obligatorie pentru unii, dar jignitoare pentru alții. Fiecare cu tradițiile lui, nimic de ...

Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

 

#TVRedu