loader
Foto

Teleenciclopedia: Călătorie la Padova și Lhasa

Sâmbătă, 2 aprilie, de la ora 18:50, la TVR 1 și pe TVR+ am participat la o nouă aventură în lumea cunoașterii. Ghid ne-a fost echipa emisiunii Teleenciclopedia.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

CAPELA SCROVEGNI (Premieră) (ep.5/6)

Admirând frescele Capelei Scrovegni din Padova, săvârşite între anii 1303-1305 de Giotto di Bondone, am ajuns la cele care încheie ciclul dedicat Vieții Lui Cristos. Artistul a împărţit pereţii navei în 38 de scene, reprezentând cele şapte vicii şi tot atâtea virtuţi. În acest episod sunt prezentate o parte dintre ele, după cum urmează: Prudenţa, Puterea, Cumpătarea, Justiţia, Nerozia, Nestatornicia, Ura şi Nedreptatea.

ECOSISTEME: SCANDINAVIA (ep.19/20) (Premieră)

Măsurând doar 20 de centimetri, alcele mici (Alle, alle) se numără printre cele mai mici păsări marine nordice; ursul polar (Ursus maritimus) – cel mai mare prădător terestru – vânează focile, folosind sloiurile mişcătoare de gheaţă.

ALEXANDRA DAVID NÉEL (ep.2/3) (Premieră)

Urmărim, în continuare, călătoria plină de primejdii şi de neprevăzut, a temerarilor Alexandra David Néel (scriitoare şi exploratoare franco-belgiană) şi a tovarăşului ei loial, Yongden, spre inima Tibetului: Lhasa.

SANATORIILE PUILOR (ep. 3/20)

Aproape jumătate din efectivele focilor cenuşii (Halichoerus grypus) înoată în apele litorale ale Marii Britanii şi, în fiecare toamnă, femelele se adună pe țărmuri să dea naştere puilor.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 
Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai | VIDEO

TVR Cultural a transmis, în 18 mai, în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui compozitor italian, în ...

Actorul Pavel Bartoș, la „Interviurile TVR Cultural”: E bine să ai emoții, asta te face uman, nu ești robot | VIDEO

La „Interviurile TVR Cultural” din 18 mai, jurnalista Ioana Pavel l-a avut ca invitat pe actorul Pavel Bartoș.

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

Invitatul Ileanei Ploscaru Panait la „Biografii necesare” a fost pictorul Constantin Flondor, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a ...

 

#TVRedu