Ediţia din 5 noiembrie a "Teleenciclopediei" v-a adus noi subiecte din artă, istorie, geografie şi zoologie. Sâmbătă de la ora 18:50, la TVR 1 şi pe TVR+.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Simţuri trezite la Moulin Rouge sau cu condimente de Indii, admiraţie pentru palate şi frică de şobolani: nimic din ce este omenesc nu ne este străin şi răsfoim cu aceste gânduri noi pagini ale „Teleenciclopediei”. Iată sumarul din 5 noiembrie:
Arta arhitecturii
Săvârşită între anii 1063-1094, Basilica Sfântul Marcu din Veneţia a impresionat credincioşii, de la bun început, prin măreţia şi opulența sa: cinci cupole din cărămidă, o fațadă grandioasă, portaluri încadrate de coloane şi splendide mozaicuri aurite – datorită cărora a fost supranumită Chiesa d’Oro (Biserica de Aur).
Regatul Mari
Grandiosul palat al dinastiei Shakkanaku rămâne, şi astăzi, cea mai revelatoare descoperire de la Tell Hariri – sit arheologic în Siria.
Lemnul de Indii
Amerindienii condimentau orice mâncare, din carne şi legume, cu frunzele verzi ale „arborelui de Indii”. Mai târziu, spaniolii l-au „botezat” „piper de Jamaica”, iar englezii i-au spus, simplu, „All spices”.
Moulin Rouge
French-cancan-ul a reuşit să sucească minţile domnilor din înalta societate, încă de la inaugurarea Moulin Rouge-ului, la 6 octombrie 1889. Printre admiratorii înfocaţi ai spectacolelor de cabaret se număra neegalatul portretist al „cancanistelor”: Henri de Toulouse Lautrec.
Musofobia
Teama patologică de şoareci şi şobolani este ultimul subiect al lecţiilor prietenoase ale Teleenciclopediei din 5 noiembrie.
***
Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.
Redactor: Oana Haşegan
O emisiune de Cornelia Rădulescu
***
Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.
Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.
Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.