loader
Foto

Secretele neuroplasticității | VIDEO

Prof.univ.dr. Alexandru Vlad Ciurea și psihoterapeutul Mircea Ilie Dumitru, invitați în această ediție a emisiuunii “Eu pot”, realizată de către Anca Mazilu, ne oferă sfaturi pentru menținerea sănătății creierului și strategii pentru gestionarea unor situații complexe, pentru a ne menține lucizi, optimiști și plini de energie.

 

”Creierul uman caută soluții”, spune prof.univ.dr Alexandru Vlad Ciurea, iar noi trebuie să continuăm să căutăm. Creierul uman e făcut să caute. ”Deschizând mai multe ferestre, învățăm cât mai multe” și ne e ușor să găsim soluții corespunzătoare fiecărei situații în care ne aflăm la un moment dat.

Neuroplasticitatea este tocmai acea capacitatea a creierului de a evolua, ca răspuns la experiențele vieții. Creierul se adaptează în timp și creează noi neuroni, construiește noi rețele neuronale. ”Oamenii de știință au crezut inițial că, după copilărie, creierul se oprește din evoluție. Dar cercetările actuale arată faptul că el este capabil să se dezvolte în continuare, de-a lungul întregii vieți, rafinându-și arhitectura sau deplasând anumite funcții către diferite regiuni ale creierului.”*

Știința a descoperit faptul că modelele disfuncționale de gândire, dar și de comportament, pot fi schimbate semnificativ și noi idei, mentalități, abilități pot apărea în timp.

(w882)

Psihoterapeutul Mircea Ilie Dumitru susține că este de luat în considerare și energia psihică pe care noi o punem în mișcare. Sângele poate fi purtător de informație, în locul unor sinapse deteriorate.

Neuroplasticitatea este un fenomen complex și depinde de felul în care se adaptează celulele nervoase la circumstanțe diverse. El se manifestă cu sau fără participarea noastră conștientă. Și ne poate ajuta sa ne schimbăm perspectiva, pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții.

Dar cum facem să ieșim dintr-o aglomerare de emoții negative? Psihoterapeutul Mircea Ilie Dumitru ne sfătuiește: ”în fizică se vorbește despre inerție, tot la fel și în procesele psihice. Eu trebuie să depășesc un proces inerțial; efortul trebuie să fie mai intens, ca eu să pot avea această trambulină, să o găsesc și atunci pot să depășesc acest nivel. În momentul în care este și emoția în legătură cu substanța, cu biochimia, acolo trebuie să fie, ca într-o orchestra simfonică, armonia care poate să ajute.”

Sănătatea creierului, ne spune prof.univ.dr Ciurea depinde de următorii factori: calitatea alimentației, a aerului, a somnului și a apei. Iar inerția este principalul dușman al evoluției personale. De asemenea, cuvintele negative reduc capacitatea creierului de a găsi soluții de rezolvare a problemelor. Cumpătarea este singura cale pentru o viață sănătoasă.

​Descoperiți răspunsuri la foarte multe întrebări legate de sănătatea emoțională și cea mintală în această ediție ”Eu pot!” redifuzată la TVR 1 sâmbătă, 7 septembrie, de la ora 10:00.

Info: psychologytoday.com/us/basics/neuroplasticity

 

 
Celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani

Celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

TVR Cultural vă propune să revedeți punerea în scenă de la Theater an der Wien (2021), a operei „La Wally”, de Alfredo Catalani. Catalani a scris ...

O discuție necesară în fiecare zi

O discuție necesară în fiecare zi

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

În societatea contemporană, discuțiile privind educația și sistemul de învățământ ar trebui să fie o constantă, nu o alegere sezonieră. Deși la ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Andreea Marin (ediție din 2017) | VIDEO

Între 5 și 11 august, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu pictorul Ilie Boca, gimnasta Cătălina Ponor, scriitoarea Ioana ...

 

#TVRedu