loader
Foto

„România literară TV”: Despre starea presei și publicistica literară, în 2 decembrie, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a difuzat, în 2 decembrie, dialogul dintre Nicolae Prelipceanu, Ovidiu Pecican, Horia Gârbea și Cristian Pătrășconiu, în cel de-al doilea sezon al emisiunii „România literară TV”.

 

În cadrul ediției cu numărul 9 din acest sezon, Cristian Pătrășconiu și invitații săi speciali au discutat despre starea presei și publicistica literară.

Nicolae Prelipceanu a urmat liceul la Curtea de Argeș și a absolvit Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. A lucrat ca redactor la revista „Tribuna” din Cluj și la ziarul „România liberă”, unde a coordonat pagina culturală. În prezent, este redactor-șef la revista „Viața Românească”. Este membru în structurile de conducere ale Uniunii Scriitorilor și membru în consiliul consultativ al revistei „Steaua” din Cluj.

Ovidiu Pecican este absolvent al Facultății de Istorie-Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1985). Doctorat în istorie (1998). În prezent, este profesor universitar la Facultatea de Studii Europene, precum și cercetător la Institutul de Antropologie Culturală din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. În 2008 a fost numit ambasador național al Anului European al Dialogului Intercultural. Din 2020 a înființat la Cluj revista culturală independentă „Avalon”. Din iulie 2021 este directorul revistei „Steaua”.

Horia Gârbea este un autor de cărți științifice, inginer constructor, poet, scriitor român, membru al Uniunii Scriitorilor din România. După revoluția din 1989 a avut o activitate intensă de publicist și autor de literatură. A publicat poezie, proză, teatru, critică literară și teatrală, eseuri, în total 12 piese reprezentate în țară, precum și în Anglia și Franța.

De această dată, emisiunea este moderată de publicistul și scriitorul Cristian Pătrășconiu. Absolvent al Facultății de Filosofie de la Universitatea de Vest din Timișoara, licențiat în științe politice și specializat în literatură comparată, este deținătorul unei bogate experiențe jurnalistice. Are o prezență consecventă în presa generalistă și, mai ales, în cea culturală de la noi, în ultimele două decenii. Este (co)autor al mai multor cărți de interviuri. A realizat câteva sute de interviuri cu personalități ale vieții culturale din România și de peste hotare. Moderează și realizează podcastul „Spandugino – Reziliență prin cultură” și este publicist la „România literară”.

***

Urmăriți ediția mai jos:

***

„România literară TV”, proiect inedit realizat de Televiziunea Română în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, își propune să le ofere telespectatorilor o imagine cuprinzătoare asupra faptelor semnificative din literatura română.

Emisiunea este difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, cu reluare joi, la ora 13.30. Emisiunea este disponibilă și pe platforma TVR+.

 
Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

Invitatul Ileanei Ploscaru Panait la „Biografii necesare” a fost pictorul Constantin Flondor, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a ...

Românul care a contribuit la descoperirea mileniului, în colecţia „Români universali”, la TVR 1 | VIDEO

Pe 20 şi 27 mai, Cristian Tabără ni-l prezintă pe profesorul şi cercetătorul Sorin Istrail, coordonatorul echipei care a lucrat la întoc­mi­rea ...

Dirijorul Vladimir Jurowski, invitatul Valentinei Băințan la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 18 mai | VIDEO

La „Podcasturile TVR#Enescu” din 18 mai, TVR Cultural a difuzat interviul Valentinei Băințan cu dirijorul Vladimir Jurowski, fostul director ...

 

#TVRedu