loader
Foto

„România literară TV”: Despre traduceri și consumul de carte străină, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, în 3 februarie, dialogul dintre Irina Horea, Mircea Mihăieș, Cristian Pătrășconiu și Nicolae Manolescu, înregistrat în cadrul emisiunii „România literară TV”.

 

În cadrul ediției, Nicolae Manolescu și invitații săi speciali au analizat starea literaturii și discută despre traduceri și traductologie, critica traducerii și „consumul” de carte străină.

Irina Horea (n. 1956) a absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universității București. Din 1992, a fost redactor la revista „Lettre Internationale”, ediția în română; între 2009 - 2013, a fost vicepreședintă a Uniunii Scriitorilor din România - Departamentul Relații Externe. Și-a făcut debutul literar ca traducător în 1977, iar editorial a debutat în 1989. De atunci, a tradus mai mult de 50 de volume de beletristică, printre care și volumele lui J.R.R. Tolkien. A tradus numeroase eseuri și povestiri publicate în presa românească. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România din 2002. A primit premiul pentru traduceri „Andrei Bantaș”.

(w882) Irina Hore

Mircea Mihăieș (n. 1 ianuarie 1954, Șagu, Arad) este un critic literar, eseist și publicist român contemporan. Este redactor-șef al revistei „Orizont” și editorialist politic la „România literară”. A fost editorialist și la „Evenimentul zilei”. A debutat în revista „Orizont” în 1979, iar în volum în anul 1989. Din 1981 - corector, tehnoredactor și, ulterior, redactor la aceeași revistă, iar în 1990 a devenit redactor-șef. În anul 1991 a lucrat timp de mai multe luni în redacția revistei „The New Republic”. Din 1993 semnează rubrica săptămânală „Contrafort” în revista „România literară”.

(w882) Mircea Mih

(w882) Mircea Mih

Cristian Pătrășconiu s-a născut în 3 decembrie 1976, la Drobeta-Turnu Severin. Este licenţiat în ştiinţe politice la Facultatea de Filozofie, din cadrul Universității de Vest din Timişoara şi cursant al unui masterat de literatură comparată şi intertextualitate la aceeaşi universitate. A fost cursant şi bursier al Colegiului „A Treia Europă“ din Timişoara şi, în două rânduri, bursier al Universităţii Jagelloniene din Cracovia. Are o experienţă de peste zece ani în mass-media. A fost senior editor la ziarul „Cotidianul” şi senior editor la Realitatea TV. A publicat un volumul de versuri - „Spectralia” (1997). Volumul „Repere intelectuale ale dreptei româneşti” este alcătuit din zece interviuri realizate de Cristian Pătrăşconiu, în perioada februarie-octombrie 2010.

***

Urmăriți dialogul mai jos:

***

Edițiile din cel de-al doilea sezon al emisiunii, difuzat în 2023, au fost moderate de Nicolae Manolescu, președinte și editorialist al revistei„ România literară” încă din 1990, critic și istoric literar, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române din 2013.

„România literară TV”, proiect inedit realizat de Televiziunea Română în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, își propune să le ofere telespectatorilor o imagine cuprinzătoare asupra faptelor semnificative din literatura română.iunea este difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, cu reluare joi, la ora 13.30. Emisiunea este disponibilă și pe platforma TVR+.

***

Echipa:

Nicolae Manolescu - moderator

Andrea Duță și Daniela Guțu - jurnaliști TV

Anca Pușcaș – regia artistică

Bianca Florea - producător

 
Românul care a contribuit la descoperirea mileniului, în colecţia „Români universali”, la TVR 1 | VIDEO

Pe 20 şi 27 mai, Cristian Tabără ni-l prezintă pe profesorul şi cercetătorul Sorin Istrail, coordonatorul echipei care a lucrat la întoc­mi­rea ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

Filosoful Mircea Dumitru și medicul neurolog Constantin Popa, la „Dialoguri academice”, în 19 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural difuzează duminică, 19 mai, de la ora 22.40, dialogul filosofului Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, cu medicul ...

 

#TVRedu