loader
Foto

Despre martirii închisorilor comuniste, la Universul credinţei

Biserica Drăgănescu, Mănăstirea Arnota, Fortul 13 Jilava, Biserica Drăgănescu sunt numai câteva din locurile unde vom călători. În ediţia de duminică, 26 aprilie, a emisiunii "Universul credinţei".

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Pelerin de-o zi. Copiii Parohiei Sfântul Pantelimon

2015 este anul pe care Patriarhia Româna l-a închinat Sfântului Ioan Gură de Aur şi misiunii parohiei şi mănăstirii azi. În faţa provocărilor secularismului, misiunea parohiei în formarea tinerilor, deşi este din ce în ce mai greu de realizat, devine o prioritate. La Parohia Sfântul Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti, părintele Bodgan Teleanu a organizat, ca o încununare a proiectului catehetic "Ateneul faptelor bune", un pelerinaj cu tinerii din acestă parohie.

Obiectivele propuse de părintele Teleanu au avut legătură directă cu tema catehezei susţinute în cadrul Ateneului Sfântului Pantelimon: Fortul 13 Jilava, Biserica Drăgănescu, Mănăstirea Comana, Catedrala Episcopală din Giurgiu şi Mănăstirea "Sfântul Gheorghe" din oraşul de la malul Dunării.

Arta sacră. Mănăstirea Arnota

Suntem invitaţi să facem o călătorie în Eparhia Râmnicului pentru a descoperi o mănăstire ce a fost declarată monument istoric - Mănăstirea Arnota. Vechi lăcaş şi centru duhovnicesc, Arnota deţine şi o pictura deosebită, recent restaurată. A fost ctitorită de Matei Basarab şi e purtătoarea hramului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.

***

Printre subiectele pe care le puteţi urmări la "Universul credinţei", în ediţia de duminică, 26 aprilie, se numără: Rezistenţa prin credinţă. Sfinţii închisorilor (Gherla), Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Biserica Drăgănescu, povestea monahului matematician - preotul Ioan Bute de la Mănăstirea Ioan Cassian.

În cadrul rubricii „Actualitate” regăsim următoarele subiecte: Sfântul Gheorghe – ocrotitorul oraşului Giurgiu, expunerea Giulgiului din Torino, întâlnirea preşedinţilor Conferinţelor Episcopale din ţările sud-est europene.

„Cu şi fără Nae Ionescu” – Jurnalul Elenei - Margareta Ionescu – este materialul difuzat la rubrica „documentar”.

Va fi consemnat evenimentul organizat de Muzeul Ţăranului Român şi de Academia Română - „Restituire - Octavian Smigelschi”. Vom urmări materialul „Aşteptând a doua Înviere” la Biserica din Poiana Stampei (Suceava).

La „Dialogurile dimineţii” este invitat preotul Martin Rolnik. Iar la rubrica de carte ne este recomandat volumul "Sindromul cesăfac. Cum să-ți alegi calea în viață în funcție de darurile pe care ți le a dat Dumnezeu", de Ieromonah Savatie Bastovoi.

Emisiunea poate fi urmărită duminică, 26 aprilie, de la ora 07:30, pe TVR1 şi online pe TVR+.

Foto: arhiva emisiunii TVR

 
Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

Într-un gest de altruism și solidaritate, Moș Nicolae a adus o bucurie deosebită pentru prichindeii din satul Cușmirca, Republica Moldova, prin ...

 

#TVRedu