loader
Foto

"Regatul sălbatic", sâmbătă la TVR 3

TVR3 vă propune ediții Best of ale emisiunii "Regatul sălbatic", sâmbătă de la ora 20.00, la TVR 3.

 

Enciclopediile ne spun fără echivoc că: “…animalele sunt organisme (…) multicelulare care formează regnul biologic Animalia. Au fost descrise peste 1,5 milioane de specii de animale vii — dintre care aproximativ 1 milion sunt insecte — însă s-a estimat că există peste 7 milioane de specii de animale în total. Au interacțiuni complexe între ele și mediile lor, formând rețele de hrană complexe. Regnul Animalia include oameni, dar în utilizarea colocvială termenul animal se referă adesea doar la animale non-umane”.

Mai departe aflăm că:

Oamenii folosesc alte specii de animale pentru hrană (inclusiv carne, lapte și ouă), pentru materiale (precum piele și lână), ca animale de companie și ca animale de lucru, inclusiv pentru transport. Câinii au fost folosiți la vânătoare, în timp ce multe animale terestre și acvatice au fost vânate...”

(w882) 5

Plecând de la definiție constatăm menționarea vânătorii ca element caracteristic al tuturor speciilor din regnul Animalia. Dincolo de utilitatea primordială – menționată deja – există și o realitate adesea ocultată astăzi: fără vânătoare multe dintre speciile de care încă ne mai bucurăm astăzi ar fi dispărut demult. E un paradox pe care nu obosim să-l explicăm în “Regatul Sălbatic”, atât pentru cei convinși dar mai ales pentru cei ce încă se îndoiesc de acest adevăr.

Fie ca vorbim cu managerul de faună din Moldova, din Ardeal, din Țara Lăpușului, Crișana ori Banat, fiecare restrânge povestea sa la ceea ce investește și la ceea ce are voie să valorifice. De multe ori socotelile ies în defavoarea celor care au ca ocupație gospodărirea faunei sălbatice.

Credem că o abordare mai responsabilă și mai predictibilă a acestei chestiuni din partea statului ar fi benefică în primul rând naturii și apoi comunităților locale ce sunt implicate în bună masură în aceste activități. Pentru că așa cum spuneam și cu altă ocazie, nu interdicțiile protejează în mod direct speciile ci interesul pentru ca aceastea să existe și să prospere pentru un timp cât mai îndelungat.

Interesul vânătorului și a gestionarului de faună sălbatică este motorul principal care alimentează cu resurse atât menținerea cât și îmbunătățirea stării de conservare pentru cât mai multe specii din întreg regnul animal.

(w882) 2

Iar dacă puțină atenție în plus s-ar arăta acestui domeniu în contextul mult discutatului în ultima perioadă ‘Green Deal”, cu siguranță efectele sociale pozitive ar fi repede vizibile.

La urma urmelor nu doar consultanții trebuie să trăiască, ci în primul rând cei cu spirit de inițiativă care-și asumă riscuri și cred în pasiunea, meseria și de ce nu, în destinul lor de a avea grijă de natură într-un mod sustenabil și corect.

Producător Mihai Enea

 
Familia Maitec, o dinastie de artiști. Stèphane Maitec: Am dorit să ne reîntoarcem la sursă şi să plecăm de la lucruri simple | VIDEO

Între 8 și 14 iulie, la „Biografii necesare”, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre artista vizuală Ileana Ploscaru Panait și Letiția ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu scriitorul Kamel Daoud, în 14 iulie (ediție din 2015) | VIDEO

Între 8 și 14 iulie, la „Mic dejun cu un campion”, telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile Danielei Zeca Buzura cu scriitorul Norman ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: joi, 11 iulie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

 

#TVRedu