Reportajul j urnalistei TVR din campania „Ajută România!” poate fi urmărit vineri, 22 noiembrie, la Telejurnalul TVR 1 de la ora 20.00
Postul Crăciunului este o perioadă în care fiecare încearcă să fie mai bun - prin rugăciune, iertare şi, mai ales, prin fapte bune. Bogaţi sau săraci, angajaţi în multinaţionale sau şomeri, credinţa adună oamenii în jurul unor scopuri comune. Aşa se face că, pe lângă cei care vin la biserică doar să se roage, sunt sute de credincioşi care participă la activităţile organizatorice ale bisericii. Nu pun condiţii, nu cer nimic în schimb. Sunt voluntari. Singura răsplată la care speră este cea de la Dumnezeu. Jurnalista Ştirilor TVR Raluca Belciu i-a întâlnit şi le-a dat o mână de ajutor câtorva dintre aceşti voluntari în zi de sărbătoare, la paraclisul de lângă viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului.
Voluntarii le-au pregătit masa de prânz oamenilor care au venit să se închine la moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur - sarmale cu mamaliguţă, cozonac şi cornuri. Toate de post. Raluca Belciu a dat şi ea o mână de ajutor. 300 de oameni, mulţi nevoiaşi, au primit pachetele pregătite de voluntari, unii dintre ei veniţi tocmai de la Baia Mare. O parte din mâncare a fost împărţită şi muncitorilor care lucrează pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului.
Tot voluntarii sunt cei care pregătesc aranjamentele şi decoraţiunile florale din biserică, pentru întâmpinarea credincioşilor.
„În agitaţia vremurilor pe care le trăim, avem tendinţa să percepem lucrurile normale ca fenomene. Ele sunt, de fapt, gesturi fireşti, venite din solidaritate faţă de cei care au nevoie de sprijin. Mult timp am fost cu toţii orientaţi spre noi înşine, spre interesul propriu. Poate din cauză că multora le lipsea încrederea să ofere. Au aflat însă că se poate. Asta am încercat să demonstrăm şi noi, prin campania „Ajută România!”. M-am bucurat să stau câteva ore printre voluntari. Am înţeles că oamenii aceştia dau din timpul lor celorlalţi pentru că aşa simt. Renunţă, se dăruiesc, fără condiţii. Nu se gândesc nicio clipă că ar fi o pierdere de timp. Dimpotrivă. Spun că mulţumirile, zâmbetele, chipurile fericite le sunt de ajuns. Acesta e crezul lor. Şi sunt siguri că voluntariatul e o investiţie pentru viitor”, a aflat Raluca Belciu, trăind pe propria piele experienţa de voluntariat.
„Dorinţa de a face bine sau de a fi de folos aproapelui nostru e nativă, dar omul trebuie stimulat. Cel mai mult contează îndemnul, dar şi exemplul personal”, spune părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, care a venit de la mănăstirea Sihastria să fie duhovnic la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Părintele nu e singur. Peste 100 de voluntari de toate vârstele îl ajută în orfelinate, azile de bătrâni ori în campanii de donare de sânge.
Telespectatorii TVR 1 pot urmări vineri, 22 noiembrie, la Telejurnalul de la ora 20.00, reportajul realizat de Raluca Belciu. El poate fi văzut, la fel ca şi celelalte reportaje ale campaniei „Ajută România!”, online, pe http://stiri.tvr.ro/ajutaromania.html.
Despre campania „Ajută România!”
Atitudinea este prima calitate prin care se distinge un om care reuşeste de altul care eşuează. Dar, până a ajunge acolo, e nevoie de gesturi simple. Unul dintre ele este acela de a oferi. Din proprie iniţiativă, dezinteresat, irevocabil şi sincer. Prin reportaje, dezbateri, opinii şi perseverenţă în susţinerea unei cauze, jurnaliştii Ştirilor TVR au demarat campania „Ajută România!”, prin care îşi propun să arate românilor că pot fi generoşi cu timpul, priceperea, experienţa şi inteligenţa lor.
Până în prezent, Mihai Constantin, Ligia Munteanu, Mihai Rădulescu, Mirela Nagâţ, Alina Stancu, Lucian Pîrvoiu, Teodora Popa, Adrian Bucur, Dorina Florea, Mircea Radu, Oana Dobrescu, Florian Petrică, Ramona Avramescu, Eugen Rusu au fost şi ei voluntari, ajutând câţiva tineri proveniţi din centre de plasament să-şi găsească locuinţe confortabile şi primitoare, împărţind alimente sinistraţilor din satele afectate de inundaţii, îndrumând artiştii la Festivalul George Enescu, ajutând medicii de pe Salvare, Pompierii sau mamele sociale de la SOS Satele Copiilor, căutând copiii dispăruţi, convingând oamenii să adopte maidanezi sau îngrijindu-i, ajutând la reabilitarea unei şcoli, gătind pentru cei nevoiaşi sau ajutând tinerele victime ale traficului de persoane să se reintegreze în societate. Rând pe rând, prezentatorii TVR se implică personal în activităţi de voluntariat. Ei vor să se înscrie, astfel, printre cei care au înţeles că schimbarea pleacă de la fiecare dintre noi.
Pentru mai multe detalii despre campania „Ajută România!” accesaţi www.stiriletvr.ro, secţiunea „Campanie”.