O bună oportunitate pentru invitaţia de sâmbătă, 27 mai, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion" a fost apariţia manualului de limbă şi literatură română coordonat de prof. univ. dr. Ion Bogdan Lefter, profesor universitar, critic şi istoric literar, poet şi prozator, publicist, director de Şcoală Doctorală, fondatorul şi amfitrionul ’’Cafenelei critice’’.
"Cititul ne face mai buni. Limba şi literatura română. Analize, aplicaţii, repere tematice’’ apărut în 2022, la Editura Corint Educaţional este un manual despre care vom mai vorbi şi, cu siguranţă, nu noi neapărat ci cei care îl vor fi folosit cu succes. Pentru că manualul nu este ca oricare altul, ci unul care răspunde pe deplin unei abordări ştiinţifice moderne, şi nu numai – aspectul, tiparul, conceptul grafic –, care nu numai că îl recomandă ci, l-au făcut foarte apreciat pe piaţa manualelor de profil. "Un manual prietenos, scris de un trio de profesori de liceu, scriitori şi critici literari în egală măsură, care mi-au fost studenţi. Acum aflu că este în pregătire şi cel de clasa a X-a", a spus invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea de la TVR 2.
Şi aici, este de remarcat contribuţia deceniilor de profesorat pe care Ion Bogdan Lefter le-a petrecut la catedră, modelând generaţii de studenţi care, unii dintre ei, dincolo de statutul de cercetători, scriitori sau critici literari, l-au descoperit şi pe cel de pedagogi. Rezultatul? Într-un marasm educaţional, există totuşi şi insule de scăpare pentru apariţii editoriale semnificative. Iar când acestea sunt girate de notorietetea profesională a unui specialist precum Ion Bogdan Lefter, merită să sperăm că elevii şi copiii noştri se vor afla pe mâini bune.
Ion Bogdan Lefter este unul dintre cei mai longevivi prieteni ai TVR Cultural. Şi al celui din primul deceniu de existenţă (2002 – 2012) şi, sperăm, că şi a celui din actuala formulă (2022). Mii de volume, timp de peste opt ani, s-au bucurat de recenziile prezentate pe postul public de televiziune de invitatul nostru de astăzi.
"Dar, prietenia noastră este mult mai îndelungată, încă din anii ’80 când, alături de alţi confraţi şi de critici de artă aflaţi şi ei la începuturile lor, străbăteam cu Atelier 35 întreaga ţară, organizând diferite expoziţii şi simpozioane. Bogdan, cu spiritul lui incisiv, mascat sub o nuanţă de amabilitate deloc trucată, scria despre expoziţii, despre artişti, despre fenomenul artelor plastice cu o curiozitate analitică şi o competenţă de care, recunosc acum, după 40 de ani, că-mi este tare dor. Era un companion necesar. Un om plăcut dar deloc subiectiv. O prezenţă care stimula idei şi care ne urmărea cu atenţie. Era un spirit care anima tânăra generaţie de atunci – pictori, sculptori, poeţi, scriitori, critici de artă şi literaţi, muzicieni. Fiecare dintre noi aveam locul nostru într-o mişcare pe care cu toţii o simţeam ca pe o rezistenţă colectivă la sistem. Ajungând la televiziune în anii 2000, am avut ocazia să reînnodăm această prietenie, prin colaborarea la diferite formate de emisiuni care au făcut istorie la vechiul TVRCultural. Şi sper că această prietenie să dureze în continuare" – Ileana Ploscaru Panait
"Făceam parte din ceea ce constituia un fragment larg de nealiniere. Cultura română, artiştii de toate breslele au pornit un fel de ofensivă. În marea ei majoritate - literatura, artele vizuale - au reînflorit în forme libere, adeseori radical experimentale. A fost o epocă interesantă, grea dar din care cultura română a ieşit cu fruntea sus şi a creat solidarităţi foarte importante", adaugă Ion Bogdan Lefter.
Această curiozitate şi dedicaţie nu l-au părăsit pe Ion Bogdan Lefter nici astăzi. Nu o dată am avut bucuria de a descoperi în cuprinsul unor importante albume de artist, articole semnate de el în care sunt de apreciat fineţea analizei şi acuitatea descoperirii. Metodica sa lasă urme căci conferă acestor texte valoarea unui inconfundabil instrument de cercetare, o bună cunoaştere şi evaluare a artistului, exprimate într-o formă literară şi jurnalistică ce îi conferă carate în plus.
Este proape imposibil de structurat un plan de lucrări semnate de Ion Bogran Lefter. În primul rând pentru că el este un exeget foarte meticulous şi selectiv. Apoi, pentru că disciplina sa de lucru înseamnă o prezenţă susţinută în paginile de jurnal sau în cursurile pe care le elaborează. Este mereu implicat în multe proiecte asupra cărora nu face nicio excepţie de la excelenţă. Cele două ediţii ale volumului ’’Recapitularea modernităţii’’, un tom care aduce în atenţie periodizări istorice ale literaturii române dintr-o altă perspectivă sunt exemplificative. Sau masiva ’’Istorie a literaturii române postmoderne’,’ care este deocamdată în lucru şi pe care o aşteptăm nerăbdători.
Mic Dejun cu un Campion: A ajuns literatura de la statutul de Regină la cel de fată în casă?
Ion Bogdan Lefter: Eu sunt mai ponderat. Subiectul lecturii este oricum delicat în epoca internetului şi a predominanţei vizualului asupra textului.
Un alt exemplu de implicare este, fără îndoială, "Cafeneaua critică", fondată în 1994 şi care funcţionează şi astăzi, cu o întrerupere semnificativă de aproximativ un deceniu. Dar, tocmai reluarea acestui proiect la care s-au raliat sute zeci de invitaţi de marcă, probează nevoia de repere şi faptul că societatea românească nu este chiar atât de imobilă pe cât se crede. Poate mai puţin vizibilă dar, astfel de manifestări sunt dătătoare de speranţă şi de certitudini valorice.
Despre fenomenul numit "Cenaclul de Luni" - înfiinţat în 1977 şi interzis în 1983, un cenaclu aflat istoric la nivelul ’’Junimii’’ lui Titu Maiorescu şi "Zburătorului" lui Eugen Lovinescu -, despre scriitorii şi poeţii tineri ai epocii, despre modernitate şi postmodernitate, despre primul său volum de poezii şi cărţile ulterioare – se împlinesc 40 de ani de la debut -, despre implicare şi responsabilitate, carieră şi menirea intelectualului în societatea contemporană, despre cum ne raportăm azi la perioada comunistă care continuă să aibă relevanţă în vieţile noastre, despre lectură şi zarva reţelelor sociale, iată doar câteva subiecte la care vă invităm să ne fiţi părtaşi.
"Există un trecut. Există evoluţii şi rupturi. Delimitări şi negaţii. Uneori, inerţii. Dar ce mi se pare important este că trebuie să avem o perspectivă calmă. Nu mă desprind de palpitul vieţii cotidiene şi al vieţii culturale. Aş mai adăuga: critica literară presupune o acoperire amplă şi continuă pe teme pe care le alegi conştient. Văd critica literară ca pe o acţiune mult mai largă care include şi alte arte, filmul, artele vizuale, literatura, muzica, chiar politica postcomunistă şi atitudinile la nivel de societate. Este un puzzle la care trebuie să ne conectăm şi să-i înţelegem în mod necesar resorturile şi istoricitatea".
Sâmbătă, 27 mai, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion" i-ați urmărit pe Ion Bogdan Lefter şi Daniela Zeca Buzura, în grădina de la Cărtureşti – Verona, într-un dialog moderat, fără patimi exprese, pe traiectoria unui fir fin al analizei obiective, presărat cu replici şi amintiri duioase despre începuturi, realizări, uneori nostalgii dar, cu certitudine cu loc pentru proiecte viitoare, pline de promisiuni care vor putea fi onorate şi povestite cu prilejul unei noi întâlniri.
Un articol de Ileana Ploscaru Panait