Primul director al SRI a făcut dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. Prima parte a interviului a fost difuzată pe 18 aprilie, cea de-a doua parte - joi, 25 aprilie, de la ora 22.00, la TVR 1.
Virgil Măgureanu este un om care a lăsat să se înțeleagă că ascunde multe adevăruri nespuse, că informații de importanță covârșitoare vor rămâne pe vecie ascunse în memoria sa.
Câteva dintre aceste informaţii sunt, însă, devoalate în interviul „Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”, realizat de Răzvan Butaru şi difuzat în două ediţii speciale „Dosar România”, joi, 18 aprilie, respectiv joi, 25 aprilie, de la ora 22.00, la TVR 1.
Fost profesor la Academia care pregătea cadrele partidului comunist Ștefan Gheorghiu, fost căpitan în structurile Departamentului de Informații Externe ale Securității, Virgil Măgureanu complotează, în mod inexplicabil, încă din 1970, pentru a crea un grup care să dea o lovitură de stat împotriva lui Nicolae Ceaușescu. La acea vreme, doar Uniunea Sovietică mai era interesată să îl dea jos pe cel care va fi supranumit „cel mai iubit fiu”, după ce acesta denunțase, în 1968, ocuparea Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varșovia, în frunte cu „fratele cel mare de la răsărit”. Altfel, anii ’70 rămân anii de glorie ai lui Ceaușescu, în care România era încă departe de dezastrul social și economic pe care dictatorul român le-a impus țării și poporului roman în numele valorilor comuniste.
„Azi, Virgil Măgureanu este dispus să vorbească. El dezvăluie – sau, mai bine spus, recunoaște – că a complotat alături de Ion Iliescu, generalul Nicolae Militaru și alți câțiva generali români dovediți între timp ca fiind racolați de către serviciile sovietice secrete sau militare, KGB, respectiv GRU”, anunţă Răzvan Butaru. În interviul realizat de jurnalistul TVR, difuzat în două ediţii speciale „Dosar România”, la TVR 1, Virgil Măgureanu recunoaște adevăruri ce au chinuit societatea românească post-decembristă, chiar dacă exprimarea este de multe ori indirectă, vagă, retractilă.
Prima parte a interviului se concentrează în jurul carierei comuniste a lui Virgil Măgureanu, cu racolarea lui Ion Iliescu, complotul anticeaușist, lovitura de stat – sau militară – din decmebrie ’89, negarea Revoluției din același decembrie ’89, preluarea puterii, diversiunea creată după 22 decembrie cu teroriștii care atacă din orice poziție, care a dus la moartea a peste o mie de oameni, dar care a folosit la certificarea celor care au preluat puterea după căderea regimului lui Nicolae Ceaușescu și executarea acestuia din urmă împreună cu soția lui, Elena, la Târgoviște, în ultimul proces stalinist din România. Între cei care au luat puterea în decembrie ’89, în frunte cu Ion Iliescu, s-a dovedit că au existat mulți oameni filosovietici, ori chiar agenți ai Uniunii Sovietice.
Prima parte:
Am urmărit, aşadar, joi seară, un „Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Prima parte a interviului realizat de Răzvan Butaru s-a difuzat la „Dosar România” pe 18 aprilie, iar a doua parte pe 25 aprilie, de la ora 22:00, la TVR 1.
A doua parte:
***
„Dosar România” este o emisiune de reportaje, documentare şi anchete despre istoria pe care o trăim astăzi, cu poveşti care au rămas în umbra evenimentelor zilnice şi a ştirilor de moment. Se regăseşte în grila TVR 1 din anul 2013, devenind o emisiune de referinţă a principalului post al Televiziunii Române. În cei 10 ani de existenţă, au fost difuzate anchete despre mediu, poluare şi tăierea pădurilor, dispariţia şi traficul de copii, încălcarea libertăţilor oamenilor şi abuzurile autorităţilor asupra cetăţenilor, despre mari dosare rămase nerezolvate sau grave acte de corupţie, dar şi documentare, reportaje de culoare, cu personaje cu o istorie ieşită din comun, interviuri cu personalităţi diverse.
Produs premium realizat de jurnalişti premiaţi, cu experienţă, ai Televiziunii Române, noul sezon „Dosar România” se vede la TVR 1 din 28 martie, în fiecare joi, începând cu ora 22.00, alternând documentarele de lung metraj cu ediții speciale cu dezbateri despre subiectele importante care au traversat istoria imediată a României.
Un proiect de publicistică de Răzvan Butaru