loader
Foto

Galerie foto

Podcasturile TVR#ENESCU: Valentina Băințan, de vorbă cu violonistul Valentin Șerban și compozitorul Mihai Toma | VIDEO

Mihai Toma, singurul compozitor de muzică electronică invitat să participe la Festivalul „Enescu, și violonistul Valentin Șerban, câștigătorul Concursului „Enescu” la secțiunea Vioară, au fost invitații Valentinei Băințan la „Podcasturile TVR#Enescu” din weekendul 6-7 mai.

 

Mi-l amintesc și acum pe scena Ateneului Român, în cadrul Finalei secțiunii Vioară … Cu toții am fost impresionați până la lacrimi de forța sa interioară și de puterea de a se dărui muzicii, până la epuizare. Pentru că Valentin lupta atunci hrănindu-se din sunete”,  spunea Valentina Băințan despre invitatul din 7 mai la „Podcasturile TVR#Enescu”, violonistul Valentin Șerban, câștigătorul locului I la Concursul Internațional „George Enescu”, ediția 2020-2021.

Experiența mea la Concursul Enescu a fost în permanență una pozitivă și mă gândeam că, indiferent de rezultat, sunt norocos că pot să cânt. Să cânt. Atât și nimic mai mult. Dar norocul meu a fost să câștig și multe s-au schimbat de atunci, iar cariera mea a luat o altă direcție din acel moment. Nu mă vedeam câștigând Concursul „Enescu” și, în continuare, este ciudat, pentru că n-am sentimentul că am meritat. (...)

Să câștigi nu este totul, contează și cum te organizezi după. Și nu trebuie să mergi la un concurs cu gândul că este obligatoriu să ajungi pe primul loc. Importantă este evoluția ta pe parcursul etapelor de concurs, raportarea proprie la ceilalți muzicieni - este foarte important să îți cunoști partenerii de concurs, ascultându-i - și un simț al realității aproape exacerbat.

De ce? Pentru că nimic în această lume nu ți se cuvine fără muncă asiduă și nimeni nu îți este dator cu nimic”, a explicat Valentin Șerban.

În 6 mai, TVR Cultural a difuzat dialogul Valentinei Băințan cu Mihai Toma, primul şi singurul compozitor de muzică electronică din lume invitat să participe în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu“ 2015, cu proiectul original intitulat „Enesciada“.

„Enesciada” este o reinterpretare a muzicii lui George Enescu -  „Rapsodiile Române”, „Poema Română”, Suita „Impresii din copilărie” și Balada pentru vioară fiind doar câteva dintre lucrările alese de Mihai Toma să se întrupeze în noi armonii. Acest proiect a stârnit admirația publicului din România, prin formula inedită în care a fost prezentat.

Mihai Toma este un compozitor deja cunoscut pe plan internaţional, creaţiile sale fiind incluse pe celebrele volume de muzică ambientală Buddha Bar. Muzica sa îmbină magistral sunetele electronice, ritmurile chill-out si world music, percuţiile tribale şi temele etno-folclorice cu puternice influenţe româneşti, dar şi din alte zone folclorice ale lumii, iar proiectele sale muzicale, „Dacika”, „Flutaka” și „Carpatica”, au devenit deja un reper pe piața muzicală din România.

De asemenea, Mihai Toma colaborează la realizarea coloanei sonore a documentarului „Flavours of Romania”, produs şi prezentat de cineastul britanic Charlie Ottley.

„Podcasturile TVR#Enescu” sunt difuzate la TVR Cultural în fiecare weekend, de la ora 13.00.

Echipa „Podcasturilor TVR#Enescu”:

Dan Constantinescu - director de imagine

Octavian Ionescu - regizor de emisie

Marius Portik - producător

 
„Pastila de artă”. Ștefan Pelmuș:  Aș vrea să reușesc, prin intermediul picturii mele, să nu-mi mai fie frică de moarte

Între 20 și 26 mai, la TVR Cultural, Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor TVR Cultural să descopere portretele pictorițelor Yvonne ...

Istoricul Lucian Boia, la „Mic dejun cu un campion”: Românii trebuie să știe cine sunt (ediție din 2015) | VIDEO

TVR Cultural redifuzează, între 20 și 24 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Mircea Albulescu (1934-2016), fosta campioană la ...

Valentina Băințan, în dialog cu soprana Chen Reiss, „o voce perfectă Strauss”, la „Podcasturile TVR#Enescu” în 25 mai, la TVR Cultural

La „Podcasturile TVR#Enescu”, de sâmbătă, 25 mai, Valentina Băințan o are ca invitată pe soprana Chen Reiss, „o voce de o luminozitate și de o ...

 

#TVRedu